$
דעות

רשות החשמל מכוונת נמוך מדי

יוזמת רשות החשמל להעלאת יעד ייצור החשמל הירוק ל־30% עד 2030 מבורכת, אך מגיעה שבוע לאחר שהמשרד להגנת הסביבה פרסם מחקר לפיו ניתן להעלות אותו לכ־43% עד 2030 ואף להפסיק שימוש בגז, פחם וסולר עד 2050

ליאור גוטמן 08:1830.01.20

רשות החשמל פרסמה אתמול (ד') קול קורא במסגרתו נבחנת האפשרות להעלות ל־30% את יעד ייצור החשמל באנרגיה מתחדשת לשנת 2030. היעד הנוכחי, שנחשב לאחד הנמוכים באירופה, עומד על 17% בלבד.

 

 

 

באופן מפתיע, למרות השפע בשעות שמש שישראל התברכה בו, המדינה פספסה עד היום את כל יעדי היקף ייצור החשמל הירוק. כבר ב־2009 נקבע שעד סוף 2014 לפחות 5% מהחשמל יגיע מאנרגיות מתחדשות, ועד שנת 2020 ההיקף יכפיל את עצמו. בפועל סך ייצור החשמל הירוק מגרד את רף ה־7%, ואולי יגיע עד סוף שנה זו ל־10%.

 

שדה סולארי בקיבוץ סמר שדה סולארי בקיבוץ סמר צילום: איתמר גרינברג

 

ברשות החשמל טענו כי במסגרת הבדיקה שלהם נבחנו סוגיות שונות, בהן פוטנציאל השטחים להקמה של מתקני ייצור באנרגיה מתחדשת לצורך עמידה ביעד. בפרט התייחסו שם לפוטנציאל הקרקעי ולפוטנציאל ולסוג השטחים בשימוש דואלי – גגות, מחלפים, מאגרי מים, בריכות דגים, מצללות ופארקים. עוד נבדקו שיפורים טכנולוגיים וכלים שיסייעו להגיע ליעד החדש, לרבות אגירה.

 

הגברת ייצור החשמל הירוק חשובה מאוד לסביבה, שכן היא תצמצם את השימוש בתחנות כוח רגילות ובהתאם את זיהום האוויר. לפיכך, היוזמה של רשות החשמל היא כשלעצמה מבורכת. הבעיה היא שזו מגיעה שבוע לאחר שהמשרד להגנת הסביבה, שאמנם אינו הרגולטור האחראי על התחום, יצא במחקר משלו, לפיו היעדים יכולים להיות הרבה יותר שאפתניים. לטענתם, יעד החשמל הירוק יכול להאמיר לכ־43% עד 2030, והפסקת השימוש בגז, פחם וסולר תיתכן עד 2050.

 

אז עם מה נשארנו? שני משרדים שונים ושני יעדים שונים. תוכנית אחת מוכנה, אבל על ידי הרגולטור הלא נכון שחושש מניצול קרקעות, ותוכנית שנייה שהיא רק בשלבי גיבוש, וכל זאת בלי יד מכוונת ובלי תיאום. החשש הגדול הוא שעד ששני המשרדים יחליטו לשלב ידיים ישראל תבזבז זמן יקר שאין לה, בטח כשמשבר האקלים נושב בעורפה.

x