מנכ"ל שח"ם החדש: "שחקן זה מקצוע לכל דבר"
לאיגוד שחקני המסך יש מנכ"ל חדש, עו"ד רועי כהן. בראיון ל"כלכליסט" הוא מפרט את תוכניותיו: להקים איגוד מקצועי לשחקנים ולהילחם בתוכניות הריאליטי, שפוגעות במעמד השחקן
בקיץ האחרון, בגיל 31, אחרי שורת תפקידים, ובהם מזכיר ארגון הסטודנטים בישראל ויועץ לשר לביטחון פנים אבי דיכטר, מונה עו"ד רועי כהן למנכ"ל שח"ם (איגוד שחקני המסך). השכלתו המשפטית וההיכרות שיש לו, לטענתו, עם משרדי הממשלה השונים עשויות להוביל את מאבק שחקני המסך לניצחון. ואחרי שהוא יכבוש את הפסגה הזאת הוא גם לא יתנגד להיות שר התרבות. "אם זה ייקלע בדרכי אני חושב שאני יכול לעשות את זה בצורה מצוינת, בעיקר לאור העובדה שעד אז אבוא עם המון הבנה", הוא אומר, "כן, מבחינתי זו פנטזיה".
הפעם האחרונה שבה כיכב האיגוד בכותרות היתה כשהמנכ"ל החדש החליט בעקבות שנתיים של מאבק האיגוד לעתור לבג"צ בדרישה להנחיל תנאי העסקה נאותים לשחקנים בתחום הצגות הילדים והנוער, ולהפסיק את "שוק העבדים המתקיים בענף". בינתיים מחכים בשח"ם לתוצאותיו של בג"צ זה.
"אני חושב שנזכה בבג"צ הזה נגד החברה למתנ"סים ושרת החינוך, ואם כך יהיה אז הילדים יזכו להפקות יותר רציניות עם שחקנים מקצועיים, וההתייחסות לסל תרבות תהיה אחרת. זה נראה גדול, אבל זה מתחיל מהדברים הקטנים ואני יכול להשפיע", אומר כהן.
שחקן חוץ
שח"ם הוקם בשנת 2000 כגוף התנדבותי של כ־250 שחקנים ביוזמתם של יורם חטב, דני שטג, אביטל דיקר ועוד, ומונה נכון להיום כ־1,500 חברים, שחקני קולנוע, טלוויזיה ותיאטרון, ובהם הבכירים שבאמני ישראל. איגוד השחקנים הוקם כמחאה על הקיצוץ הצפוי בתקציבי התרבות. חבריו ביקשו לשמר את התרבות והיצירה הישראלית ולאפשר לאזרחי ישראל להמשיך ולצרוך את התרבות המקומית, ולשחקני המסך - ליצור תרבות איכותית בתנאים המכבדים את היצירה, יוצריה ומבצעיה.
מאיגוד המטפל במאבקים נקודתיים נהפך שח"ם בהדרגה לגוף העוסק כמעט בכל היבט הקשור לרווחת השחקנים, כולל יצירת תוכנית פנסיה ייחודית לחברים עם ביטוח אובדן כושר עבודה למקצוע השחקן. בראשית הדרך מונה יורם חטב ליו"ר ולמנכ"ל, בשנה האחרונה נכנס השחקן דביר בנדק לתפקיד היו"ר, ובקיץ 2008 החלו בחיפושים אחר מנכ"ל חדש, ולראשונה לא מתוך הארגון. "פרסמו מודעה ואני הגעתי במקרה", מספר כהן.
ב־31 שנותיו הספיק כהן לא מעט. "התחלתי את הפעילות הפוליטית שלי בתוך מפלגת העבודה. מזווית הראייה שלי, כדי להשפיע צריך להיות במוקד קבלת ההחלטות, ולא מבחוץ. מגיל צעיר החלטתי שאני רוצה להיות שליח ציבור ולעזור כי רק מזה אני מקבל סיפוק. בשנה האחרונה החלטתי לצאת לעצמאות אחרי שנים בארגונים ממוסדים שקשה מאוד לפרוץ בהם", הוא אומר.
מהי הסיבה שבשח"ם החליטו להביא מנכ"ל חיצוני?
"הבינו שהאיגוד הזה לא יכול כל הזמן להתכנס סביב עצמו, והגיע הזמן לנסות לחשוב איך מפתחים אותו וגורמים לו להפוך ליותר משפיע, מעורב וגדול מבחינת גיוס משאבים ותקציבים ואהדת הקהל שוחר התרבות", מנתח כהן ומוסיף, "כיום אנחנו עשרה עובדים. כל חבר שנמצא באיגוד משלם 50 שקל לחודש, ומעבר לזה יש תמיכה של מינהל התרבות של משרד המדע, התרבות והספורט ותמיכה בפרויקטים של קרנות שונות כגון קרן רבינוביץ', גשר ומפעל הפיס".
מה אתה מתכנן לשנות במהלך כהונתך?
