היבואנים ורשתות השיווק: "התחזקות הדולר תביא להתייקרויות אחרי החגים"
מנכ"ל סוגת, ג'יל גמון טוען שהלחץ להעלאת מחירים כבר מורגש. גם יבואנים אחרים מעריכים כי רשתות השיווק יעלו מחירים רק באוקטובר
התחזקות הדולר נותנת אותותיה בקרב היבואנים ורשתות השיווק, שטוענים כי יש להעלות מחירים מיידית. עם זאת, ההערכות בענף המזון הן כי אף ספק לא יעז לדרוש עליות מחירים לפני החג.
ראובן שליסל, יו"ר אגף המזון באיגוד לשכות המסחר ויבואן ממתקים, אומר כי יש לעליית הדולר השפעה קריטית על יבואנים ויצרנים מקומיים. "עד עכשיו הדולר היה נמוך וזה כיסה על עליית מחירי הסחורות, ועכשיו כבר אין כיסוי. שניהם התייקרו ויש לחץ להעלות מחירים". לדבריו, "ספקי מזון לא פנו לרשתות השיווק בדרישה להעלות מחירים וזה יבוצע רק אחרי החגים".
להערכת אבי זמיר, מנכ"ל תדיראן גרופ, "עליית המחירים תהיה בעיקר במזגנים כי הם מיוצרים בסין", אומר זמיר. "תדיראן מייבאת מארה"ב את המותג אמנה, אבל יתר המוצרים מיובאים מאירופה והם פחות יושפעו".
לדברי בכיר באחת המחלבות, "אם שער הדולר יישאר כמו שהוא לעוד כמה שבועות, תהיה לכך השפעה על המחיר לצרכן ברבעון האחרון של 2012 ולכל המאוחר בתחילת 2013". גלעד זילברברג, הבעלים של חברת מאיר בייגל ויו"ר הוועדה למפעלים קטנים בהתאחדות התעשיינים, אומר כי "תהיה דרישה לעליית מחירים, כי כל חומרי הגלם מיובאים על בסיס דולרי. לא פנינו לרשתות השיווק עם מחירונים חדשים כי אנחנו לפני ערב חג".
לדברי ג'יל גמון, מנכ"ל סוגת, "בנק ישראל מחזיק את הדולר גבוה כי הוצאות היצואנים שקליות, והם מציגים את עצמם במחיר זול בעולם. אבל כשיבואן קונה סוכר הוא צריך יותר שקלים כדי לקנות אותו". גם גמון מעריך שלא תהיה עליית מחירים לפני החג. "מתחיל להיות לחץ, אבל אני מעריך שאף אחד לא יעלה מחיר לפני החגים. אם המגמה תימשך, תהיה עלייה אחרי החגים".
מנכ"ל ויטה פרי הגליל אושיק אפרים טוען כי לדולר יש השפעה על מחירי הטונה, הפסטה וכל מוצרי החיטה המיובאים והשימורים. "כל המוצרים האלה נסחרים בדולרים", אומר אפרים. "לא ברור מתי, אבל תהיה עליית מחירים במשק. העלייה נעצרה אצל כולם בגלל המחאה, אבל זה לא יכול להימשך. הטונה התייקרה בשבועיים האחרונים, הייצור שלה בארץ ייפסק ועובדים יפוטרו".