$
בארץ

פרשנות

מפת האינטרסים של פסקת ההתגברות

גם ראש הממשלה וגם שר החינוך חייבים את הקרדיט על העברת החוק - אבל לאו דווקא את החוק עצמו; האם שר האוצר יהיה זה שיקבור את פסקת ההתגברות?

אדריאן פילוט 22:1806.05.18
"כדי להיות מעשיים עם פסקת ההתגברות, צריך להידבר עם כל הגורמים בקואליציה על מנת להגיע לנוסחה מוסכמת" אמר היום בצהריים ראש הממשלה בנימין נתניהו לראשי הקואליציה. היה נראה כי נתניהו, שדאג שכלל התקשורת תדע כי הוא מתנגד נחרצות להעלאת הסוגיה בוועדת שרים לענייני חקיקה ללא הסכמתו של יו"ר כולנו שר האוצר משה כחלון.

 

חלפו דקות ספורות עד שהעדכון הגיע: יו''ר הבית היהודי נפתלי בנט, באמצעות סגניתו איילת שקד, המכהנת גם כיו"ר ועדת השרים, הצליח להעלות ולאשר את החוק. ביבי רתח. בנט עשה לו תרגיל מוצלח־אבל־מסריח. הוא זלזל בו והשפיל אותו. כך לפחות זה נתפס מנקודת מבטו של נתניהו. "ביבי בטירוף עליו" הגדיר אחד שהיה עד להתפתחויות היום.

 

אלא שבעיני בנט, המציאות אחרת לגמרי: עם כל ההשתלחויות של נתניהו על מערכת אכיפת החוק מאז המלצות המשטרה להעמידו לדין, נתניהו נמנע מלתקוף את מערכת המשפט. הוא תלוי בה. מאוד. הוא במלכוד ובסנדול. פסקת ההתגברות מסמלת פגיעה אולטימטיבית במערכת שצפויה להכריע את דינו ואת גורלו. זה לא הזמן לעצבן אותה. גם לא את היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שצריך למסור המלצה ומתנגד מאוד לפסקת ההתגברות.

 

לכן, בקרב אנשי בנט, ביבי לא מזגזג הפעם - הוא ממסמס. דחייה ראשונה, אחריה נביא את העניין לראשי המפלגות, אחרי זה עוד פגישה ואז פגישה נוספת עם נשיאת בית המשפט העליון השופטת אסתר חיות. בפעם הרביעית שראש הממשלה ביקש לדחות, בנט כבר קלט לאן נושבת הרוח והרים דגל אדום.

 

איילת שקד ונפתלי בנט איילת שקד ונפתלי בנט צילום: אלכס קולומויסקי

ללכת בלי ולהרגיש עם

 

אלא שנתניהו לא יכול ללכת נגד פסקת ההתגברות. הוא זקוק לה כדי להתגבר על בג"ץ בסוגיית המסתננים, אך חשוב מכך, הוא חייב לתמוך בה, אחרת הוא עלול לאבד את ה"בייס". בסופו של דבר, תמיד חוזרים לבייס - אותה קבוצה של ימין עד ימין קיצוני שעליה הוא מנהל מלחמה עקובה מדם מול הנמסיס מימין - אותו נפתלי בנט.

במערכת הפוליטית הסבירו היום כי גם ביבי וגם בנט חייבים את הקרדיט על העברת החוק, אבל לאו דווקא את החוק עצמו.

 

עבור נתניהו, פסקת התגברות כזו עלולה לסבך אותו עד מאוד. מחר יגיעו החרדים וידרשו רוב של 90 ח"כים על חוק הגיוס או ששר האוצר משה כחלון יגיע בעוד שבוע וידרוש פסקת התגברות על ביטול העלאת קצבאות נכים וקשישים. ואז, הכאוס ישתלט ויכולתו של נתניהו למשול תרד לטמיון.

 

ולמה זה חוק רע לבנט? מתנגדיו מסבירים כי בכל פעם מחדש שבנט נכשל, הוא מאשים את בג"ץ בכשלונותיו. ברגע שתהיה פסקת התגברות הוא ייאלץ לקחת אחריות.

 

נתניהו וכחלון נתניהו וכחלון איי אף פי

 

הקמפיין בעיצומו

 

השאלה הגדולה היא מה יעשה כחלון כאשר החוק יעלה להצבעה. הסעיף בהסכם הקואליציוני בין נתניהו לכחלון ברור: חופש הצבעה מוחלט בסוגיה הזאת. כחלון מתנגד נחרצות לחוק והוא מחזיק בעשרה מנדטים, מתוך קואליציה של 66 חברי כנסת. החשבון פשוט: אם כחלון אביר מערכת המשפט יצביע נגד, החוק פשוט לא יעבור. בעקיפין, כחלון קבר את פסקת ההתגברות. אלא שלא לגמרי ברור אם כחלון – מי שנחשב לעתים לממשיך דרכו של מנחם בגין בנושאים של הגנה על אותה מערכת תחת התקפה - יילך נגד הליכוד.

 

הסקרים האחרונים מעניקים לח"כ אורלי לוי־אבקסיס, הכוכבת החדשה של הפוליטיקה הישראלית, שמונה מנדטים. לפי אותם סקרים, כחלון יקבל רק שישה. זאת לא הפעם הראשונה שהסקרים מאירים פנים לבתו של דוד לוי, שמאוד מזכירה את האג'נדה של כחלון: מזרחית, ימנית, חברתית.

 

לכן, שר האוצר במלכוד. הגנה שעלולה להיתפס כמופרזת על בג"ץ ועל שופטי העליון מסכנת את הפופולריות של כחלון בקרב בוחרי הימין, ושר האוצר עלול למצוא את עצמו על גבול אחוז החסימה. זה בהחלט מהלך מסוכן.

 

האם זה יגרום לבחירות? כבר אי אפשר לדעת: גם סביב משבר תאגיד השידור דובר על בחירות וגם סביב משבר השבת. אחרי זה הגיע משבר הגיוס וכעת מתגבש משבר סביב פסקת ההתגברות. כל המשברים הללו מהווים עילות מצוינות ומוצדקות להליכה לקלפי. מה שבטוח, שהקמפיין בעיצומו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x