"אני חושב שהאיגוד הזה צריך להפוך לאיגוד מקצועי של השחקנים, להפוך את זה ל'בית השחקן', שבו הוא יכול לקבל את כל השירותים, אם זה העשרה, הכשרה, ייעוץ משפטי, יכולת שלנו להוביל ולקדם מקומות תעסוקה, הגנה תעסוקתית וקידום מעמד האמן. ששח"ם יהיה כל הזמן בין מקבלי ההחלטות בכל התחומים שקשורים לתרבות. היום המון החלטות נופלות מלמעלה בלי שיתוף שלנו. אני שואף למצב שאנחנו נקדם פרויקטים עם החומר האנושי הטוב ביותר שיש בתחום. כל השחקנים המפורסמים והגדולים נמצאים פה והם מוכנים לבוא ולתרום ולעזור; כל מה שאנחנו צריכים זה לאמץ אותם ולקדם אותם לנושאים הקשורים גם לרווחת השחקן וגם לרווחת הכלל".
לא לריאליטי
כהן מודאג מהעובדה שגיבורי התרבות של היום הם בוגרי תוכניות ריאליטי, ומציין כי גולת הכותרת במאבק של שח"ם צריכה להיות התנגדות לתופעה המשתלטת בהדרגה על המסך. הוא רואה בכך זילות במקצוע ובהתייחסות להפקות מקור ויצירה, מה שמוביל למצב של ירידה בערכים וביכולת לתת לילדינו מודל ראוי לחיקוי. "האיגוד יהפוך בהדרגה למציל התרבות בישראל", מסביר כהן, "להעלות על נס שהתרבות והתקציבים וההתייחסות לתיאטראות ולקולנוע יהיו אחרים, ברמה מקצועית שיש לה אפקטים נוספים של חינוך וערכים".
אתה תמנע תוכניות ריאליטי?
"אני לא יכול למנוע, אבל אני יכול להיאבק ולהעלות את המודעות, ואני יכול לגרום לכך שאיגוד שח"ם יהפוך להיות יותר מוכר ובאמצעות גיוס משאבים נכונים יוכל לקדם מהלכים כאלה, שהשחיקה במעמד השחקן תיפסק. שחקן זה מקצוע לכל דבר, ואסור שהוא ייהפך לחלטורה ושנראה שחקן בתיאטרון ולמחרת עובד בבר או ממלצר. המטרה היא להגדיל את הכוח שלנו ולהיות כמו כל איגוד מקצועי אחר, ששם לנגד עיניו את טובת החבר ונלחם למענו בהטבות, בוועדות הכנסת ובנושא המקצועי. אם תנסה לפגוע היום בעורך דין המאבק אימתני, כי יש לו את הלשכה מאחוריו. כך צריך להיות גם לגבי שחקנים".
מהם היעדים העיקריים שלך?
"היעד העיקרי שלי לשנה החדשה הוא גיוס משאבים נוספים לשח"ם, שיתופי פעולה חדשים והקמת אגודת ידידים - לרתום אנשי עסקים ורוח שיוכלו לייצג אותנו מול הגופים הגדולים, המוסדות, הבנקים, גופי התקשורת וחברות הביטוח. אנחנו מנסים לפנות עכשיו לקהלים חדשים, שיפנו גם לתרומות של כסף".
למשימה מגייס כהן את ניסיונו בעבודה מול משרדי ממשלה. "הייתי שם, אני מכיר את הנפשות הפועלות ויודע שהיום היחס כלפי האיגוד ועולם התרבות נעשה מתוך חישוב קר. הכי קל לפגוע בתקציב התרבות, כי אין מי שמגן עליו. יש שר תרבות שכלוא בתוך קואליציה מסוימת. אני מעונין ליצור מאזן אימה כדי שיראו שהאנשים פה מבינים עניין. יהיה ניתוח מדויק ולא מאבק של לסתום פיות. אנחנו נפגשים עם חברי הכנסת והשרים, כדי לנסות וליצור אצלם חשיבה מחודשת לגבי התקציבים. ברגע שיקומו הממשלה והכנסת החדשות איגוד שח"ם יהיה לוביסט של עצמו".
ואיך מסתדרים עם התקציב?
"אנחנו פועלים כרגע במשק סגור של דמי החבר והתמיכה. יש תקציב ממינהל התרבות של כ־300 אלף שקל שנותן את השירותים הבסיסיים, אבל אין אפשרות כרגע לקדם פרויקטים חדשים ויצירה תרבותית חדשה, ולכן אנו מנסים לגייס כספים ולהעלות פה את המודעות".
שח"ם היא מקפצה לתפקיד הציבורי הבא או שמדובר ברומן ארוך?
"אני לא מסתיר את זה, אני רוצה להיות איש ציבור מהדרגים הגבוהים ביותר, ואני ממשיך בפעילות שלי במועצת העיר. המטרה בכניסה לשח"ם היתה ללמוד באמצעות עבודה קשה להוביל תהליכים של שינוי שאני מאמין בהם ולשים לעצמי יעדים. נקודת הפתיחה כאן היא הכי מאתגרת שיש - לקבל מוצר קיים וטוב, והמטרה היא גם להביא לשינוי. המקום הזה יוסיף לי נקודות זכות רבות גם מבחינת הניסיון והידע שארכוש וגם מבחינת העשייה שתהיה. ראיתי כאן הזדמנות שנפלה לידיי אולי ממלאך ששומר עליי מלמעלה".