$
מיטב המוחות

מיטב המוחות

שלושה קליקים ופסק דין - מה מאמצת מערכת המשפט מעליאקספרס

עולם המשפט עובר שינויים מרחיקי לכת ומתקדם להליך מקוון - אבל המשמעות היא לא רק מעבר לדיונים בזום. ד"ר איילת סלע שותפה לתכנון מערכת כזו, שמעלה הרבה שאלות אתיות ומסבירה בפודקאסט "מיטב המוחות" איך זה יעבוד

אתי אפללו 16:3612.01.21

קרה לכם שהזמנתם חבילה מעליאקספרס ולא קיבלתם אותה? או שהגיע מוצר פגום? במקרה הזה פותחים סכסוך, מציינים את סיבת הסכסוך, מצרפים ראיות ומתחילים בהליך מהיר שבסופו נקבע האם תקבלו זיכוי או לא. מסתבר שמערכות אלו ליישוב סכסוכים הן כל כך מוצלחות, שחלקים מהן צפויים להיכנס למערכות המשפט המדינתיות.

 

 

 

גם עולם המשפט הכבד והמסורתי, זה שעדיין משתמשים בו בארמית על מנת לנסח טענות והכרעה יכולה להתקבל בו אחרי מספר שנים, עובר שינויים מרחיקי לכת. במדינות רבות סכסוכים אזרחיים רבים כבר מתנהלים בצורה מקוונת, ובארצות הברית יש אפילו תוכנות שמחשבות עונשים פליליים לפי מודלים מתוחכמים. אולם כשמדברים על ניהול הליך בצורה מקוונת הכוונה היא לא לדיונים בזום, אלא להליך שונה בתכלית מתחילתו ועד סופו. ד"ר איילת סלע, מאוניברסיטת בר אילן, חוקרת את המערכות הללו, ושותפה לתכנון מערכת משפט מקוונת בישראל.

 

ד"ר איילת סלע ד"ר איילת סלע צילום: אתי אפללו

 

 

מערכת שכזו מעלה הרבה מאוד שאלות אתיות עימן מתמודדת ד"ר סלע: איך דואגים שלא יהיו בה מניפולציות? האם היא תעניק לצדדים צדק? מהו בכלל אותו הצדק שמחפשים בבתי המשפט? לפי המחקר של ד"ר סלע, צדק הוא לא הדבר היחיד שמחפשים צדדים ממערכת המשפט, ורוב האנשים מחפשים פיתרון, סיום לסכסוך, תוצאה ודאית.

 

רק 10% מהדיונים בבית משפט השלום מסתיימים בפסק דין מנומק, ואלו ימשיכו להתנהל בצורה המסורתית. היתר - יוכלו לעבור להליך מקוון. איך השופטים יקבלו את זה (עד כה לא כל כך טוב), איך זה ישפיע על כמות התביעות (כנראה תעלה, אך הן יסתיימו במהירות רבה יותר), איך יגיבו לכך עורכי הדין (התפקיד שלהם יעבור שינוי מהיסוד), ואיך זה עובד במדינות אחרות? על כך בפרק שלפניכם. האזנה נעימה.

 

 

 
להאזנה לפודקאסט לחצו כאן >>

x