$
פרסום ושיווק

רף הכניסה למחלקת היולדות: מיליון שקל

המכרזים החדשים לאספקת תחליפי חלב שפרסם משרד הבריאות, ממשיכים את התשלומים שהחברות מעבירות לבתי החולים. המרוויחה: טבע, שמקבלת כעת הזדמנות להגדיל את נתח השוק

אורנה יפת 08:4313.08.12

משרד הבריאות פרסם בסוף השבוע את המכרזים לאספקת תחליפי חלב אם (לתינוקות ולפגים) עבור בתי החולים הממשלתיים. המכרזים מיועדים לבתי החולים הבאים: ברזילי, אסף הרופא, וולפסון, איכילוב, שיבא, הלל יפה, פוריה, רמב"ם, נהריה, זיו ובני ציון.

 

בשבועות הקרובים צפוי להתפרסם גם המכרז לבתי החולים של שירותי בריאות כללית. לכללית התקשרות חוזית עם סימילאק המספקת לה את תחליפי החלב, אלא שהתקשרות זו מסתיימת בסוף 2012.

 

תחליפי חלב (ארכיון) תחליפי חלב (ארכיון) צילום: עמית שעל

 

ההתקשרות בין בתי החולים לחברות תחליפי החלב מבוססת על כך שהחברות מעבירות לבתי החולים תשלומים בתמורה לקבלת מעמד של ספק בלעדי. מחקרים הראו כי התשלומים משתלמים לחברות, שכן האמהות נוטות להיצמד למותג שניתן להן במחלקת היולדות ולהמשיך לרכוש אותו לאחר ששוחררו לביתן.

 

הכסף ימשיך לזרום

 

משרד הבריאות עיכב את פרסום המכרזים לנוכח הצעת חוק של ח"כ דני דנון (ליכוד), שכבר אושרה לקריאה ראשונה. הצעה זו מבקשת לנתק את הקשר העסקי בין חברות תחליפי החלב לבתי החולים. בינתיים נכנסה הכנסת לפגרת הקיץ, אך מכרזי משרד הבריאות אינם עולים בקנה אחד עם הצעת החוק, מאחר שהם מבקשים לשמר את המצב הקיים, כלומר את המשך התשלומים של חברות תחליפי החלב לבתי החולים.

 

 

כך נכתב במכרזים: "בחירת הזוכה תיעשה על פי מבחן המחיר (התשלום שמעבירות חברות תחליפי החלב - א"י) בלבד, בהליך תיחור דינמי". משרד הבריאות בחר שלא הגיב לפניית "כלכליסט" באשר לסתירה בין הצעת החוק של דנון למכרזים החדשים.

 

בעניין אחר, המכרזים כן מבקשים לשנות את המצב הקיים ולבטל את מעמד הספק הבלעדי שממנו נהנו חברות תחליפי החלב. המכרזים מכניסים שני תחליפים לכל מוסד רפואי, ולשם כך חולקו בתי החולים לארבע קבוצות (המכונות "סלים"), כאשר כל בית חולים מופיע בשני סלים שונים.

 

הסכום המינימלי להגשת הצעה לכל סל עומד על מיליון שקל. סעיף זה מעניק הזדמנות לתחליף החלב החדש יחסית של טבע, נוטרילון, אשר טרם זכה לדריסת רגל במחלקות היולדות ועתה, בעזרת הגב הכלכלי של טבע יוכל להתחרות במובילות השוק - סימילאק ומטרנה.

 

כיום, סימילאק משלמת לבתי החולים של הכללית 7.8 מיליון שקל בשנה, ומטרנה מעניקה לבית חולים תל השומר כ־2.6 מיליון שקל בשנה. כאמור, לכל אחת מהחברות מעמד של ספק בלעדי בבתי החולים. על פי הערכות, הסכומים שמעניקה כל חברה לכל בית חולים צפויים לרדת משמעותית בשל אובדן הבלעדיות. עם זאת, הסכום המצרפי שממנו ייהנו בתי החולים לא יפחת מהסכום הנוכחי, 50 מיליון שקל בשנה.

 

החידוש: קופונים

 

סעיף נוסף במכרז של משרד הבריאות מחייב את החברות הזוכות להעניק קופונים לכל יולדת לקניית תחליף חלב (שלב 1) במשקל של 2.5 ק"ג. סעיף זה מנוגד אף הוא להצעת החוק של דנון, אבל יתרה מכך: הוא אפילו סותר את הנספח שמשרד הבריאות עצמו צירף למכרז, האוסר על פרסום ושיווק של תרכובות מזון לתינוקות.

 

לפי אותו סעיף, "אין לאפשר לתועמלנים או לנציגים מטעם החברות הנ"ל חלוקת דוגמיות, קופונים או כל חומר שיווקי אחר, העלול לעודד שימוש בתחליף חלב". לאחר פניית "כלכליסט" בנושא הודיע משרד הבריאות כי החליט להסיר את סעיף חלוקת הקופונים מהמכרז, והוסיף כי ממילא לא היתה כוונה לחלק את הקופונים על ידי תועמלנים.

 

ח"כ דנון מסר בתגובה: "משרד הבריאות לא עומד בלחץ של הכוחות המסחריים. בפועל, הכסף ימשיך לזרום לבתי החולים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x