$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

דלק ונובל חויבו להציע ללקוחות בישראל את מחירי החוזה המצרי

משרד האנרגיה ורשות המסים החתימו מחדש את דלק קידוחים ונובל אנרג'י על התחייבות שלא יפלו לרעה לקוחות מקומיים

ליאור גוטמן 06:5617.12.19

משרד האנרגיה ורשות המסים החתימו מחדש את נובל אנרג'י ודלק קידוחים על התחייבות להציע גז ללקוחות ישראלים באותם תנאים ובאותו מחיר של החוזה שחתמו מול דולפינוס המצרית - כך נודע ל"כלכליסט".

 

 

על תנאי נוסף זה הוחלט ברגע האחרון לפני ששר האנרגיה יובל שטייניץ אישר אתמול לשתי החברות לייצא גז למצרים, הן ממאגר תמר והן ממאגר לווייתן.

אסדת קידוח לווייתן אסדת קידוח לווייתן צילום: אלבטרוס

 

בסביבת משרד האנרגיה מזכירים כי כבר מתווה הגז הממשלתי מ־2015 חייב את שותפויות הגז להציע את מחיר היצוא ללקוחות בארץ. אולם מאז נחתם המתווה, מחירי הנפט בעולם עלו וירדו והם אינם דומים לרף שהיה לפני חמש שנים. גם נקודת המכירה השתנתה. כשהוכן המתווה, לא היה ברור איך הגז יגיע למצרים. רכישת צנרת ההולכה של EMG הושלמה רק לפני כמה שבועות, ולכן היה צורך לבצע התאמה גם לרף המחירים החדש וגם לנקודת המכירה, שנקבעה השבוע כמעבר הגבול בים המדינות.

 

הסיבה שמשרד האנרגיה ורשות המסים החתימו את דלק ונובל על התחייבות לקיים את לשון המתווה גם בתנאים החדשים היא כדי שאף אחד לא יגלה "פרשנות יצירתית" בנוגע ליצוא הגז ומכירה לשוק המקומי, בדומה לפרשנות שגילתה לכאורה כיל בחישובי מס ששינסקי שלה - כפי שפורסם ב"כלכליסט". בכיל טוענים שהמיסוי עליהם בגין שימוש באוצרות טבע שונה ממה שהתכוונו במשרדי הממשלה, ובין הצדדים נתגלעה מחלוקת.

 

האישורים הנדרשים ליצוא גז טבעי מישראל למצרים נחתמו אתמול על ידי שר האנרגיה יובל שטייניץ "לאחר "שהושלמו כל ההליכים המקצועיים לבחינת הנושא, התקבל אישורה של רשות התחרות ולאחר היוועצות בוועדת הריכוזיות ובהתאם להמלצתה", כפי שאומרים במשרד האנרגיה. בכך הושלמה רשימת המטלות הרגולטוריות ששותפויות תמר ולווייתן נדרשו להשלים טרם פתיחת מאגר לווייתן עוד החודש. האישור שניתן ליצוא הינו לכמות מרבית של כ־60 BCM מחזקת לווייתן" ו־25 BCM מחזקת תמר לתקופה של 15 שנה.

 

שטייניץ חותם על החוזה לייצוא הגז אתמול שטייניץ חותם על החוזה לייצוא הגז אתמול

 

על פי ההערכות, ההיקף הכספי של היצוא לאורך תקופת החוזה המצרי יגיע לכ־21 מיליארד דולר, מהם לפחות 50% אמורים להיכנס לקופת המדינה מתמלוגים ומסים.

רוכשת הגז שייוצא להגז למצרים היא חברת דולפינוס האלמונית, שמאחוריה עומדים אנשי תעשייה מצרים.

 

הסכם לווייתן־דולפינוס נחתם על בסיס מחייב (Firm) כבר מינואר הקרוב, בסיס שיגיע בקיץ 2022 לרף קבוע של כ־4.7 מיליארד מ"ק לשנה ויימשך כך עד 2034. הסכם תמר שגם הוא על בסיס מחייב מקיץ 2020 יגיע בשיאו לאספקה של כ־2 מיליארד מ"ק לשנה. הכמות הכוללת שתועבר למצרים תגיע לכ־85 מיליארד מ"ק, כ־9% מתכולת המאגרים שהתגלו בישראל.

 

לקראת פעולת נישוב (הרצת אסדה במאמץ מקסימלי) שאמורה להתבצע באסדת לווייתן שמול חוף דור, עם פליטת מזהמים חריגה ל־48 שעות, הוגשה אתמול עתירה מצד רשויות באזור השרון המבקשות לעצור את ההזרמה עד שיתברר אם היא עלולה לגרום נזק סביבתי ובריאותי.

x