ההאטה במשק מחריפה: הצמיחה ברבעון השני - 0.6% בלבד
כך לפי האומדן השלישי לרבעון שפרסמה היום הלמ"ס, הכולל את נתוני הייצוא; זאת לאחר שברבעון הראשון השנה נרשמה עלייה בשיעור של 4.4%; המשמעות: אם הצמיחה תמשיך בקצב הנוכחי - היא תעמוד השנה על 0.6%
התוצר המקומי הגולמי (התמ"ג), עלה בשיעור שנתי של 0.6% בלבד ברבעון השני של 2019. כך עולה מהאומדן השלישי לרבעון, שפרסמה היום (ג') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס).
- שיא שלילי לצמיחה זה שבע שנים: 2.2%
- אומדן ראשוני: האטה בצמיחה במשק במחצית השנייה של 2018
- הגירעון השנתי בפועל ממשיך להיות גבוה: 3.8% בספטמבר
אומדן זה כולל עדכון של נתוני הייצוא, זאת לאחר שבשני האומדנים הקודמים לרבעון זה, שפורסמה הלמ"ס בחודש שעבר (ספטמבר) ובזה שלפניו (אוגוסט),דווח על עליה של 1%.
מדובר בירידה בקצב הצמיחה של המשק ברבעון, לאחר שברבעון הראשון של השנה נרשמה עלייה בשיעור שנתי של 4.4%, וברבעון הרביעי של 2018 נרשמה עלייה של 4.1%. התכווצות התמ"ג בישראל מצטרפת למגמה כלל-עולמית של ירידה בתוצר ברבעון השני.
לאחר הפרסומים, צייץ ח"כ מטעם מפלגת כחול לבן, יאיר לפיד, בחשבון הטוויטר שלו כי "הצמיחה במשק התרסקה":
הצמיחה במשק התרסקה. אין מילה אחרת. נפלה ל-0.6%. לשם השוואה, בתקופה שלי באוצר הצמיחה היתה 4.1%. מי שהפיל ככה את הכלכלה לא יכול להמשיך לנהל אותה. נלך להקים ממשלה שתחזיר את המשק לפסים.
— יאיר לפיד Yair Lapid (@yairlapid) October 22, 2019
משמעותו של החישוב השנתי היא, שאם הצמיחה תימשך בקצב דומה - הצמיחה במשק תעמוד השנה על 0.6%.
העלייה המתונה בתוצר ברבעון השני השנה, משקפת ירידות של 0.9% בהוצאה לצריכה פרטית (למעט עליה של 7.7% במוצרים בני קיימה) ושל 7.5% בהשקעות בנכסים הקבועים, שהושפעו מירידה משמעותית ביבוא כלי הרכב.
זאת, לאחר העלייה ביבוא רכבים ברבעון הראשון השנה, שנבעה משינוי שנעשה ב-1 באפריל במס הירוק, שהעלה את מחיריהן של חלק מהמכוניות והביא להקדמת ביצוע רכישות של כלי רכב.
השפעת הצניחה ברכישות כלי רכב ברבעון השני מתמתנת קצת בנתוני החציון, לפיהם התוצר המקומי הגולמי עלה במחצית הראשונה של שנת 2019 ב-3.4% בשיעור שנתי; זאת, לאחר שנרשמו עליות של 2.8% במחצית השנייה של 2018 ושל 3.5% במחצית הראשונה אשתקד.
בנוסף, נרשמה עלייה של 11.6% בהוצאה לצריכה ציבורית. כן נרשמה עלייה של 3% ביבוא סחורות ושירותים, לאחר עלייה של 4% ברבעון הקודם. ללא ייבוא ביטחוני, אוניות, מטוסים ויהלומים, נרשמה ירידה של 1.8% ביבוא ברבעון, לאחר עליה של 8.6% ברבעון הקודם בחישוב שנתי. בייבוא השירותים – הכולל שירותי תוכנה, תחבורה, תקשורת ותיירות, נרשמה עלייה של 8.5% בחישוב שנתי.
קצב הייצוא עודכן כלפי מטה
העדכון כלפי מטה של האומדן הנוכחי (לעומת האומדן הקודם) נובע בעיקר מהירידה בקצב יצוא הסחורות והשירותים (למעט יהלומים וחברות הזנק), שרשם עלייה של 10%, בהמשך לעלייה של 10.6% בחישוב שנתי ברבעון הקודם (זאת לעומת עליה של 13.6% עלייה דווחה באומדן הקודם לרבעון זה, שפורסם בחודש ספטמבר).
העלייה ביצוא ברבעון השני של 2019 משקפת עלייה ביצוא השירותים למעט חברות הזנק של 7.5% בחישוב שנתי.
יצוא ענף התעשייה עלה בשיעור של 9.6% בחישוב שנתי, ייצוא ענף החקלאות ירד ב- 22.2% בחישוב שנתי (6.1% בחישוב רבעוני). ייצוא היהלומים ירד ב-34.8% בחישוב שנתי (10.2% בחישוב רבעוני) וייצוא חברות ההזנק ירד כך שסך ייצוא הסחורות והשירותים עלה ב-2.3% בחישוב שנתי.
עוד עולה מהנתונים כי התוצר המקומי הגולמי ללא מיסים נטו על הייבוא (שלא הושפע מהירידה בהכנסות ממיסים מיבוא בשל הירידה ברכישת כלי הרכב לעומת הרבעון הראשון - ב"פ), עלה ברבעון השני של השנה ב-2.7%, לאחר עלייה של 3% ברבעון הראשון.
ירידה בהוצאה לצריכה פרטית
ההוצאה לצריכה פרטית ירדה ב-0.9%, שמשמעותה ירידה של 2.7% בהוצאה לנפש. זאת, לאחר עלייה של 3.8% ברבעון הקודם ושל 5.4% בזה שלפניו.
ההוצאה לרכישת ציוד למשק בית כמו מקררים, מכונות כביסה ומזגנים רשמה עליה של 5.9% בחישוב שנתי, בהמשך לעלייה של 7.4% ברבעון הקודם. ההוצאות לריהוט, תכשיטים ושעונים ירדו בשיעור של 6.4% בחישוב שנתי, לאחר ירידה של 11.7% בחישוב שנתי ברבעון הקודם.
ההוצאה על הלבשה והנעלה, טקסטיל לבית, כלי עבודה קטנים, מוצרי בידור ופנאי וכיוצא באלו - נותרה על עלייה של 25% ברבעון בחישוב שנתי (5.7% בחישוב רבעוני), לאחר ירידה של 16.5% ברבעון הקודם (4.4% בחישוב רבעוני), והוצאה לצריכה פרטית שוטפת לנפש, הכוללת הוצאות למזון, שירותים, דיור, דלק, אחזקת בית, נסיעות לחו"ל וכדומה, עלתה ב-3.8% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 0.2% ברבעון הקודם.