$
בארץ

נתניהו: "החלטנו על כינון שלום רשמי ומלא עם איחוד האמירויות"

ראש הממשלה הצהיר כי ישראל והנסיכות מהמפרץ הגיעו להסכם שלום שיכלול "השקעה בחיסון לקורונה וטיסות ישירות מתל אביב לאבו דאבי". לדבריו, תכניות הסיפוח נדחו "בתיאום עם ארה"ב". על מידור גנץ ואשכנזי: "למנוע טרפודים, איראן לא רצתה בהסכם"

איתמר איכנר, ynet 20:2513.08.20

ראש הממשלה בנימין נתניהו כינס הערב (יום חמישי) מסיבת עיתונאים שבה הצהיר על "כינון שלום רשמי ומלא בין ישראל ואיחוד האמירויות". נתניהו פתח את דבריו במילים "ערב היסטורי, נפתח עידן חדש ביחסיה של ישראל עם העולם הערבי", ובהמשך הצהיר שלא וויתר על סיפוח השטחים ביהודה ושומרון. לדבריו, "טראמפ ביקש להמתין עם הריבונות".

 

לדברי נתניהו, "קיימתי שיחת ועידה היסטורית עם טראמפ ועם יורש העצר של איחוד האמירויות, מוחמד בן זייד. בשיחה החלטנו על כינון שלום רשמי ומלא בין ישראל ואיחוד האמירויות".

 

הוא הוסיף: "איחוד האמירויות היא אחת המדינות החזקות והמתקדמות בעולם. ההסכם הזה כולל יחסים דיפלומטים מלאים, הקמת שגרירויות, חילופי שגרירים, השקעות נרחבות שיועילו לכלכלת ישראל, קשרי מסר, תיירות ותעופה - כולל טיסות ישירות בין תל אביב לאבו דאבי".

 

"איחוד האמירויות תשקיע בישראל השקעה מאוד משמעותית בפיתוח החיסון לנגיף הקורונה", אמר נתניהו. "כמו כן נשתף פעולה באנרגיה, במים, בהגנת הסביבה ובתחומים רבים נוספים. זה דבר מאוד חשוב לכלכלה שלנו, לכלכת האזור ולעתידנו".

 

 

נתניהו, הערב נתניהו, הערב צילום: אי אף פי

 

לדברי נתניהו, "ישראל היא מדינת חדשנות מובילה, כוח עולמי עולה - וכך גם איחוד האמירויות. אנו מטפחים את הקדמה, והם מטפחים את הקדמה. אנחנו מטפחים ידע ויזמות וגם הם, אנחנו הפכנו מדבר לארץ פורחת וגם הם. ראינו את החללית שהם שיגרו לחלל. יחד , בכוחות משותפים, נוכל להביא עתיד נפלא לעמנו, למדינתנו ולאזורינו".

 

"זהו רגע היסטורי של פריצת דרך לשלום במזרח התיכון", הוסיף נתניהו, והזכיר את הסכמי השלום שחתמו מנחם בגין ויצחק רבין. "נופלת בחלקי הזכות הגדולה לכונן את הסכם השלום השלישי בין ישראל למדינה ערבית".

 

נתניהו אמר שהשקיע בטיפוח היחסים עם העולם הערבי והמוסלמי בשנים האחרונות, בין היתר במגעים "שהשתיקה עדיין יפה להם". לדבריו, "חוללנו שינוי דרמטי במעמדה של ישראל במזרח התיכון. במשך עשרות שנים ישראל צוירה כאויב, כמקור לאי יציבות - והיום מדינות רבות במזרח התיכון רואה בה כבעלת ברית אסטרטגית לקדמה ולשלום. יהיו מדינות ערביות נוספות שיצטרפו למעגל השלום איתנו".

 

"כולנו, אזרחי המדינות המתונות במזרח התיכון, עומדים בחזית אחת למען הקדמה - נגד הכוחות הקיצוניים שמאיימים עלינו ועל שלום העולם כולו", הוסיף נתניהו. "כינון שלום אמיתי הוא משאת נפשנו. פרצנו דרך חדשה, שלום תמורת שלום. זהו חזון השלום היחיד שהוא בר קיימא ואני מחויב לו".

 

נתניהו טען כי לא וויתר על סיפוח שטחים ביהודה ושומרון: "אין שום שינוי בתוכנית שלי להחיל את הריבונות שלנו ביהודה ושומרון, בתיאום מלא עם ארצות הברית. אני מחויב לכך, זה לא השתנה. אני שמתי את הריבונות על השולחן, עבדתי על כך שלוש שנים בשיחות עם צוותו של טראמפ והבאנו תוצאות. טראמפ הכניס על פי בקשתי את הריבונות לתכנית השלום שלו".

 

"מלכתחילה אמרתי שהריבונות תישעה רק בתיאום עם ארה"ב", אמר. "הצהרת ריבונות בלי תמיכה אמריקנית תזיק מאוד להתיישבות ולישראל. טראמפ ביקש שישראל תמתין עם יישום הריבונות, וביקש תחילה להביא שלום בין ישראל לאמירויות ומדינות אחרות. לא הסרתי את עניין הריבונות מעל הפרק, ואביא גם את הריבונות". נתניהו אמר שתכנית טראמפ היא "התכנית הריאלית הראשונה מאז מלחמת ששת הימים, שענתה על דרישות רבות של ישראל ששום תכנית שלום עד היום לא התחשבה בה".

 

על הטענות שלא עדכן את שר הביטחון בני גנץ ואת שר החוץ גבי אשכנזי: "הייתה בקשה של כל הצדדים לא לשתף אחרים, כדי להגיע לרגע הזה בלי טירפודים. יש מי שלא מעוניין בשלום הזה, איראן בוודאות לא מעוניינת שנתקדם לכך. לכן הייתה הסכמה משותפת שנשמור על זה כדבר שקט ודיסקרטי עד לרגע הפרסום. באותו רגע ביקשתי לשוחח עם שניהם ועדכנתי אותם, והם יהיו שותפים להמשך. פעלתי לפי הסכמת הצדדים ואני חושב שהיא נבונה, כל הסכמי השלום הגיעו באופן דומה".

 

מי שבישל את המגעים בין המדינות היה ג'ארד קושנר, יועצו הבכיר וחתנו של נשיא ארצות הברית. יחד עם קושנר היו מעורבים עוד גורמים רבים, בהם ראש המוסד יוסי כהן שביקר לאחרונה באבו דאבי כמה פעמים וקיים קשרים הדוקים עם מנהיגי הנסיכות, וכן איש העסקים הישראלי חיים סבן שמקורב מאוד ליורש העצר מוחמד בן זייד.

התכנית האמריקנית, נכון לעכשיו, היא לזמן את נתניהו ואת יורש העצר לטקס חתימה על ההסכם בבית הלבן עוד לפני הבחירות לנשיאות ארצות הברית.

x