$
דעות

דרום שוק ההון

ההזדמנות של ביינארט לתיקון חברתי - להעביר את משכן הבורסה לשכונות החלשות של תל אביב

שי סלינס 10:2805.05.14

לפני כמעט 300 שנה, בקצה דרך שוממה בדרום מנהטן, נפגשה קבוצת סוחרים למסחר לא רשמי במניות, וחתמה על הסכם שיצר תשתית לייסוד הבורסה לני"ע בניו־יורק (NYSE). בהדרגה התמקמו ברחוב כל משרדי הברוקרים והחברות הפיננסיות. היום מדובר באחד הרחובות ההומים ביותר בארה"ב - וול סטריט. 

מנכ"ל בורסת ת"א יוסי ביינארט, שנכנס לתפקיד בינואר האחרון, מבקש להקפיא את את המעבר המתוכנן של הבורסה לני"ע ממשכנה ברחוב אחד העם בתל אביב כ־100 מטרים משם, לרחוב אחוזת בית. עלויות האחזקה של הבניין החדש, שעשויות להרקיע שחקים עד למיליון שקל בחודש, ניצבות בבסיס ההתנגדות של ביינארט למעבר.

 

אין עוררין על כך שכוונת ביינארט היא לחסוך לבורסה ולציבור כסף. אולם גם ההיאחזות במשכן הנוכחי, בלב בועת הנדל"ן של תל אביב, מיותרת.

 

  צילום: בלומברג

 

הבורסה לניירות ערך בשכונת התקווה?

העתקת מקום מושבה של הבורסה מחוץ לתל אביב אינה ריאלית. עלויות המעבר והתחזוקה יהיו גבוהות, ועם כל הרצון הטוב, אי אפשר להעביר את הבורסה לפריפריה. עם זאת, מעבר לשכונות הפחות יוקרתיות בתל אביב, כמו שכונת שפירא או התקווה, יכווץ מאוד את הוצאות השכירות. אפשר יהיה באותה הזדמנות גם להעביר את משרדי רשות ניירות ערך הממוקמים כיום מטרים ספורים מהבורסה, לאותו האזור. אולי אפילו לאותו הבניין.

 

למרות שהבורסה היא עסק לכל דבר, היא גם מייצגת את חזות ישראל ויש לה תפקיד חברתי. ביינארט יכול להוציא אותה מלב אזור הנדל"ן היקר בארץ, לתקוע את הדגל החברתי בראש הבניין החדש ועל הדרך לחסוך כסף.

 

טרם כניסתו לתפקיד חי ביינארט בחו"ל, ולכן אינו מזוהה עם הבנקים או עם בתי ההשקעות. כעת יש לו הזדמנות לבצע מהלך היסטורי בעל משמעות חברתית - לחבר את דרום העיר החלש עם הצפון העשיר. נכון, שכונת שפירא לא תהפוך למרכז פיננסים עולמי. ועם זאת, נסו לדמיין איך נראה רחוב וול סטריט לפני 300 שנה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x