המאבק במעלימי מס: הגיע הזמן לאמץ את המודל האמריקאי לגילוי מרצון
רשות המסים פתחה בהליך חדש של גילוי מרצון, אלא שבניגוד לארה"ב, בתמורה לגילוי לא מקבלים בישראל הקלות בתשלום הקנס
בארה"ב, למשל, רשות המסים (IRS) משקיעה מאמצים רבים בניסיון לשים יד על רשימות של אזרחים המחזיקים חשבונות סודיים מחוץ לגבולות המדינה, בדומה לרשימות שרשות המסים הישראלית גילתה בחודש יוני בכליו של בנקאי UBS רוני אליאס.
"לאחרונה, במסגרת הליך גילוי מרצון בארה"ב, ה־IRS הודיעה שהיא תיתן הקלות בקנסות לאזרחים שימסרו תצהיר מפורט עם שם הבנקאי השוויצרי שלהם", מסבירה עו"ד שוש שחם, מומחית למיסוי, חברה בוועדת המסים של האו"ם וסגנית יו"ר ועדת המסים בלשכת עורכי הדין.
ומה בישראל? "בספטמבר האחרון יצאה רשות המסים בהליך חדש של גילוי מרצון", נמסר מהרשות בתגובה לשאלה אם היא שוקלת לאמץ נוהל דומה לזה של ה־IRS. "בפני כל מי שמעוניין למסור מידע שיתרום למאבק הרשות בהעלמות מס עומדת האפשרות לפנות לקו הצדק שמפעילה הרשות". עם זאת, בתמורה לגילוי לא מקבלים בישראל הקלות בתשלום הקנס.
במאבק במעלימי המס, הפוגעים בערך השוויון וגורמים לחלוקה לא צודקת של נטל המס, הרשות לא צריכה לבחול באמצעים. לא מספיק לבנות על אזרחות טובה, לעבריין מס שיחשוף בנקאי שסייע לו ולאחרים אולי לא מגיע פרס, אבל בהחלט אפשר לשקול לסתום את האף ולהקטין את תשלום המס שלו אם ימסור מידע שיוביל לחשיפתם של מעלימי מס רבים נוספים.