$
בארץ

עימות בקבינט הקורונה: גנץ דרש להעביר אחריות לפיקוד העורף, נתניהו איים בבחירות

הממשלה אישרה הנחיות חדשות למניעת התפשטות הקורונה: צמצום התקהלויות ל-20 איש בלבד, 50 באולמות אירועים. בדיון הקבינט התפתחו ויכוחים בין שרי הליכוד וכחול לבן, גנץ דרש להעביר אחריות לפיקוד העורף

ynet 20:2402.07.20
אחרי שמשרד הבריאות דרש להגביל את מספר המשתתפים בחתונות ובתפילות, כמו גם מספר הלקוחות במסעדות ובברים, ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס הערב (חמישי) בהתראה של שעה בלבד ישיבת ממשלה.   

 

 

הממשלה אישרה כי יש לצמצם את ההתקהלויות והתפילות עד 20 בני אדם (ייכנס לתוקף החל ממחר ב-08:00), ולהגביל ברים מועדונים ואולמות אירועים ל-50 משתתפים. מסעדות וברים יידרשו להגביל עד 50 מבלים, אך הנושא נמצא במחלוקת חריפה בקרב השרים, שחלקם דרשו להאפשר הזמנות מראש ולהתגמש בהתאם לגודל המקום. בדיון היה עימות חריף בין שר הבריאות יולי אדלשטיין לשר האוצר ישראל כ"ץ, ההכרעה חגבי המסעדות נדחתה ליום ראשון.

 

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום: רויטרס

 

לפי הנוהל, מה שמוסכם בקבינט הקורונה מובא לאישור הממשלה במשאל טלפוני, אלא שבשל הדחיפות והחשיבות של העניין החליט נתניהו לכנס ישיבה מיוחדת ודרש מהשרים להודיע למזכירות הכנסת אם יוכלו להגיע. בינתיים, הממשלה אישרה להעלות קנס המסכות ל-500 שקל, אך הדבר מתעכב בשל מחלוקת בכנסת. במטה לביטחון לאומי אמרו כי ההנחיות הקיימות הן מבלבלות, ו"כל אחד שומע מה שהוא רוצה".

 

נתניהו אמר בדיון כי מחיר הטעות בבריאות ובכלכלה כאחד יכול להיות קשה מאוד והוסיף כי הוא תומך בהגבלות ההכרחיות המינימליות כדי לעצור את התפשטות הקורונה לצד שמירת הכלכלה. "נדאג לשפות את כל מי שייפגע", אמר. שר הפנים אריה דרעי אמר כי אם סוגרים את בתי הכנסת בשל ההגבלות על התפילות - יש לסגור גם את חופי הים. דרישתו נדחתה.

 

עם זאת, בדיון עלתה מחלוקת בין שרי כחול לבן לשרי הליכוד. נתניהו ושר הבריאות יולי אדלשטיין תמכו בנסיגה מסוימת של ההקלות למשק, ואנשי כחול לבן מתחו ביקורת על כך ש"העסק לא מנוהל", וטענו שההנחיות יוצרות בלבול בציבור וחוסר ודאות למשק. שרים שנכחו בדיון אמרו כי נתניהו היה מתוסכל מההתנגדויות להצעות שלו - ואיים במרומז כי הדבר יוביל לבחירות.

 

שר התיירות אסף זמיר טען כי הפתרון לא יכול לבוא על חשבון סגירת מקומות, וקרא לבצע אכיפה יעילה ונקודתית. "אם מאות אלפי אנשים הולכים בלי מסכות אבל רק 2,000 מקבלים קנסות, יש פער לא הגיוני שכתוצאה ממנו הציבור לא נכון להקשיב להנחיות", אמר השר. "האתגר הכי חשוב הוא ההסברה, צריך להבהיר לציבור מהי חומרת המצב". בעקבות דבריו על האכיפה התפתח ויכוח בינו לבין אמיר אוחנה, השר לביטחון הפנים. ראש הממשלה נזף בזמיר, ואמר לו "אתה לא בעיריית תל אביב פה".

 

זמיר הוסיף כי "צריך לחשוב על מענה כלכלי לבעלי העסקים אם זה הולך להימשך לאורך זמן. המוני אנשים נפגעו בגלל ההחלטות שנקבעו בקבינט, והממשלה מחויבת לתת להם מקור פרנסה. חייבים לדון יותר בתרחיש הייחוס הכלכלי, לאיזו נקודה צריך המשק להגיע כדי שנוכל לתת הנחיות לפתיחה או סגירה של עסקים".

  

שר הביטחון בני גנץ חזר על קריאתו להטיל את האחריות התפעולית למשרדו. "פיקוד העורף הוא מערכת שנולדה לפעול באירועים כמו זה שאנחנו נמצאים בו", אמר גנץ. "כל עניין האופרציה חייב לעבור לפיקוד העורף ולמשרד הביטחון. אנחנו נדרשים לעבור למודל הפעלה שהחלטות מדיניות מתקבלות בקבינט, משרד הבריאות מגדיר את הרגולציה ומשרד הביטחון הוא הגורם המבצע".

 

אדלשטיין השיב לדבריו ואמר כי "פיקוד העורף וקציני וחיילי צה"ל הם שותפים יקרים שלנו, אבל כשאני רואה את ההודעות על הצורך בהעברת סמכויות ממשרד הבריאות, בלקסיקון שלי זה לא נקרא להיכנס מתחת לאלונקה. זה נקרא פוליטיקה על חשבון אזרחי ישראל".

 

גנץ הציע ליצור הנחיות מיוחדות לאירועים בשטח פתוח ואמר כי התו הסגול לא רלוונטי לאולמות אירועים. "אני מציע שנפתח תו לבן שיסדיר אירועים גדולים בחוץ תוך פיקוח הדוק", הציע שר הביטחון. "זו עבודת מטה שאני מציע להתחיל כבר היום".

 

מנתוני משרד הבריאות עולה כי שיעור הבדיקות החיוביות אתמול עמד על 4.78%. במקביל, במספר החולים שמצבם מוגדר בינוני חלה עלייה של שמונה חולים. בבתי החולים בישראל מאושפזים בסך הכול 270 חולי קורונה. שני בני אדם נפטרו מאז העדכון האחרון של משרד הבריאות אתמול בשעה 22:15, ומספר הנפטרים הכולל עומד על 324.

 

שר בכיר אמר בדיון אתמול כי "מה שקורה באולמות ובפאבים זו הפקרות והם מקורות ההדבקה הגדולים ביותר. לצערנו יש אפס הקפדה באולמות. הבעיה שלחתונות מגיעים אנשים מבוגרים בהרבה מקומות ויש הפצה".

 

בסוף השבוע הקרוב צפוי להיערך מבצע אכיפה מיוחד של המשטרה, שיתמקד בעיקר באולמות האירועים. שיתמקד בעיקר באולמות האירועים. "נראה שוטרים באולמות אירועים כבר הערב", אמרו במשטרה.

 

בשבוע האחרון נרשמו בסך הכול קרוב ל-19,000 דו"חות - רובם על אי-עטיית מסכה. המגמה בשבועות האחרונים של האכיפה על אי-עטיית מסכות נמצאת בעלייה. בתחילת חודש יוני נרשמו מדי יום בממוצע אלף דו"חות. לעומת זאת, רק ביממה האחרונה נרשמו 2,666 דו"חות והממוצע עומד על 2,500 דו"חות ביום בשבועות האחרונים. עד היום נרשמו מתחילת משבר הקורונה 44,208 דו"חות על אי-עטיית מסכה ו-101,228 דו"חות סה"כ מתחילת המאבק בנגיף.

x