נגיף הקורונה
אל על המקרטעת תתקשה להעמיד בטוחה להלוואה
למרות הפרטתה של אל על המדינה מחזיקה בה מניית זהב. לכן השאלה היא לא האם היא תקבל סיוע אלא באיזה תנאים. אלא ששוויה של החברה צנח ל־100 מיליון דולר, מה שיקשה עליה להעמיד את הבטוחות שהמדינה מבקשת
על פי תחשיבי הנהלת אל על, לחברה דרוש סיוע מהמדינה של 700 מיליון דולר כדי להבטיח את המשך קיומה בהנחה של כמעט־השבתה של צי מטוסיה במשך 3 חודשים. זה התחשיב שנחשף אתמול ב"כלכליסט" ועל פיו תגיש החברה את בקשתה לסיוע.
- אל על: 4,000 עובדים יוצאו לחופשה ללא תשלום, 1,000 יפוטרו
- אל על מדווחת על "השפעה מהותית בעקבות חובת הבידוד ל-14 יום" - וצופה ביטולי טיסות רבים
- אל על תבקש הלוואה של 700 מיליון דולר - כדי להבטיח את המשך קיומה
עדיין לא ידוע מה תהיה החלטת האוצר לגבי היקף הסיוע ולכמה זמן תיפרס ההלוואה. מה שכן ידוע הוא שהמדינה דורשת מאל על לספק בטוחות כנגד ההלוואה — בקשה לא פשוטה לאור העובדה, ששווייה של החברה בבורסה צנח ל־100 מיליון דולר בלבד. המשבר תפס את אל על בשנה עמוסה מבחינת התשלומים עבור צי המטוסים החדש שלה: 140 מיליון דולר בגין מטוסי דרימליינר ו־188 מיליון דולר דמי חכירה למטוסי דרימליינר.
לפי דו"חות אל על לתשעה ה חודשים הראשונים של 2019, ההתחייבויות השוטפות של אל על מסתכמות בכ־1.5 מיליארד דולר. אגב, החשיפה של בנקים ישראליים לאל על עומדת על 740 מיליון דולר היא קטנה יחסית בהשוואה למלווים זרים שחשופים לחברה בהיקף 3.4 מיליארד דולר.
אף על פי שאל על היא חברה בשליטה של בעלים פרטיים, היא עדיין חברה לאומית במובן זה שבעת משבר ביטחוני או אחר היא החברה היחידה שמקיימת טיסות ושומרת על קשר אווירי מישראל לעולם. זאת הסיבה שגם לאחר הפרטתה המדינה שומרת על מניית זהב בחברה. לכן אין שאלה לגבי עצם הסיוע שהיא תקבל אלא רק לגבי גובהו ותנאיו.
אתמול שוב עדכנה החברה לבורסה כי היא צופה פגיעה נוספת בהכנסותיה, בשל הוראות הבידוד החדשות.
על רקע המשבר הודיעו 650 מטייסי אל על על נכונותם לצאת לחופשה ללא תשלום ככל שיידרש ועל הפחתת שכרם ב־20% גם לתקופה של כמה שנים לאחר המשבר. יו"ר ועד הטייסים רן אלקבץ אמר ל"כלכליסט" כי "קרוב ל־%90 מהטייסים של אל על מושבתים. אין כמעט טיסות, כך שבפועל 600 טייסים כבר מקורקעים".
אלקבץ אמר עוד כי "זאת החברה הלאומית של מדינת ישראל ואנחנו נעשה כל מאמץ לתרום לה בשעת משבר. קיומה של אל על הוא בדמם של הטייסים, ברובם המוחלט טייסי חיל האוויר שמתגייסים יום בשבוע למילואים. יש לציין כי שכרם של הטייסים הוא הגבוה ביותר מבין עובדי החברה והוא נע בין 90 ל־190 אלף שקל לחודש.
נציגות עובדי החברה שאינם טייסים עדיין נמצאת במשא ומתן מול ההנהלה על פיטורי 1,000 עובדים, מתוכם 600 קבועים ואתמול בערב היתה אמורה להתקיים ישיבה נוספת בנושא. בנוסף הנהלת אל על נערכת להוצאת 4,000 עובדים לחופשה ללא תשלום, בעיקר מקרב צוותי אויר קרקע ותפעול.
אל על נדרשה על ידי משרד האוצר להציג תוכנית התייעלות וצמצום הוצאות כנגד בקשת הסיוע שהיא הגישה למדינה. כמו כן היא נדרשה לפרט את כל הנזקים שנגרמים לה.