$
בארץ

המשבר נמשך, אולם ההטבות לקשישים וצעירים הופסקו

צעירים וקשישים שיפוטרו מעבודתם החל מהיום יגלו כי כבר אינם זכאים להקלות בקבלת דמי אבטלה; ח"כ מירב כהן מכחול לבן הגישה הצעת חוק לתשלום מענק לקשישים גם במאי ויוני. לדבריה, "עשרות אלפי מבוגרים עלולים להישאר שוב ללא מענה וללא מענק בסיסי שיאפשר להם להתקיים"

שחר אילן 08:2721.04.20

ההטבות שהמדינה חילקה בחודש מרץ לגל המובטלים החדשים לא היה נדיבות במיוחד, ולמרות זאת העובדה שהאוצר הסכים להן היתה חריגה. אלא שההטבות הללו כללו גם אותיות קטנות — תאריך תפוגה שצוין בתקנות לשעת חרום וחל שלשום. אם מישהו טעה לחשוב שההארכה שלהן תהיה אוטומטית, הוא התבדה.

 

 

אתמול נערכה ישיבה בנושא בין אנשי האוצר וביטוח לאומי שהסתיימה ללא סיכומים. באוצר כרגע ממתינים לראות אם ההקלות במשק יורחבו, כדי לגזור בהתאם להן את ההקלות הנדרשות בקצבאות.

מאיר שפיגלר מנכ"ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר מנכ"ל ביטוח לאומי צילום: עומר מסינגר

 

המהלך הנדיב ביותר של הממשלה היה כלפי הצעירים. בזמנים רגילים נדרשת תקופת אכשרה של שנה עבודה כדי לקבל דמי אבטלה, מה שמדיר צעירים רבים מקבלת דמי אבטלה. עקב משבר הקורונה וגל הפיטורים, הממשלה קיצרה את תקופת האכשרה לחצי שנה, אך סייגה וקבעה כי מי שעבדו רק חצי שנה עד שנה לפני שפוטרו, יקבלו דמי אבטלה במשך חצי מתקופת הזכאות הרגילה לבני גילם - כלומר במשך חודש עד חודשיים. על אף ההגבלה הזו, ניתן להעריך כי ההקלה בתקופת האכשרה הוסיפה כ־100 אלף מקבלי דמי אבטלה.

 

המענק לקשישים הופסק

 

שלשום פג תוקף ההקלה. מי שעבד פחות משנה ומפוטר רק עכשיו ולא במרץ — לא יקבל דמי אבטלה כלל.

 

קשה מאד להבין את ההיגיון של המהלך הזה. בינתיים מנכ"ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר נתן הוראה לא לדחות את הבקשות לדמי אבטלה של מי שעבדו פחות משנה, אלא רק לעכב את הטיפול בהן.

 

גם כלפי הקשישים הממשלה מפסיקה להיות נדיבה. משבר הקורונה חשף את העובדה המאוד בעייתית שבני 67 ומעלה שעובדים לא זכאים לדמי אבטלה. זאת בשל הנימוק המוזר שמדובר בכפל תמיכות עם קצבת זקנה. בעקבות גל של מחאה חברתית הונהג מענק מיוחד למובטלים קשישים בגובה של 4,000-1,000 שקל ומהווה מעין תחליף דמי אבטלה. עד עכשיו ניתנו כ־20 אלף מענקים כאלו.

 

אלא שהמועד האחרון להגשת הבקשה למענק היה שלשום. בני 67 ומעלה שיהפכו למובטלים מעכשיו ואילך יישארו בלי כלום. בנוסף, בשלב זה המענקים נקבעו לחודשים מרץ ואפריל, כך שלא ברור אם גם קשישים שהגישו בקשה במועד יזכו בפיצוי לאחר מכן.

 

"יש לנהוג ברוחב לב"

 

משרד האוצר רואה במגבלות המאוד גדולות על הזכאות לדמי אבטלה את המצב התקין, שרק בגלל המשבר הוא נאלץ להסכים לחריגות מהן. האוצר בינתיים לא מביע התנגדות להארכה אך גם ממש לא מזרז לאשר. מבחינתו זה חלק ממדיניות הסגר של הממשלה ועד שזו תתבהר קשה לקבל החלטות.

 

מנכ"ל ביטוח לאומי מאיר שפיגלר אמר לעומת זאת ש"בעיקר בעת הזו, יש לנהוג ברוחב לב ובהזדהות עם מי שאיבד את מקור פרנסתו". עם זאת הוא גם אומר ש"שני הצדדים רוצים להחזיר כמה שיותר אנשים לשוק העבודה".

 

אחת הבעיות היא שאת ההקלות הראשוניות אישרה הממשלה בתקנות לשעת חרום. עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא שיש למעט בשימוש בהן. סביר להניח שאם הממשלה היתה באמת רוצה, היה מתאפשר שימוש נוסף. כרגע, אם יוחלט להאריך את ההטבות יתכן שיהיה צורך בהליך הארוך והמסורבל של חקיקה.

 

ח"כ מירב כהן מכחול לבן הגישה הצעת חוק לתשלום מענק לקשישים גם במאי ויוני. לדבריה, "עשרות אלפי מבוגרים עלולים להישאר שוב ללא מענה וללא מענק בסיסי שיאפשר להם להתקיים בתקופה הקשה הזו. הם חייבים לקבל מענה וחייבים לאשר את זה עכשיו".

x