רשות המים: משרד האנרגיה מבקש להפקיע מאתנו סמכויות שנקבעו בחוק
הוויכוח בין הצדדים התעורר לאחרונה לאחר שמשרד האנרגיה ביקש בשבועות האחרונים לנהל סדרת דיונים כדי לקבוע "גבולות גזרה חדשים" במשק המים, עם חלוקת סמכויות שברשות לא מסכימים איתה
הוויכוח בין רשות המים למשרד האנרגיה תחת השאלה למי הסמכויות לקבוע מהלכים במשק המים ממשיך להטריד את שני הגופים, שעוד לא מצאו מנגנון שיהיה מקובל על כל הצדדים. כפי שפורסם אתמול בכלכליסט רשות המים הציעה לאחרונה להקים קבינט ייעודי למשק המים בהשתתפות מספר רב של שרים, מה שגרר לתגובות חריפות במשרד עם טענות שמישהו מנסה לכאורה לנכס לעצמו יכולות שאולי אסור לו להתעסק איתם.
רשות המים מצידה מבהירה היום שלתפיסתה "משרד האנרגיה הוא זה המבקש להפקיע מרשות המים את העצמאות שניתנה לה בחוק. עצמאות זו של הרשות נועדה להבטיח את אי ההשפעה של אינטרסים פוליטיים על משק המים והציבור במדינת ישראל מצד כל גורם במשרדי הממשלה".
הוויכוח בין הצדדים התעורר לאחרונה לאחר שמשרד האנרגיה ביקש בשבועות האחרונים לנהל סדרת דיונים כדי לקבוע "גבולות גזרה חדשים" במשק המים, עם חלוקת סמכויות שברשות לא מסכימים איתה. במסגרת שורת הישיבות בין הרגולטור שאחראי על משק המים והתעריפים שם, לבין המשרד שמופקד פורמאלית על התחום, אין הסכמות רבות, והדיונים בין הצדדים הובילו את משרד האנרגיה לנסות ולגבש מודל חדש, דומה לזה שבוצע ברשות החשמל בין 2015 ל-2016.
כזכור, רשות החשמל הוכפפה למשרד האנרגיה אבל נשארה עצמאית בקביעת תעריפי החשמל. עתה, כך נראה, במשרד האנרגיה ירצו לשעתק את המודל, אולם השיתוק הממשלתי מונע ממנו ליישם את המהלך, תוך הישענות בין השאר על דו"ח מבקר המדינה מאוקטובר 2018 שביקר את הרשות ואת מהלכיה בעבר.
ברשות המים מנגד ברשות טוענים שמאז הקמתה כרשות עצמאית, היא היתה אחראית לתכנון אסטרטגי של מקורות מים חלופיים והקמת מערך ההתפלה, פיתוח תכנית רב שנתית מבוקרת, מניעת זליגות כספים וצמצום משמעותי של פחת המים בישראל. "רשות המים יצרה מערכת אסדרה כוללת, בנוסף ליצירת סטנדרטים לשירות הצרכן ועוד. בכל השנים בהן היא פועלת, רשות המים פיתחה ומפתחת את משק המים למען הציבור בישראל", אומרים שם, ומגיעים למסקנה ש"כעת, משרד האנרגיה פועל לשנות את מעמדה