ניתוח כלכליסט
הבחירה עוברת לאמהות: שוק תחליפי החלב נפתח
מעתה האמהות יוכלו לבחור בבית החולים בין שני תחליפי חלב, כולל השחקן החדש נוטרילון. סימילאק ומטרנה זכו במספר הלידות הגדול ביותר בבתי החולים הממשלתיים וישלמו למדינה סכום נמוך מזה ששילמו עד כה. הגברת התחרות עדיין לא צפויה להפחית את מחיר המוצר לצרכן ברשתות השיווק
פרומדיקו, יבואנית סימילאק, זכתה בסל הגדול ביותר במכרז משרד הבריאות לאספקת תחליפי חלב ל־11 בתי החולים הממשלתיים. שלב התמחור בו הציעו החברות את ההצעות הכספיות התקיים ביום חמישי ובקרוב בכל בית חולים יוצעו ליולדת שני תחליפי חלב והיא תידרש לבחור ביניהם.
הסל בו זכתה פרומדיקו מהווה 79% מהלידות בבתי החולים הממשלתיים (מספר הלידות הכולל בשנה הוא כ־65 אלף). בסל השני, המהווה 69% מהלידות בבתי החולים הממשלתיים, זכתה יצרנית תחליף החלב מטרנה ובסל השלישי, המהווה 52% מהלידות, זכתה טבע, שמשווקת את תחליף החלב נוטרילון. כפי שנחשף ב"כלכליסט" בשבוע שעבר פרשה מהמכרז מדיצ'י, יבואנית תחליף החלב אופטימיל, יום לפני שלב התמחור.
את ההשפעה של הרפורמה על המחיר הסופי של המוצרים ברשתות ניתן יהיה לבחון רק בעוד כשנה. לכאורה הורדת הבלעדיות בבתי החולים תגדיל את התחרות אולם תחליפי החלב הם כבר היום מוצר הפסדי עבור הקמעונאיות וגם אם היצרניות יורידו את המחיר, לא בטוח שהקמעונאים יגלגלו את ההנחה לצרכן.
טבע הציעה פחות וזכתה בסל הקטן
בחינת תוצאות המכרז מלמדת כי בעצם השיטה החדשה שנועדה להגביר את התחרות, חיזקה למעשה את השחקניות החזקות והוותיקות. מטרנה וסימילאק יוכלו כעת לספק מזון תינוקות למספר רב יותר של יולדות, בעוד שהן יצטרכו לשלם סכום נמוך יותר למשרד הבריאות בהשוואה לסכום ששילמו בשנים האחרונות לבתי החולים. כך, פרומדיקו שסיפקה את תחליף החלב סימילאק ל־45% מהלידות בבתי החולים הממשלתיים, תחלוש כעת על קרוב ל־80% מהלידות ומטרנה שסיפקה את תחליף החלב שלה ל־55% מהלידות בבתי החולים הממשלתיים תספק כעת מטרנה ל־70% מהלידות. אמנם לאף אחת מהן לא תהיה בלעדיות, אך בחלק מבתי החולים יוצבו מטרנה וסימילאק אל מול נוטרילון, תחרות נוחה יחסית לשחקניות הוותיקות. בשלושת בתי החולים גדולים, איכילוב, שיבא ואסף הרופא, תהיה להן תחרות יותר קשה כאשר יוצבו אחת לצד השנייה.
טבע, שזכתה בסל הקטן ביותר של 52% מהלידות, היא המפסידה העיקרית מפרישתה של מדיצ'י מהמכרז, שכן במשרד הבריאות בנו את הסלים כך שבחלק מבתי החולים יוצב נוטרילון אל מול אופטימיל, תחרות קלה ביחס למצב שבו התחליף החדש בשוק ניצב אל מול מטרנה וסימילאק. לא רק זאת, בניגוד למתחרות, טבע היא השחקנית היחידה שתצטרך לשלם מעכשיו יותר כסף למשרד הבריאות, מכפי ששילמה עד כה.
