אפילו 45% רווחיות בלייף לא הרימו את סופר־פארם
סופר־פארם דיווחה כי מכירות הרשת המשיכו לצמוח גם במהלך 2012. עם זאת, הרווח הגולמי נשחק ב־1% בגלל ירידה במחירי המוצרים
רשת סופר־פארם, שבשליטת משפחת קופלר, ממשיכה להציג עלייה במכירות לצד שחיקה ברווחיות. הרשת הציגה את נתוני 2012 שחושפים מכירות של 3.9 מיליארד שקל, צמיחה של 5.4% לעומת 2011, שבה הגיעו מכירות הרשת ל־3.7 מיליארד שקל.
במקביל צמחו מכירות הרשת בחנויות זהות בישראל ב־2012 ב־3%, לעומת צמיחה של 3.5% ב־2011. מאז 2008 ועד 2011 המכירות בחנויות זהות נמצאות בקיפאון, וברשת מסבירים את הירידה בקניבליזציה הנובעת מפתיחת סניפים חדשים בערים שבהן כבר קיימים סניפים של הרשת.
סופר־פארם סופגת יותר הפסדים בחיתולים
הצמיחה במכירות סופר־פארם הושגה כתוצאה מהעמקת המבצעים והנחות הקופונים שהציעה הרשת, אך נבלמה עקב המשך השחיקה במחיר הממוצע לפריט. על פי הרשת, במהלך 2012 נשחק המחיר הממוצע לפריט בה ב־2%, בהמשך לשחיקה של 3.7% ב־2011. לדברי סמנכ"ל הסחר של סופר־פארם דני לוזון, "מספר הפריטים שמכרנו השנה אמנם גדל ב־4%, אבל המחיר לפריט ירד ב־2%".
לוזון מסר כי התחרות של הרשת היא בעיקר מול רשתות השיווק. "העמקנו את מדיניות המחירים שלנו מול חנויות הדיסקאונט, והיום אנחנו ברמת מחירים הכי נמוכה שלנו מול הפורמט המוזל. אנחנו יקרים ב־3%–4% מול רמי לוי, ויקטורי, יינות ביתן ויתר רשתות הדיסקאונט, וזולים ב־10% ביחס לשופרסל, מגה בעיר וניו־פארם".
בקטגוריות החיתולים ומזון התינוקות העמיקו הפסדי הרשת ל־60 מיליון שקל לעומת 50 מיליון שקל בשנת 2011. סופר־פארם הציגה הפסד גולמי של 31% על חיתולי פמפרס (כלומר, על כל שקל שהיא מכרה בחיתולי פמפרס החברה הפסידה 31 אגורות, לפני עלויות תפעול), הפסד של 25% על חיתולי האגיס, הפסד של 25% על מזון התינוקות מטרנה ושל 21% על מזון תינוקות סימילאק.
הרשת מסרבת להכניס את מותג החיתולים בייביסיטר שמיוצר על ידי DPL, נכנס כבר לניו־פארם ולרשתות השיווק המוזלות, ועשוי היה לאזן במעט את השחיקה ברווחיות הקטגוריה. "אנו מאוד מכבדים את בייביסיטר, ו־DPL הוא ספק חשוב של לייף בתחום המגבונים", אמר לוזון ל"כלכליסט". "אם היינו חושבים לרגע כי החיתולים של החברה יכולים לתת מענה לרווחיות השלילית בתחום היינו מכניסים אותם. בפועל, ברמות המחיר שנמכרים פמפרס והאגיס - בייביסיטר פשוט לא אטרקטיבי ולא נותן תמורה ללקוחות סופר־פארם".
הצמיחה במכירות סופר־פארם לוותה בשחיקה ברווחיות הגולמית של הרשת. בסופר־פארם מסרבים לחשוף את המספרים המדויקים, אך לדברי ניצן לביא, המשנה למנכ"ל סופר־פארם: "הרווחיות הגולמית של סופר־פארם נשחקה ב־2012 באחוז בהמשך לירידה דומה שהיתה ב־2011". סופר־פארם מנסה להתמודד עם הירידה ברווח הגולמי באמצעות חיזוק המותג הפרטי שלה, שמסבסד מבצעים על מותגים פופולריים.
"הפעילות שלנו בחו"ל תשמר את הרווחיות"
"האסטרטגיה של סופר־פארם היא שמירה על נתח השוק גם במחיר של שחיקת הרווחיות", מסר לביא. "הרווח הגולמי של המותג הפרטי לייף נע סביב 45% ומפצה על הפסדים במקומות אחרים". לדבריו, גם המשך פיתוח הפעילות בפולין ובסין יאפשר לסופר־פארם לשמור על הרווחיות שלה. "סופר פארם פולין אחראית ל־30% מהרווח של החברה ול־15% מהמכירות".
בפולין מפעילה רשת הדראגסטור 42 סניפים שהגיעו למכירות של 200 מיליון דולר, עלייה של 18% בשנת 2012 לעומת 2011. העלייה במכירות החנויות הזהות נבלמה ועמדה על 2% בלבד. "הסניפים בפולין משרתים הרבה יותר לקוחות מאשר הסניפים הכי עמוסים בארץ, ויש גבול ליכולת הצמיחה שלהם", אמר לביא. ב־2013 מתכננת הרשת לפתוח בין שמונה לעשרה סניפים נוספים בפולין, ועד סוף 2015 צפויה למנות 70 סניפים.
לעומת פולין, בסין מכרה סופר־פארם את האחזקות שלה ברשת הדראגסטור Ensur, שבה החזיקה 51%, בעקבות בעיות עם השותפים המקומיים,, ורכשה שליטה ברשת בתי מרקחת בבייג'ינג, בעסקה שכפופה לאישורים רגולטוריים. בשלב ראשון מתכננת הרשת להסב שישה סניפים בבייג'ינג לסניפי דראגסטור שיפעלו תחת המותג סופר־פארם.