$
בארץ

דעה

יש להקים את "רשות הגמלאים" - גוף שיאחד את הטיפול באזרחים הוותיקים

כ-12% מאזרחי המדינה הם גימלאים ולמרות זאת, הטיפול בבעיות הדחופות של היום-יום שלהם כמעט ואינו מורגש ומפוזר בין כ-40 רשויות שונות - כך שהם "נופלים בין הכסאות"

יורם ניר 15:3304.09.19

ערב הבחירות קרב ואחד הנושאים הבוערים נוגע לכ-12% מאזרחי המדינה, שהם כ-1,050,000 איש - אוכלוסיית הגימלאים. זהו נושא חוצה מפלגות שאמור להימצא בקונצנזוס.

 

12% זה ציבור ענק, המורכב מחילונים וחרדים, ערבים ויהודים, נשים וגברים, שהמכנה המשותף שלהם הוא שהם "גימלאים".

 

כולם יהיו גימלאים אפילו אלה שאך נולדו. התחזית היא שבשנת 2048 יחיו בארץ למעלה מ-3 מיליון גימלאים וגימלאיות. אך מי ידאג לאיכות חייהם? המשרד לאזרחים ותיקים? הביטוח הלאומי? או שנכונה האמרה "הם היו צריכים לדאוג לעצמם כאשר הייתה להם ההזדמנות לעשות כן". האם בני משפחתם ידאגו להם?

 

קשישים קשישים צילום: חיים הורנשטיין

 

כאזרח גימלאי וותיק, אני יכול להעיד שנוכחותו של "המשרד לאזרחים וותיקים" כמעט ואינו מורגש בחיי. הביטוח הלאומי פועל עפ"י חוק ופרשנותו לפי פקידיו, מה שלעיתים מקשה על חייהם של אלו שחייהם קשים בלאו הכי. ועל שני הטיעונים האחרונים המופיעים לעיל, אפשר רק לומר שלאנשים קשי יום יש בדרך כלל משפחות קשות יום.

 

אין היום במדינת ישראל רשות ממלכתית אחת שתפקידה ויעודה לדאוג לאזרחים הוותיקים. יש הרבה גופים ממלכתיים שמטפלים בהם, חלקם עושים את עבודתם נאמנה ואחרים מתעלמים מצורכיהם, שלא נאמר מתעמרים בהם.

 

ריבוי העוסקים במלאכה גורם ברוב המקרים לכך, שהגימלאים נופלים בין הכיסאות. בנוסף, אנחנו נחשפים להתנהלותן של חברות מסחריות שמרמים ועושקים קשישים כמטרה.

 

בישראל יש היום כ-40 רשויות סטטוטוריות ממוקדות מטרה שמטפלות, כל אחת, בנושא ייעודי אחד בלבד שלמטרתו הוקמה - אך למעשה אף אחת מהן לא מטפלת בגמלאים!

 

כיום, אזרח או אזרחית שמגיעים לגימלאות הופכים להיות "חסרי בית". מכיוון שאין גוף ממלכתי אחד שלוקח עליהם/ן אחריות ומטפל בקשיים היומיומיים שלהם/ן. האחריות היא על הגימלאי או הגימלאית להתרוצץ במבוך הבירוקרטיה ולדאוג לכל צורכיהם הכלכליים, הבריאותיים והסיעודיים, הביטחון האישי, הגנה על זכויותיהם וכו'. מספיק לבלות יום בארגון מתנדבים כמו "כן לזקן" כדי להבין את גודל הבעיה.

 

אין זמן מיותר

 

האזרחים הוותיקים הם לא אזרחים שפג תוקפם, גם להם מגיע יחס, שיבינו את בעיותיהם, ושיהיה מי שמגן עליהם במידת הצורך. לגימלאים אין זמן מיותר להמתין עד שהבירוקרטיה הישראלית תואיל להשלים את מהלכה. רשות ממלכתית ייעודית תדאג, מ"א" עד "ת", לאיכות החיים של האזרחים-הוותיקים. יש לזכור שבגילם הבירוקרטיה צריכה לזוז מהר כי אין זמן להמתין.

