$
פרסום ושיווק

‏רשות ההגבלים: "50% מהסופרמרקטים נמצאים באזורים הנשלטים ע"י אותה רשת"

בדיקת הרשות נעשתה כחלק מההכנות ליישום חוק המזון במסגרתו ידרשו רשתות שיווק שהן ריכוזיות באזור מסוים לקבל אישור מהממונה על ההגבלים עסקיים לפני הקמה של סניפים חדשים באותו אזור

נורית קדוש 11:1311.06.14
אינדיקציות ראשוניות של בדיקת רשות ההגבלים העסקיים מגלות שכמעט מחצית מהסניפים בישראל נמצאים באזורים ריכוזיים, ומתוכם כ-7% נמצאים באזורים עם ריכוזיות הגבוהה מ-50% שכוללים שלוש חנויות של אותה רשת.

 

רשות ההגבלים העסקיים ערכה בתחילת השבוע יום עיון פנימי לעובדיה, במסגרת ההערכות ליישום חוק המזון. במסגרת יום העיון נדונו דגשים עיקריים מהחוק ונדונה בהרחבה התחרות בין סופרמרקטים בכל אזור בישראל ותוצאות ראשוניות של עבודת הרשות בנושא. יו"ר חברת אסם, דן פרופר, הציג בפני עובדי הרשות את תפיסתו לגבי ענף המזון והחשש בפני השלכות החוק. מנכ"ל חברת שופרסל, איציק אברכהן, הציג בפני העובדים את תפיסתו בנוגע לשוק הקמעונאות בישראל.

 

הממונה על ההגבלים העסקיים, פרופ' דיויד גילה, אמר במסגרת הכינוס כי "חוק המזון פותר את הבעיות שהיו בחוק ההגבלים בנוגע לפתרון הכשלים בשוק המזון, שוק שבו הפגיעה בצרכן היא הכי יומיומית ומובהקת. זה אתגר גדול לאכוף אותו ואני בטוח שנעמוד בו בהצלחה".

 

גילה. "חוק המזון פותר את הבעיות שהיו בחוק ההגבלים בנוגע לפתרון הכשלים בשוק המזון" גילה. "חוק המזון פותר את הבעיות שהיו בחוק ההגבלים בנוגע לפתרון הכשלים בשוק המזון" צילום: אוראל כהן

 

הרשתות לא יוכלו להמשיך "להשתלט על החוף"

 

הכלכלן הראשי, ד"ר אסף אילת, הציג את התוצאות הראשוניות של מיפוי התחרות בכל אזור בישראל בין הסופרמרקטים. הרשות ממפה לכל סניף גדול בארץ את הסניפים המתחרים שלו ואת לקוחותיו הפוטנציאליים. בסה"כ נבחנים כ-700 סניפים,המחולקים על פני 3,030 אזורים סטטיסטיים. המטרה היא ליישם את המודל במסגרת חוק המזון, במסגרתו נדרשות רשתות שיווק שהן ריכוזיות באזור מסוים לקבל אישור מהממונה על ההגבלים עסקיים לפני הקמה של סניפים חדשים באותו אזור. "תחשבו על חוף ים ומוכרי ארטיקים על החוף", הסביר ד"ר אילת, "אם מוכר ארטיקים משתלט על כל החנויות בחוף, הוא מונע ממוכרים אחרים להתחרות בו. גם אם אין מצוקת מקום בחוף, אפשר להשתלט על החוף בעזרת "הצפה" של החוף במוכרים: גם אם אני מוכר בשמונה שקלים וכולם ב-10 שקלים, עדיין חשוב לי לדעת האם יש המון מוכרי ארטיקים באותו האזור, למרות שהמחיר שלי הכי זול. המתחרה שלי יכול להציף את החוף במוכרי ארטיקים גם אם הם מוכרים ב-10 שקלים, וכך להרתיע אותי מלהיכנס למכור ארטיקים באותו חוף".

 

התוצאות הלא סופיות של בדיקת הרשות העלו כי בממוצע כל סופרמרקט גדול משרת 194 אלף לקוחות פוטנציאליים שרובם נוסעים מקסימום כ-16 דקות מביתם עד הסניף. בנוסף, כמעט מחצית מהסניפים בישראל נמצאים באזורים ריכוזיים (שבהם יש רשת עם מעל 30% מהמכירות באזור), ומתוכם כ-7% נמצאים באזורים עם ריכוזיות גבוהה במיוחד (שבהם יש רשת עם מעל50% מהמכירות באזור שיש לה לפחות שלושה סניפים באזור).

 

סופרמרקט (ארכיון). כמעט מחצית מהסניפים בישראל נמצאים באזורים ריכוזיים - שבהם יש רשת עם מעל 30% מהמכירות באזור סופרמרקט (ארכיון). כמעט מחצית מהסניפים בישראל נמצאים באזורים ריכוזיים - שבהם יש רשת עם מעל 30% מהמכירות באזור צילום: עמית שעל

 

חוק קידום התחרות בענף המזון הוא תוצר של עבודת וועדה בינמשרדית בראשות שרון קדמי, שהחלה את עבודתה ביוני 2011. החוק אושר בקריאה ראשונה בכנסת ביוני 2013 ובמרץ האחרון אושר החוק בקריאה שנייה ושלישית. החוק צפוי להיכנס לתוקף בינואר 2015.

 

"לחוק המזון יש שלושה חלקים עיקריים: הסדרת פעילות ספקים וקמעונאים, קידום תחרות אזורית בין סופרמרקטים ושקיפות מחירים. הכוונה היא ליצור רגולציה שתיצור תחרות, מתוך תפיסה שתחרות תוריד מחירים", הסבירה עו"ד עידית פרוים, מנהלת תחום החקיקה התכנון והמדיניות ברשות, שסקרה את עיקרי החוק. עו"ד פרוים התייחסה בהרצאתה לעבודת הרשות בחודשים הקרובים לקראת יישום האיסורים הקבועים בחוק שייכנסו לתוקף בינואר 2015, ובין היתר לסמכות הממונה להעניק פטורים לפעולות מסוימות האסורות על פי החוק, סמכות שהיא מצומצמת יחסית, ומוגבלת למקרים בהם שוכנע הממונה כי אין חשש לפגיעה בתחרות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x