שוק הזרעים העולמי: זרעים יקרים יותר מזהב
בשנים האחרונות השתלטו הגידולים המהונדסים, אלה שהמטען הגנטי שלהם עבר מניפולציה מכוונת, על השוק החקלאי
בשנים האחרונות השתלטו הגידולים המהונדסים, אלה שהמטען הגנטי שלהם עבר מניפולציה מכוונת, על השוק החקלאי: על פי נתוני משרד החקלאות האמריקאי, 86% מגידולי התירס ו־93% מגידולי הסויה בארצות הברית מהונדסים. ענקיות ייצור זרעים כמו מונסנטו ונוברטיס מוכרות זרעים מהונדסים במאות מיליוני
בשנים האחרונות הוטחה בהנדסה הגנטית ביקורת רבה על ידי ארגונים ירוקים, שבעקבותיה נאלצו ממשלות מערביות להגביר את הרגולציה בתחום. עיקר הביקורות נסובו על העובדה שגידולים מהונדסים עשויים לשנות את הסביבה מעצם היותם עמידים למזיקים - התאגידים שמייצרים אותם מחדירים לתוכם גנים ההופכים אותם לעמידים כנגד קוטלי המזיקים שהם מייצרים - וכך בעצם נכנסים שיקולים מסחריים לתוך המטען הגנטי של הצמח. זנים מהונדסים עשויים גם לפלוט רעלנים אל הקרקע, ובמקרים מסוימים גם לגרום לאלרגיות לאוכלים אותם.
שליטתה של מונסנטו, חברת הזרעים הגדולה בעולם, בשוק הזרעים המהונדסים עוררה עליה גם ביקורת רבה מצד חקלאים, שטוענים כי היא מתנהגת כמונופול. בעקבות התלונות פתח הממשל האמריקאי בחקירה נגדה. מונסנטו טוענת כי זרעים מהונדסים מוזילים עלויות לחקלאים, אך ייתכן כי שליטתה הבלתי מעורערת בענף תרמה לעליית המחירים: כיום ק"ג זרעי עגבניות עשוי לעלות 30 אלף דולר. זנים מיוחדים יעלו עד פי עשרה.
טכניקה נוספת להשבחה גנטית, שמוכרת גם בבעלי חיים, היא הכלאה בין זנים. ההכלאה מאפשרת את שיפור מראה הפרי, הארכת חיי המדף שלו והגברת עמידותו בפני מזיקים. מזון שכזה אינו נחשב למזון מהונדס, אך הוא מוגבל מבחינת האפשרות להגדיל משמעותית את היבול.