משבר הקורונה
האוצר: מתוך 3,434 בקשות להלוואות בערבות מדינה - אושרו 25 בלבד
נציג החשב הכללי הציג את הנתונים לדרישת ועדת הכספים: 367 בקשות הועברו לבנקים, הם דנו ב-40 מתוכן. סכום הבקשות שאושר - 7.2 מיליון שקל. לדבריו, הנתונים נוגעים לתקופה שקודמת לשיפורים במסלול ההגשה שייכנסו היום לתוקף
נגיף הקורונה - תמונת מצב בארץ ובעולם
"במסגרת הקרן להלוואות בערבות מדינה הוגשו עד כה 3,434 בקשות לקרן, הועברו לבנקים 367 בקשות, הם דנו ב-40 בקשות, ואושרו 25 בקשות, בסכום כולל של 7.2 מיליון שקל" - כך אמר היום (ב') בדיון בוועדת הכספים עמית מרזאי, ממונה ערבויות מדינה מאגף החשב הכללי.
- בעקבות המימוש המזערי: אלו ההקלות בקרן ההלוואות בערבות מדינה
- רוני חזקיהו: נדרשת ערבות מדינה לקרן של 4 מיליארד שקל לסיוע לעסקים במשבר
- אם אין לחם, שיאכלו אשראי
החשב הכללי עדכן אודות הנתונים בעקבות דרישת וועדת הכספים לקבל מידע בנוגע להלוואות שניתנו עד כה באמצעות הקרן להלוואות בערבות המדינה לעסקים קטנים ובינוניים. לדבריו, מדובר על הלוואות שניתנו בטרם עדכן החשב הכללי את תנאי קרן ההלוואות אתמול.
בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" כי למרות הצהרות האוצר והביקוש הגבוה - בודדים קיבלו הלוואה. לדברי מרזאי, מהיום הקצב יגבר משמעותית במסגרת הסדר חדש שייחתם עם הבנקים: "לגבי הקרן לעסקים קטנים ובינוניים, המצב גרם לנו לעשות שינויים, אנחנו מאפשרים מסלול ירוק לכולם, מ-0 עד 20 מיליון שקל.
"נאפשר לעסקים להזין 9 שדות רלוונטיים בלבד, והבקשה תשוגר ישירות לבנק. הלקוח יוכל גם לפנות לנציג הסניף ישירות. גם אין בירוקרטיה של מסמכים, תכנון עסקי, אנחנו לא מבקשים שום דבר בנקודת הפתיחה, לא שאלון ולא תוכנית עסקית. אנחנו מעבירים את השרביט לבנק כמי שמעניקים את ההלוואה".
השיפורים בקרן ההלוואות פורסמו כבר אתמול, אולם לדברי מרזאי רק היום אמור החשב הכללי לחתום עם הבנקים על ההסכם שגם מאפשר להם להגדיל את הסיכון. לדבריו, אגף החשב הכללי עושה בקרות על תיקים שנדחו על ידי הבנקים ולא קיבלו הלוואה במסגרת הקרן.
כפי שפורסם אתמול, האוצר ייקח על עצמו את הריבית בשנה הראשונה להלוואה, וזו תעמוד בממוצע על 1.5% מעל הפריים. לדבריו שיעור ריבית זה נמוך ביותר מאחוז מהממוצע היום.
"תתעוררו, אתם לא מבינים איפה אתם חיים"
יו"ר ועדת הכספים הזמנית, ח"כ עודד פורר, אמר בפתח דיוני הוועדה הבוקר: "הממשלה הזו מנותקת ממה שקורה בשטח, שר האוצר וראש הממשלה, שר הכלכלה, צריכים להבין שכל יום המשבר מעמיק, ועם ההתנהלות שלהם עם מעמיקים אותו עוד יותר. מנכ"ל משרד הבריאות מעריך ששנת הלימודים לא תתחדש אחרי החופש. כל אחד משחרר איזה פוש, ולא רואים את הקרחון שהולכים להתנגש בו. מי שמשלם את המשכורת של השרים והממשלה יושב בבית ולא יודע אם תהיה לו פרנסה יום למחרת.
"תתעוררו, פקידי הממשלה, אתם לא מבינים איפה אתם חיים. מה שמציל את היכולת שלנו לקיים את הדיונים, זו אפליקציה של השוק הפרטי, תעשו זום על העצמאים והשוק הפרטי, אתם עסוקים באיזה כותרת תקבלו מחר בבוקר. מעולם לא ראיתי פקידות וממשלה מנותקת כל כך ממה שקורה בשטח. אתם לא עושים את הדבר הבסיסי ביותר, לנהל את האירוע. עם גורם אחד שמוציא הודעות, ועם תוכנית ברורה. מי שמשלם את המחיר אלה אזרחי ישראל".
ביקורת על ברקת: למה לא הבאת לאישור את ניוד קופות הגמל להשקעה?
בדיון היום השתתף גם משה ברקת, הממונה על שוק ההון. היועצת המשפטית של ועדת הכספים, עו"ד שגית אפק, תהתה מדוע לא הביא לוועדה את התקנות שיאפשרו ניוד של כספי קופות הגמל להשקעה.
נזכיר כי כבר לפני שנתיים וחצי יצאו לדרך קופות הגמל להשקעה - מוצר חיסכון לטווח בינוני עד ארוך שמאפשר ניהול השקעות פרטיות עם הטבות מס למי שיתמיד ויחסוך את הכסף עד גיל פרישה. אלא שתקנות שאמורות לאפשר לחוסכים בקופות אלו להעביר את הכספים בין קופות מתחרות או למשוך את הכסף בגיל פרישה כקצבה בפטור ממס על רווחי הון, טרם הובאו לוועדת הכספים.
עו"ד אפק שאלה את ברקת מדוע הרשות מתמהמהת להעביר את התקנות, כך שחוסכים בקופות הגמל שרוצים לעבור בין גופים מתחרים יצטרכו לספוג אירוע מס. ברקת מצדו התחמק מלהשיב ועדיין לא ברור מתי יובאו התקנות הללו לאישור ועדת הכספים.
ברקת התייחס לפניות שהגיעו מצד סוכני הביטוח בטענה כי חלק מחברות הביטוח הפסיקו לתת הלוואות מכספי החוסכים ואמר כי הרשות פועלת להרחיב את ההלוואות שמעניקים המוסדיים מכספי הנוסטרו שלהם, ולאו דווקא מכספי העמיתים.
ברקת מסר בדיון כי כדי להעביר את התקנות נדרש מכתב חתום על ידי שר האוצר ואילו מכתב זה טרם התקבל.