טבע הצליחה להכניס עד כה את נוטרילון לחמישה בתי חולים ממשלתיים מבלי לשלם תמורה כספית (בבית החולים השישי, תל השומר, היא נמצאת במחלקת ילדים שאין לה כל משמעות או השפעה על בחירת אמהות יולדות). כעת נדרשת החברה לשלם לפחות מיליון שקל על כניסה לשמונה בתי חולים, ובגדולים שבהם - רמב"ם, וולפסון, נהריה והלל יפה - היא תתמודד מול סימילאק ובשאר - רבקה זיו, פוריה, ברזילי ובני ציון - תוצב מול מטרנה.
בנוסף, כעת, כאשר כל יולדת יודעת מראש שהיא תאלץ לבחור בין שני תחליפי חלב לאחר הלידה, ההערכות הן כי הבחירה תעשה כבר בבית, ולא בבית החולים. במקרה כזה, יש יתרון מסוים למותגים הוותיקים והמוכרים, וכאשר ההשפעה של בית החולים על בחירת האם הופכת לפחות משמעותית, המותגים הפחות חזקים בשוק, אופטימיל ונוטרילון, יידרשו להשקעות של מיליוני שקלים נוספים בשיווק ופרסום המוצר מחוץ לבתי החולים, כדי לחזק את כוחם ברשתות השיווק.
המפסידים הגדולים של המכרז הם משרד הבריאות ובתי החולים הקטנים. מטרת המכרז, כפי שהוגדרה על ידי משרד הבריאות, היתה להגביר את התחרות בשוק תחליפי החלב ולהכניס שתי שחקניות לכל אחת ממחלקות הילודים בבית החולים. מטרה זו אמנם הושגה, אך במחיר כבד מבחינת משרד הבריאות. ל"כלכליסט" נודע כי שלוש החברות ישלמו יחד עבור הזכייה בשלושת הסלים, סכום של כ־3.7 מיליון שקל. סימילאק תשלם 1.4 מיליון שקל, מטרנה 1.3 מיליון שקל וטבע 1.06 מיליון שקל.
סכום זה נמוך ביחס לתשלום שהעניקו מטרנה וסימילאק לבתי החולים עד כה בכל שנה ושעמד על כ־7.5 מיליון שקל, לא כולל אספקת תחליפי החלב והמוצרים הנלווים לבתי החולים, שגם היא נעשית ללא תמורה כספית, כך שהסכום הכולל לבתי החולים הממשלתיים בלבד הגיע בכל שנה ל־20 מיליון שקל.
דווקא מהשחקנית החדשה בתחום, חברת טבע, היה מצופה שתכניס את היד עמוק יותר לכיס בניסיון לקחת את הסל הגדול או הבינוני ותאתגר את השחקניות הוותיקות, גם מבחינה כספית. אלא שמאחר וכיום מפסידה החברה מיליוני שקלים בשנה מהכניסה לתחום תחליפי החלב, נראה כי זו בחרה להסתפק בסל הקטן ולשלם למשרד הבריאות סכום מינימלי.
בתי החולים הקטנים יקבלו פחות כסף
המכרז הציב את משרד הבריאות בבעיה שכן כעת הוא צפוי להתקל בדרישה מצד בתי החולים שכל אחד מהם ירצה לקבל את אותו הסכום שקיבל בעבר מהחברות, אלא שכעת העוגה קטנה והחלוקה שלה תפגע בכולם. מי שאולי לא יפגע הם בתי החולים הגדולים, איכילוב ותל השומר, אשר לבדם מקבלים כיום סכום של כ־4 מיליון שקל ממטרנה וסימילאק, וקיבלו הבטחה ממשרד הבריאות כי גם לאחר המכרז יקבלו סכום זהה. הבטחה זו משמעותה כי הנפגעים העיקריים מהתוצאות הכספיות שהוביל אליהן המכרז, הם בתי החולים הקטנים והבינוניים. על פי הודעת המשרד, הוא יבחן את הרפורמה בשוק מחדש בעוד חצי שנה. גורמים במשרד הבריאות אומרים כי אין כוונה לפגוע בבתי החולים הקטנים וכי יקיימו מול האוצר דיון תקציבי מהיכן להשלים את הפער הכספי שנוצר.