המלצה לנתניהו: העלה את מוצרי החלב המפוקחים ב-1.3%
המלצת הוועדה, המשותפת למשרד האוצר והחקלאות, לא כוללת מועד שבו יש לבצע את המהלך, ולפי ההערכות רה"מ יימנע מלאשרה לפני הבחירות
ראש הממשלה ושר האוצר בפועל, בנימין נתניהו, נמנע מלאשר את המלצת ועדת המחירים להעלות את מחירי מוצרי החלב המפוקחים ב־1.33%. המלצת הוועדה, המשותפת למשרד האוצר והחקלאות, לא כוללת מועד שבו יש לבצע את המהלך, כך שהיא אינה מחייבת את שר האוצר ושר החקלאות להוציאה לפועל בזמן נתון. על פי ההערכות, הסיכוי שנתניהו יאשר העלאת מחירים לצרכן כחודש וחצי לפני הבחירות לכנסת הוא נמוך.
הורדת מחירי הביצים ב־3%, לעומת זאת, מהלך שעליו אותה ועדה המליצה, כן אושרה לפני שבוע. ירידת המחירים תיכנס לתוקפה באופן מיידי.
מוצרי החלב המפוקח כוללים בין היתר את החלב הרגיל, אשל, גיל, שמנת חמוצה, שמנת מתוקה, גבינה צהובה, גבינה לבנה וחמאה. כך לדוגמה, תנובה ש־60% ממכירותיה בשוק החלב הן של מוצרים מפוקחים, תידרש לספוג על כל התייקרות של 1% עלות של כ־25 מיליון שקל.
המלצת הוועדה מבוססת על נוסחה שמחשבת את מחיר המוצרים תוך שקלול של עלויות הייצור. נוסחה זו נשענת על חוק החלב, שלפיו אחת לרבעון נערכת בחינה של מחיר המטרה, הוא מחיר החלב הגולמי, על בסיס נוסחת סוארי. נוסחה זו משקללת את הוצאות הרפתנים שכוללות אנרגיה, כוח עבודה, מזון בע"ח ועוד. בהתאם למחיר שנקבע, המחלבות נדרשות לשלם לרפתנים.
במטרה להימנע משינויים תכופים של המחירים לצרכן, המנגנון קובע כי מחיר המוצרים המפוקחים לצרכן יעלה או יירד רק כאשר השינוי המצטבר במחירי המטרה הרבעוניים יגיע לשיעור של 3%.
בעוד שעליית מחיר המטרה היא אוטומטית, שינוי המחיר לצרכן תלוי בחתימת שר החקלאות ושר האוצר. בתום כל שנה מתבצעת בדיקה מסכמת על ידי ועדת המחירים, ובמסגרת הבדיקה שנערכה בסוף 2014 נמצא כי יש מקום להעלות את מחיר מוצרי החלב המפוקחים.
העלאת מחיר מוצרי החלב שתחת פיקוח מובילה בדרך כלל גם לגל התייקרויות של מוצרי החלב שאינם מפוקחים. זאת משום שעליית מחירים באישור הממשלה מעודדת יצרנים להעלות מחירים באופן כללי.
בדצמבר 2012, זמן קצר לפני הבחירות, ועדת המחירים המליצה לשר האוצר דאז יובל שטייניץ להעלות את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח ב-5%. צעד זה לא יצא לפועל בעקבות התייעצות עם ראש הממשלה נתניהו. גם ביוני האחרון המליצה הוועדה להעלות את מחירי מוצרי החלב המפוקחים בעקבות התייקרות החלב הגולמי בשיעור של 6.81% ששיקפה תוספת של 14.59 אגורות לליטר. שר האוצר לשעבר לפיד סירב לאשר את המהלך.
עימות עם המחלבות שספגו את העלויות הגבוהות נמנע לאחר שברבעון השלישי מחיר החלב הגולמי ירד וגם המלצת הוועדה השתנתה.