מחקר: רשתות השיווק משנות את מחירי המזון כל 5 חודשים
ואילו משך הזמן הממוצע שעובר בין שינויי המחירים של מוצרי מזון בחנויות המכולת כפול ומסתכם בכ-10 חודשים; מדי חודש משתנים כ-20% ממחירי המוצרים
רשתות השיווק משנות את מחירי המזון כל 5 חודשים בממוצע, ואילו משך הזמן הממוצע שעובר בין שינויי המחירים של מוצרי מזון בחנויות המכולת כפול ומסתכם בכ-10 חודשים. נתון זה הוא אחד הממצאים במחקר משותף שערכו דורון סייג מהלמ"ס וסיגל ריבון מבנק ישראל.
- ועדת השרים אישרה: מחירי מוצרים יהיו זהים ברשתות שיווק
- פתיחת השוק לייבוא לא תשנה באופן מהותי את משק החלב
- גם הצרכן צריך לדאוג לצדק חברתי
המחקר בחן את התנהגות המחירים של המוצרים והשירותים הכלולים במדד המחירים לצרכן, והשתמש לשם כך בסיס נתונים רחב היקף שכלל יותר מ- 3 מיליון תצפיות.
מהמחקר מתברר כי מחיריהם של המוצרים והשירותים הכלולים במדד משתנים בממוצע כל 6 עד 9 חודשים. מדי חודש משתנים בממוצע כ-20% ממחירי המוצרים. ככל שהאינפלציה נמוכה יותר, משך הזמן בין שינויי המחירים ארוך יותר וגודל השינוי קטן יותר. לאינפלציה הצפויה יש השפעה חזקה יותר על התנהגות המחירים מאשר לאינפלציה בפועל.
הגודל הממוצע של שינויי המחירים הוא כ- 3.5%. שיעור שינוי זה משקף שינוי ממוצע של כ- 10% בעליות המחירים, המהוות שכשני שלישים מסך שינויי המחירים, ושינוי ממוצע של כ-10% בירידות המחירים. שינויים בשיעור המע"מ משפיעים על גודל השינוי במחיר רק במוצרים שמחיריהם משתנים באופן תדיר.
עוד עולה מהמחקר כי קיים שוני גדול בהתנהגות המחירים של מוצרים ושירותים שונים. כך למשל, משך הזמן הממוצע בין שינויי מחירים של שירותי הבריאות הוא 14 חודשים, ואילו מחירי מוצרי המזון משתנים בממוצע כל 8.2 חודשים, ומחירי ההלבשה וההנעלה משתנים בממוצע כל 7.4 חודשים. שינויי המחירים הגדולים ביותר נמדדו בסעיף ההלבשה וההנעלה: ירידת מחירים ממוצעת של 21.9% ועליית מחירים ממוצעת של 29.7%.
לעומת זאת, שינויי המחירים הקטנים היותר נמדדו בסעיף אחזקת הדירה: ירידת מחירים ממוצעת של 7%, ועליית מחירים ממוצעת של 8.3%. המחקר המשותף של בנק ישראל והלמ"ס אינו כולל את מחירי הפירות והירקות ואת סעיף הדיור, הנתונים לתנודתיות גדולה במיוחד.