אזהרה חמורה מה-OECD: כלכלת ישראל עוברת "זעזוע עמוק", הבעיות המבניות יחריפו
לפי הדו"ח השנתי של הארגון, משבר הקורונה "מאיים לבטל כל התקדמות שהושגה בהעלאת רמת החיים של האזרחים"; תחזית המיתון של ה-OECD לגבי ישראל היא 'נדיבה' יחסית, ועומדת על ירידה שנתית של 6% בלבד - אך בארגון מבהירים שישראל חייבת לאמץ רפורמות מבניות במהרה, אם ברצונה להתאושש בצורה "איתנה וברת קיימא" ממשבר הקורונה
שנת 2020 היא שנה של "זעזוע עמוק" בכלכלת ישראל, שבא לידי ביטוי בירידה חדה וחסרת תקדם בתוצר, המלווה ב"פגיעה קשה" בתעסוקה; משבר הקורונה "מאיים לבטל כל התקדמות שהושגה בהעלאת רמת החיים של האזרחים", ובעיקר "להחמיר את הבעיות המבניות של ישראל"; כך עולה מהדו"ח השנתי שפרסם היום (ד') ארגון ה-OECD.
תחזית המיתון של ה-OECD לגבי ישראל היא 'נדיבה' יחסית, ועומדת על ירידה שנתית של 6% בלבד - לעומת ה-7% של בנק ישראל בתרחיש הפסימי שלו. בארגון מדגישים כי השנה נרשמת התהפכות מגמה גם בצמיחה וגם בתעסוקה - שכן לראושנה מאז הצטרפותה של ישראל ל-OECD חל זינוק חד וחסר תקדים באבטלה, כאשר ישראל מתמודדת עם גל שני של קורונה בימים אלו.
- דילמת הקורונה: קריסת הבריאות מול שיתוק הכלכלה
- הקורונה פירקה את השדרה הניהולית של משרד הבריאות
- הנגיד מזהיר את שר האוצר: “להפסיק לקבל החלטות בלי דיון מעמיק”
גם השנה מפרטים כלכלני הארגון מאות המלצות מדיניות בכל תחום אפשרי, ומדגישים שאם ישראל תאמץ את אותן רפורמות מבניות שעליה לעשות במהרה - ולא עשתה - התוצר לנפש ייגדל תוך עשור בעוד 3 נקודות אחוז, תוך שני עשורים (שנת 2040) ב-9 נקודות אחוז ובעוד 30 שנה ב-15 נקודות אחוז נוספות. "הרפורמות המבניות הן המפתח להתאוששות איתנה, ברת קיימא ומכלילה ממשבר הקורונה", נכתב בדו"ח.
הדו"ח משבח את המדיניות המוניטרית של בנק ישראל ואת התגובה הממשלתית בצורה של סיוע למובטלים ולעסקים, אך גם ממליץ לנתב את ההוצאה באופן חכם ומושכל - שכן, לפי הערכותיהם של מחבריו, גם אם ישראל תעשה את כל הרפורמות, החוב הממשלתי יגיע ליותר מ-80% מהתמ"ג כבר בשנה הבאה ול-100% ב-2025. זאת לעומת 61% מהתמ"ג כעת - זינוק של 20 נקודות אחוז תוך כ-15 חודשים.
בין ההמלצות העיקריות המפורטות בדו"ח: המשך הזרמת הנזילות המסיבית שמוביל בנק ישראל, כדי למנוע משבר נזילות על רקע העלאת הסיכון העסקי והצפי לעלייה בפשיטות הרגל; הנהגת ביטוח פיקדונות בנקאים; המשך הזרמה הממשלתית תוך ניתוב המשאבים לחיזוק שוק העבודה, לרבות יצירת מקומות עבודה חדשים והכשרות מקצועיות; גיבוש מתווה ברור לטווח בינוני-ארוך לירידה בגרעון ובחוב הממשלתי, שכאמור עלול לנסוק; השקעה מאסיבית בתשתיות פיזיות, לרבות תחבורה ציבורית, חינוך והפחתת העוני.
במישור המדיניות התקציבית ממליצים ב-OECD להקים מועצה פיסקאלית עצמאית שתפקח על ביצוע תקציב המדינה ומסים, ועל הפחתת הפטורים במס - לרבות על קרנות השתלמות ועל מע"מ, הגדלה משמעתית במענקי העבודה (מס הכנסה שלילי), הטלת אגרת גודש, העלאת התשלום עבור חניה בערים והעלאת מס על דלקים מזהמים.
על מנת לצמצם את הפערים בארגון המדינות המפותחות ממליצים על הרחבת ההכשרה המקצועית, לרבות אצל החרדים והערבים, תוך השקעה בלימודי עברית בקרב הערבים ולימודי ליבה בקרב החרדים.
הדו"ח מפרט רפורמה עמוקה מאוד בשלטון המקומי, במספר מישורים - לרבות שינוי במנגנוני חלוקת המשאבים מארנונה, כך שערים עשירות יעבירו כספים לרשויות עניות יותר, וזאת על מנת להקטין את אי-השוויון. ב-OECD מדגישים כי מעט מדי התקדמות הושגה בכל הקשור לרגולציה ותחרותיות של המשק, ולכן קוראים שוב להורדת מכסים ומחסומי סחר אחרים.