החשב הכללי: אנו נחושים להשיק את הרכבת בתל אביב, עם או בלי היזם
שוקי אורן הסביר כי הזכיין ויתר על התנאים שהציב וכי "התקדמות זו מביאה אותנו לתת סיכוי נוסף להגיע לסגירה פיננסית בדיונים אינטנסיביים וקצרים"
"אנו נחושים להביא רכבת קלה לת"א ומקווים לעשות זאת עם הזכיין הנוכחי, אולם אנחנו עדיין נכונים ליישם אלטרנטיבות אחרות במידה וזה לא יסתייע עמו בפרק הזמן שהוקצב לכך" כך אמר היום (ה') שוקי אורן, החשב הכללי במשרד האוצר.
הדברים נאמרו על רקע ההכרזה על מרתון שיחות שמשרדי האוצר והתחבורה יקיימו עוד החודש עם חברת MTS, זכיינית הרכבת הקלה בתל אביב, במטרה להשיק את הפרויקט.
בין המדינה ליזם עמדו מספר מחלוקות שעיכבו את תחילת העבודות: הראשונה היתה בעניין חלוקת הסיכונים במקרה של הפסקת העבודות והשנייה היתה סגירת המימון ארוך הטווח, בעלות של 1.5 מיליארד שקל.
נושא המימון ארוך הטווח נפתר במאי האחרון ולפני כשבועיים הושגה הסכמה גם בעניין חלוקת הסיכונים, עת הבנקים העיקריים שמממנים את הפרויקט, - בנק לאומי, KSW ו-LB ביירון הגרמנים - הודיעו שהם מגבים את הזכיין מבחינה כספית במקרה של הפסקת העבודות.
"הזכיין הבין שהמדינה נכונה לבטל את ההסכם ולהוביל לאלטרנטיבה תקציבית לביצוע הפרויקט, מה שגרם לו לוותר על התנאים שהוא הציב. התקדמות זו מביאה אותנו לתת סיכוי נוסף להגיע לסגירה פיננסית בדיונים אינטנסיביים וקצרים", מסביר אורן.
66 חודשי הקמה
חברת MTS קיבלה לידיה את זיכיון הרכבת הקלה בתל אביב בדצמבר 2006, ובמאי 2007 נחתם בינה לבין המדינה חוזה רשמי. הסגירה הפיננסית היתה אמורה להיחתם עד מאי 2008, אולם מאז לא הצליחה MTS להשיג את המימון הדרוש בטענה שהמשבר הכלכלי הקשה עליה לגייס את ההון הדרוש.
בדצמבר האחרון העמידה המדינה אולטימטום בו היא מאיימת לשחרר את MTS מהזיכיון שניתן לה, בגין הפרות לכאורה של ההסכם עליו היא חתומה מול המדינה. על פי ההערכות, במידה והמדינה תצליח להגיע להבנות סופיות עם הזכיין לא מן הנמנע שהעבודות בפועל יחלו ב-2011.
כפי שפורסם ב"כלכליסט" משרד האוצר צירף את רשות המים לשיחות, מתוך כוונה למצוא פתרון ל-50 מיליון הקוב ששוכנים תחת תוואי הרכבת בלב תל אביב.
MTS אמורה לסלול את הקו האדום של הרכבת, שיתחיל בפתח תקווה, יעבור בתל אביב ויסתיים בבת ים. אורך המסילה כ-22 ק"מ, מתוכם כ-10 ק"מ תחת העיר תל אביב והשאר עילי. על פי ההערכות, עבודות הבנייה יארכו כ-66 חודשים. MTS מורכבת מחמש חברות: אפריקה ישראל, אגד, סימנס, CDS הפורטוגזית ו-CCECC הסינית.