פרסום ראשון
מתחדש המו"מ בין הנהלת אל על לבין העובדים בניסיון להגיע להסכמות על תוכנית ההבראה
העובדים יפגשו אחה"צ עם הנהלת החברה ויציגו את הויתורים להם הם מוכנים -לפי המגזר אליו הם שייכים - תחזוקה, צוותי אוויר ומנהלה. הסכמת הנציגות לתוכנית ההבראה היא תנאי חיוני לקבלת סיוע מהמדינה
מתחדש המו"מ בין הנהלת אל על לבין נציגות העובדים בניסיון להגיע להסכמות על תוכנית ההבראה. ללא הסכמת העובדים לא תוכל החברה לקבל את הסיוע מהמדינה.
העובדים יפגשו היום משעה 16.00 עם הנהלת החברה בשלושה סבבים לפי חלוקה ל-3 מגזרים: עובדי תחזוקה, צוותי אוויר ומנהלה. כל מגזר יציג את הויתורים להם הוא מוכן. בפגישות יהיו נוכחים גם אבי אדרי נציג ההסתדרות, פרופ' ירון זליכה המייעץ לנציגות העובדים והם יתקיימו במשרדה של יהודית גריסרו סמנכ"לית משאבי אנוש ומינהל באל על.
- אל על מאריכה בשבוע את מועד החזרה לשגרה - ל-16 במאי
- אל על תדחה בשבועיים נוספים את פרסום דוחות 2019
- ביה"ד לעבודה אישר לאל על למשוך 105 מיליון שקל עודפים מקרן הפנסיה של העובדים
תוצאות המו"מ גורליות לעתידה של אל על, שללא הסיוע יש חשש כבד להמשך קיומה במתכונת הנוכחית. הסכמות הנציגות לתוכנית ההבראה היא אחד משני התנאים החיוניים לקבלת הסיוע מהמדינה. התנאי השני הוא דרישת בנק דיסקונט, לערבות מדינה בגובה 90% בעוד שהאוצר עד כה היה מוכן לערבות בגובה 75% בלבד. מהאוצר נמסר בתגובה, כי "אנחנו ממתינים לאל על שתחזור עם ההסכם עם העובדים ואז נדון בתנאי ההלוואה".
עוד נודע כי ניסיון ועד עובדי הטייסים להתפצל מנציגות העובדים ולתפקד כוועד נפרד, לא צלח. ההסתדרות לא הסכימה למהלך וגם בהצבעה בנציגות המהלך נכשל. ערב חידוש המו"מ קיים פער גדול בין דרישות הנהלת אל על והאוצר, לבין העובדים. כזכור נדרשת חברת התעופה לחיסכון של כ-220 מיליון דולר לשנה בהוצאותיה. התוכנית כוללת פיטורי 2,000 עובדים ופתיחה לראשונה של הסכמים קיבוציים.
קיימות שתי מחלוקות עיקריות בין העובדים להנהלה ובינם לבין עצמם - נציגות העובדים מסרבת לפיטורים בקרב עובדי התחזוקה בטענה כי מי שצריך לשאת בעיקר הנטל הם העובדים בעלי השכר הגבוה - הטייסים והנהלת אל על הבכירה, ולא עובדי התחזוקה שחלקם הגדול משתכר שכר נמוך. הטייסים טוענים כי עמדת הנציגות, שמסרבת לפיטורים, אינה רלוונטית למציאות החדשה. הטייסים מוכנים לפיטורים וקיצוצי שכר אבל בתנאי שהחברה תבטיח כי בבוא היום כשתחזור למהלך עסקים תקין יוחזרו להם תנאי השכר הקודמים או לחילופין יפוצו באמצעות קבלת מניות, תנאי שההנהלה מתנגדת לו ואינה מוכנה להגביל את תקופת הפחתת שכר הטייסים. בנוסף הטייסים מוכנים לוויתורי שכר בגובה 20% משכרם בעוד ההנהלה דורשת ויתורים גבוהים יותר של לפחות 30%. שני הצדדים הטייסים ועובדי התחזוקה מרגישים כי הם "קרבנות" ועל גבם בלבד מממנים את תוכנית ההבראה.
מעודדים את טיסות המטען מישראל וממנה, לטובת היצואנים
בתוך כך, אל-על, קאל, ישראייר וארקיע זכו במכרז משרד הכלכלה והתעשייה, שפנה גם אל חברות תעופה בינ"ל, לקבלת רשת בטחון מהמדינה במטרה לעודד את חברות התעופה להרחיב את פעילות טיסות המטען מישראל וממנה, לטובת היצואנים.
רשת הביטחון מבטיחה לחברות התעופה כי המדינה תשלים סכום שתבטיח לה כדאיות כלכלית לטיסה. מדובר בפעילות למשך חודש ימים.
אלי כהן שר הכלכלה: "אנו רואים חשיבות גדולה בהמשך היכולת לשנע את הסחורות. היצואנים והיבואנים הישראלים, יגובו בסיוע בכדי להמשיך פעילותם, כפי שניתן לכל המגזר העסקי".
על פי נתוני רשות שדות התעופה, בשנת 2019 שונעו בייצוא דרך האוויר כ- 144,900 טון של סחורות, מתוכם 55% במטוסי נוסעים, והיתר במטוסי מטען. בנוסף, יובאו כ- 260,500 טון לישראל, מתוכם 53% במטוסי נוסעים, והיתר במטוסי מטען. יש לציין, כי ערך הסחורה שהועברה באוויר מהווה אחוז ניכר מערך הסחר. בתקופה זו אמנם מתקיימות טיסות מטען, אך חלק ניכר מהן משרת לקוחות גדולים וחברות תעשייתיות גדולות המסוגלות לממן סבב שכזה. בכדי לתת מענה שוטף לכלל היצואנים והיבואנים, וליצור רציפות בפעילות סחר החוץ של ישראל, יצא מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה במכרז, לפיו חברות תעופה אשר יפתחו טיסות מטען נוספות לבקשת המשרד יזכו לרשת ביטחון של המדינה, אוהד כהן: "המשבר הנוכחי מכתיב מגבלות בתחום התובלה האווירית. מתוך כך, נרתמנו למשימה ויחד עם משרד האוצר הקצנו משאבים לצורך הפעלת טיסות מטען נוספות ליעדים שונים על מנת להקל על היצואנים והיבואנים ולהגדיל את היצע הטיסות".