כץ ונתניהו הכריזו על התוכנית הכלכלית: "מענקים לשימור עובדים"
ראש הממשלה ושר האוצר הציגו הערב את פרטי התוכנית הכלכלית: "ניתן מענק הוצאות קבועות לעסקים שנפגעו ב-25% ומעלה, נרחיב את היקף ההלוואות בערבות המדינה ונקצץ בשכר הבכירים"
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר הערב (יום ה') כי הממשלה תשקול להחמיר את ההנחיות לאזרחי המדינה כדי להתמודד עם התפשטות הנגיף קורונה. בהצהרה מביתו בגלל הבידוד שנכפה עליו אחרי נסיעתו לוושינגטון לחתימה על הסכמי השלום, אמר נתניהו: "ייתכן שלא תהיה לנו ברירה אלא להחמיר את ההנחיות".
- גמזו נקרא להתייעצות עם נתניהו: דיונים על החמרת הסגר
- המשטרה: אפשר להיכנס לים לפעילות ספורט, נפעיל שיקול דעת
- מסתמן: המענק עבור עובד שלא הוצא לחל"ת - 5,000 שקל
"אנו מוצאים את עצמנו לפני כניסה לסגר שני מאז שהחלה מגפת הקורונה. הסגר חשוב ומתבקש ובסגר הזה נעמוד כולנו יחד. גם כשהייתי בוושינגטון עסקתי בכל רגע אפשרי במשבר הקורונה כולל עם ידידי סגן הנשיא מייק פנס שמופקד על ענייני הקורונה", אמר נתניהו בפתח דבריו.
אחר כך אמר ראש הממשלה: "עם שובי הסתערתי על הכלכלה והבריאות. במישור הכלכלי אנו מודיעים הערב על עוד תוכנית סיוע חשובה לכם ולעסקים. ניתן מענקים לשימור עובדים, נרחיב הלוואות בערבות מדינה, ניתן מענקים קבועים לעסקים שנפגעו. אני מוסיף שבמקביל נקצץ משכר הבכירים כי כולנו חייבים לשאת בנטל".
נתניהו הוסיף: "בגל הראשון היינו מהמדינות הראשונות שסגרו הגבולות והטילו סגר ולכן היינו מהראשונות שיצאו מהסגר ופתחו את הכלכלה. בזכות ההחלטות שקיבלנו התחלואה והתמותה היו מהנמוכות בעולם והכלכלה נפגעה הרבה פחות מהכלכלות המפותחות בעולם. הגל השני של הקורונה מכה במדינות רבות בעולם, כמעט בכל מדינות אירופה פתחו את הכלכלה והתחלואה עלתה. ולכן, המדינות האלה מטילות מגבלות מקומיות וסגרים מקומיים. זה מה שמדינות עושות ואני מניח שרובן יצטרכו בלית ברירה לעשות סגר כללי".
בהתייחס להחלטה על הסגר הכללי ציין נתניהו: "אמרתי לכם שברגע שפותחים הכלכלה זה כמו אקורדיון. קבענו שאחד הקריטריונים לסגירה יהיה תלוי בדגל אדום שתניף מערכת הבריאות. היא הניפה את הדגל ולכן אנו מטילים את הסגר שחל ממחר בשתיים אחר הצהריים. אמנם מדובר בסגר אבל יש סגר ויש סגר. עשינו את רוב המאמצים כדי לאזן בין הצרכים הבריאותיים לכלכליים.
"ביומיים האחרונים אנו עדים לעלייה מדאיגה נוספת בתחלואה או בהמשך הגידול של מספר החולים קשה. ולכן קיימתי שיחה ארוכה עם אדלשטיין, גמזו והמומחים המקצועיים. שאלתי אותם שאלה אחת: האם המצב הזה מחייב אותנו להדר עוד יותר את המגבלות. ואגב זאת לא הייתה שיחה מורטת עצבים, אלא עניינית, אני מעריך לאור השיחה שבמצב התחלואה הזה וכפי שהמליצו רבים מהמומחים ייתכן שלא תהיה לנו ברירה אלא להחמיר ההנחיות".
ראש הממשלה ציין כי הוא ידון עם חבריו לממשלה ובכללם ראש הממשלה החליפי בני גנץ "בצורה עניינית ואחראית", אך יחד עם זאת הדגיש: "אני לא אטיל סגר סתם על אזרחי ישראל ולא אהסס להוסיף עוד מגבלות אם יש צורך בכך. אנו שוקלים כל דבר במלוא האחריות.
"החובה והאחריות שלי כראש הממשלה היא לשמור לא רק על הבריאות שלכם אלא על החיים שלכם. ואם יש עלייה גיאומטרית אני רוצה שתבינו מה המשמעות. זה לא רק חוסר נוחות והרבה חולים קשים. זה מצב שגם אחרי שהוספנו את המיטות , כלי ההנשמה הדרושים והוספנו, גם אחרי זה הצוותים - בסוף לא יכולים לעמוד בקצב. יש גבול לזה ואז מספר החולים עולה מהר ואז כולכם תבואו ותשאלו 'למה לא עשיתם משהו'".
