בלעדי לכלכליסט
שאול נאוי חשוד בביצוע עבירות דיווח
נאוי, מנכ"ל משותף ומבעלי השליטה בחברת ניכיון הצ'קים, שימש כיו"ר החברה בתקופה הרלוונטית לחקירה רשות ני"ע שהחלה במאי. במרכז הפרשה חשד לפיו עמי גולדין, דח"צ לשעבר באחים נאוי, מסר מידע על שינוי מדיניות הדיבידנדים בחברה לאילן שבע, מבעלי השליטה בביכורי שדה
שאול נאוי, מבעלי השליטה (17%) ומנכ"ל משותף בקבוצת אחים נאוי, נחקר בחשד לביצוע עבירות דיווחבמסגרת פרשת החשד לשימוש במידע פנים בחברת ניכיון הצ'קים הבורסאית - כך נודע לכלכליסט.
- האחים נאוי הפסידו לרשות המסים: לא יוכלו לקזז הפסדים של 153 מיליון שקל
- הפעילות החדשה של האחים נאוי: רכישת איגרות חוב
- החשד: מנכ"ל נטו עדכן מראש על עצירת הדיבידנדים בנאוי
בשבוע שעבר דיווחה קבוצת נאוי לבורסה על החשד שנחקר לביצוע עבירות דיווח על ידי נושאי משרה בחברה, במקביל להודעה שפרסמה רשות ני"ע על העברת התיק לבחינת הפרקליטות. כאמור אחד הנחקרים באזהרה בפרשה, כך נודע, הוא שאול נאוי ששימש כיו"ר החברה בתקופה הרלוונטית לחקירה (יוני-אוגוסט 2017). לא ידוע האם חוקרי הרשות סבורים שנמצאה תשתית ראיתית נגד נאוי, או מי מהמעורבים האחרים.
חקירת הפרשה החלה במאי 2019, אז דיווחה קבוצת אחים נאוי על חיפוש שנעשה במשרדי החברה, וכן על חקירה של נושאי משרה. במרכז החקירה עמד חשד לפיו אילן שבע, בעל השליטה (50%) ומנכ"ל חברת התוצרת החקלאית ביכורי שדה, סחר במניות של קבוצת אחים נאוי בשווי עשרות מיליוני שקלים, על בסיס מידע פנים שקיבל מדח"צ לשעבר בחברה - עמי גולדין.
שבע וגולדין, לשעבר יו"ר הדירקטוריון בביכורי שדה 2002 שהתמזגה לתוך חברת נטו, וכיום מנכ"ל ודירקטור בחברת נטו, נחקרו באזהרה במשרדי הרשות בת"א בחשד לביצוע עבירות של שימוש במידע פנים. בית המשפט הטיל עליהם תנאים מגבילים – הפקדת ערבות ואיסור יציאה מהארץ.
צניחה של 15.6% במניה
כפי שנחשף לראשונה בכלכליסט, מידע הפנים שדלף לכאורה מדירקטוריון האחים נאוי, שבו כיהן בתקופה הרלוונטית לחקירה גולדין כדח"צ, נגע לשינוי מדיניות הדיבידנד בחברה.
בהודעה לבורסה שפרסמה חברת האחים נאוי ב-22.8.17 בתום המסחר, היא דיווחה על מידע מהותי ושלילי (עבור המשקיעים) לפיו דירקטוריון החברה החליט לבטל את מדיניות חלוקת הדיבידנד של החברה החל מ-1 בינואר 2018.
הדיווח המיידי השפיע על שער ני"ע של האחים נאוי, ובעקבותיו ירד שער מניית החברה, למחרת היום, באופן חד בשיעור של כ-15.6%. כמו כן היקפי מחזורי המסחר במניה עלו באופן ניכר.
על פי החשד בטרם פרסום הדיווח המיידי לציבור, מסר גולדין לשבע את המידע אודות הכוונה לשנות את מדיניות חלוקת הדיבידנד. שבע, שהחזיק במניות של האחים נאוי בשווי עשרות מיליוני שקלים באמצעות חברה פרטית (ביכורי שדה 1994 שהיא בעלת השליטה בביכורי שדה), מכר את המניות בטרם פורסמה ההודעה, וכך נמנע מהפסד של מיליוני שקלים שנגרם מירידת שער המניה לאחר הדיווח.
"לא דבק רבב"
נציין כי בין גולדין לבין שבע יש קשרים מקצועיים זה מספר שנים. כאמור בתקופה שבה חברת ביכורי שדה של אילן וששון שבע נסחרה בבורסה של ת"א (עד שנת 2012), שימש כאמור גולדין כיו"ר החברה. לאחר שהחברה התמזגה לתוך חברת נטו ונמחקה מהמסחר, והאחים שבע נותרו עם אחזקה של 51%, מונה גולדין למנכ"ל נטו.
על פי החשד גולדין לא סחר בעצמו על בסיס מידע הפנים שהיה לכאורה בידו, אלא העבירו על לשבע שעשה בו שימוש. אלא שמבחינת החוק לעניין זה אין משמעות. שימוש במידע פנים על ידי איש פנים כולל הן העברה של מידע לאחר והן מסחר המבוסס עליו.
מבחניה משפטית מצבו של גולדין כאיש פנים אפילו גרוע יותר אם החשד יוכח. החוק קובע כי העונש המקסימאלי על איש פנים על שימוש במידע פנים
(כאמור מסירה לאחר או מסחר המבוסס על עליו) הוא עד חמש שנות מאסר. לעומת זאת העונש המקסימאלי על מקבל המידע הוא עד שנתיים מאסר.
"גולדין כפר וכופר בחשדות המיוחסים לו", נמסר בעבר מעוה"ד נתי שמחוני ויואב סננס ממשרד הרצוג, פוקס נאמן המייצגים את מנכ"ל נטו. "הוא סמוך ובטוח שבתום החקירה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהגותו".
עו"ד איריס ניב סבאג ממשרד שינמן, נגב, ניב, המייצגת את שבע, מסרה בעבר כי: "מר שבע לא עשה שימוש במידע פנים ולא עבר עבירה, והוא מאמין כי כך יתברר בתום החקירה. המכירות בוצעו על יסוד החלטה אסטרטגית. מר שבע העמיד עצמו לרשות החקירה והשיב בצורה מלאה לכל השאלות שהופנו אליו".
משאול נאוי לא נמסרה תגובה.