 

לכן, יש להקים בחוק את "רשות הגימלאים". רשות סטטוטורית שתבין ותתמצא בצורכיהם האמיתיים והדחופים של הגימלאים בהווה ובעתיד.

 

מעניין לראות את תמונת התפלגות מצבם הכלכלי של הגימלאים נכון להיום: כ-50% מקבלים הרבה פחות מהשכר החציוני במשק וחיים משני צידי קו העוני. כ-30% חיים באיכות חיים כלכלית סבירה, פחות או יותר סביב השכר הממוצע במשק לזוג וסביב השכר החציוני לבודד/ת. כמו כן, כ-20% אמידים ואמידים מאוד, רובם בזכות "פנסיה תקציבית" מפנקת ע"ח משלם המיסים.

 

למען ההגינות וחמלה האזרחית, עלינו להגדיר מחדש את מודל תשלומי "קיצבת זיקנה" שתשרת את כל הגימלאים/ות אזרחי המדינה. הדרך לעשות זאת היא ע"י השקתה של קרן פנסיה ממלכתית. קרן הפנסיה הממלכתית תנוהל ברשות הגימלאים, תפוקח ע"י דירקטוריון ללא זיקה פוליטית כל שהיא.

 

על כן, גובה הגימלה הממלכתית יקבע עפ"י 2 מסדי נתונים מדידים, שלא מושפעים מסדר היום של פקידי האוצר. "השכר הממוצע" ו"השכר החציוני". אפשר להשתמש ב-2 הסכומים הנ"ל כמדד לחישוב ה"פנסיה ממלכתית" לפי נוסחה שתקבע באוצר ורשות הגימלאים.

 

הכסף לקרן הפנסיה הממלכתית יכול להגיע ממספר מקורות:  

 

1.ביטול מוחלט של קיצבת הזיקנה כולל ביטול או שינוי החוק הרלוונטי. כל הכספים שמופקדים בקופת הביטוח הלאומי לטובת קיצבת הזיקנה יועברו במלואם לקרן הנ"ל.

 

2. כסף מהמיסוי החריג על כל סכום מעל התקרה המוצעת לעיל, לכל מי שמקבל פנסיה תקציבית. כלומר, כסף שיגיע מתוך החוב האקטוארי של למעלה מ-700 מיליארד ₪, שכבר קיים ותוקצב להרבה שנים.

 

3. גימלאי שממשיך להרוויח סכומים מכובדים ורוצה להימנע מהמיסוי החריג הנ"ל, יואיל לוותר על הפנסיה התקציבית והממלכתית. ככה יקטן מספר מקבלי הגימלה ותפסק חגיגת השכר הכפול בשירות הציבורי, כך יגדילו את משאבי הקרן.

 

4. כל עובד ומעביד במשק ישלם לקרן הנ"ל אחוז מסוים משכרו/הכנסתו. הסכום הנ"ל יקוזז מתשלומי הביטוח הלאומי.

 

5. ומה שיחסר יושלם מ"קרן העושר", כספים מתמלוגי הגז ומשאר אוצרות הטבע ששייכים לכולנו.

 

ייזום והקמת קרן פנסיה ממלכתית הנ"ל ע"י רשות הגימלאים תהיה אמנם הצעד המשמעותי החשוב אבל לא רק. הרשות תדאג לכך שגימלאים ירכשו, בסכומים סבירים, תרופות, טיפולי שיניים, משקפיים, מכשירי שמיעה, כסאות גלגלים וכו', תחבורה ציבורית חינם, כולל הסעות מיוחדות לנזקקים.

 

כמו כן, הרשות תדאג למיצוי-הדין עם חברות מסחריות שעושקות קשישים. שחברות ביטוח לא יתעמרו בקשישים. היא תטפל בנושא דיור ציבורי לגימלאים הזכאים, ללא זמני המתנה. תקדם חקיקה שתיטיב עם הגימלאים.

 

רשות הגימלאים תהיה הכתובת האחת, ONE STOP SHOP, שאליהם יפנו הגימלאים עם כל בעיותיהם.

 

 

 

 

יורם ניר הוא איש עסקים בגמלאות, שמקדיש את זמנו בהתנדבות לשיפור איכות החיים של גמלאים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x