בסיום דבריו אמר נתניהו: "תפקיד של מנהיגים זה להסתכל קדימה, לשאול את השאלות הנכונות ולקבל החלטות קשות. לא אהסס לקבל אותם ביחד עם חבריי השרים. אני שב וקורא לעטות מסכות ולמנוע התקהלויות עד שנשיג את החיסון. אחרי שקיימתי שיחות עם מדינות שונות לגבי חיסונים והשגתם, אני מאמין שאנו מתקרבים ליום הזה. זה ייקח עוד כמה חודשים עד שנראה את החיסונים הראשונים וזה ייקח זמן עד שנקבל אותם ואני פועל יחד עם שר הבריאות שנקבל אותם מהר. אלה ימים של מאמץ משותף לכולנו. הבריאות והכלכלה בידיים שלנו. זה הזמן לאחריות אישית ולערבות הדדית, כי ננצח את הקורונה אך ורק יחד ובעזרת השם ננצח".
סיוע כלכלי גם בסגר השני
בנוגע לסיוע הכלכלי אמר נתניהו כי "אנחנו מודיעים על עוד תוכנית סיוע חשובה. אנחנו ניתן מענקים לשימור עובדים, נרחיב את ההלוואות בערבות מדינה, נקדים את תשלומי המענקים, ניתן מענק הוצאות קבועות לעסקים שנפגעו ב-25% ומעלה, ולא רק ב-40% ומעלה. במקביל, נקצץ בשכר הבכירים, כי כולנו חייבים לשאת בנטל. אנו חייבים לעשות זאת כי הכלכלה שלנו במצב טוב יותר מרוב הכלכלות בעולם".
שר האוצר ישראל כץ הדגיש בדבריו את נושא שימור העובדים, ואמר כי "אנחנו לא רוצים שהמעסיקים ישחררו את העובדים כרגע מחל"ת. נאבקתי באופן אישי להשאיר עסקים במגזר הפרטי פתוחים כדי שיעבדו לפי התו הסגול. לכן אנחנו מצפים מבעלי העסקים לשמור את העובדים וכדי לעזור להם החלטנו לתת תמריץ מיוחד בסך 5,000 שקלים למי שישמור על העובדים בחודשים ספטמבר-אוקטובר, בפעילות שמתקיימת אצלו כעת".
לפי התוכנית, המענקים למעסיק ישולמו לפי שיעור הפגיעה שחווה העסק: אם המעסיק סבל בעסק מפגיעה בשיעור של 40-25% - הוא יקבל 5,000 שקל על כל עובד שהשאיר מעל ל-80% - דהיינו שאם יש לו 100 עובדים, הוא יקבל פיצוי רק מהעובד ה-81 שלא פיטר. אם הפגיעה בעסק היא בשיעור של 60-40% - המעסיק יקבל פיצוי על כל עובד שהשאיר מעל ל-70%, דהיינו 5,000 שקל על כל עובד מהעובד ה-71 (אם הוא מעסיק 100 עובדים למשל). עסק שיחווה פגיעה בשיעור של 80-60% - יקבל על מעבר לשיעור של 55% מעובדיו, דהיינו מהעובד ה-56. בפגיעה של 80% מהעסק ומעלה יקבל המעסיק מענק על עובדים שהושארו מעבר ל-40%, מהעובד ה-41.
גם כץ התייחס לקיצוץ שכר הבכירים, ואמר כי "אנחנו נבחרי הציבור מחוייבים קודם כל לדוגמא אישית, ולכן החלטתי שבפתח התכנית הכלכלית שאביא לממשלה ביום שני תהיה קודם כל החלטה על הפחתת שכר השרים, סגני השרים, חברי הכנסת, כשם שאנחנו מצפים גם מאחרים לעשות".
מעבר לכך התייחס כץ לתוכנית רשת הביטחון הכלכלית, ואמר כי "מאות אלפי מובטלים ימשיכו לקבל למשך שנה קדימה את דמי האבטלה, ואם עכשיו ייאלצו עובדים נוספים לצאת לחל"ת, גם הם יקבלו את אותם התשלומים וידעו שיש להם רשת ביטחון ממדינת ישראל".
לדבריו, משרד האוצר ומשרד ראש הממשלה החליטו לתגבר את תוכנית רשת הביטחון, כך שבין השאר "עסק שפעילותו תפחת ב-25% יהנה מהמענקים הקבועים שהוא מקבל כדי לסייע לעסק. מעבר לכך, כל העסקים שיפגעו בירידה במחזור של 25% יקבלו את מלוא ההשתפות מטעם המדינה בתשלומי הארנונה היקרים שהם משלמים היום כסידרם. צעדים אלה באים בנוסף להקדמת המענקים".
מדובר על מקדמה מיידית על חשבון מענק ספטמבר אוקטובר בגובה 50% ממענק ההוצאות הקבועות שתועבר לעסקים הצפויים להיפגע מהסגר. גובה המקדמה יתבסס על היקף הנזק של העסק בפעימות קודמות. בסיוע בארנונה, מדובר בהורדת רף הפגיעה הנדרש לקבלת החזר הוצאות ארנונה ל-25% בלבד.
"בנוסף אנחנו פועלים עם רשות המיסים שממש בימים אלה מקדמת לאותם עסקים מענקים שיגיעו אליהם עוד מעט בפעימה השלישית. הנחנו את רשות המיסים לפעול מול כל האנשים שצריכים לשלם מע"מ על מנת לפרוס להם במידה ויהיה צורך, וסכום עצום של 500 מיליון שקלים שכרגע שולמו כמקדמות ומבקשים להחזירם יועברו בימים הקרובים לבעלי העסקים כדי להקל עליהם".
בנוסף, הודיע כץ כי הוא "פועל לביטול סעיף האבטלה, שמתייחס לכך שאם שיעורה יורד מתחת ל-10% יקוצצו דמי האבטלה".