הקניונים מחפשים במה למלא את השטח הריק
הרצון להשכיר את החללים הפחות אטרקטיביים הביא את הקניונים לקלוט את רשתות האופנה הזולות ואת קופיקס, שעד כה הושארה בחוץ כדי להגן על רשתות הקפה הוותיקות. לכלכליסט נודע שרשת הקפה המוזל תפתח ארבעה סניפים בקניונים
התרבות שטחי המסחר בקניונים בשנים האחרונות והתחרות על שוכרים איכותיים יצרה עבור הנהלות הקניונים בעיה חדשה של חללים ריקים בשטחי המסחר. כתוצאה מהתחרות שנוצרה על השוכרים אלה אינם מוכנים לשלם כל מחיר כדי להיכנס לקניונים, וכך נותרו שטחים מיותרים במיקומים הפחות אטרקטיביים כקומות הקרקע שבהן תנועת הלקוחות נמוכה. כדי להתמודד עם בעיה זו ועם מגמת מעבר תנועת הקונים לרשתות זולות החלו הקניונים להכניס שוכרים שעד כה נותרו בחוץ, בעיקר כדי להגן על השוכרים הקיימים והמשתלמים עבורם.
כך, נכנסו לקניונים גם רשתות הלואו קוסט מתחום האופנה דוגמת יפו תל אביב ואורבניקה. הראשונה כבר פתחה סניף בקניון עזריאלי תל אביב והשניה תיכנס אליו בעתיד הקרוב. אלא שהקניון לא מכניס אותן ממש אל בין כתליו אלא לקומת הקרקע החיצונית של שטח שבעבר שימש את סניף שופרסל הפועל במקום. לחנות של יפו תל אביב ניתן להיכנס רק מהמדרכה החיצונית ולא מתוך הקניון עצמו.
אורבניקה צפויה להיכנס לקניוני עזריאלי בבאר שבע, תל אביב וחיפה, אך בקבוצת מליסרון עדיין לא פתחו בפניה את השערים, ומסכימים בשלב זה להכניס את הרשת המוזלת אך ורק לבילו סנטר ולאאוטלט חוצות המפרץ.
הילד החורג של הקניון
רשת זולה נוספת שעד כה יחסית נמנעה מלהיכנס לקניונים ועתה משנה מדיניות היא רשת בתי הקפה קופיקס. כמו רשתות האופנה המוזלות, גם קופיקס נכנסת בשלב זה למיקומים פחות אטרקטיביים בקניונים, על אף הניסיונות שלה להשיג שטחים בפריים לוקיישן. מאידך, הרשת נחשבת למחולל תנועה חדש ומושך לקוחות, כך שנראה כי ההתייחסות אליה כילד חורג מבחינת הקניונים תהיה זמנית.
אף שבעלי הרשת אבי כץ התבטא בעבר כי לא ייכנס לקניונים בשל חוסר כדאיות כלכלית לאור שכר דירה הגבוה — ואף שהקניונים עצמם מנעו את כניסת הרשת בעבר — פריסת הרשת בקניונים תופסת תאוצה. ל"כלכליסט" נודע כי בקרוב צפויה הרשת להיכנס לארבעה קניונים ומרכזי מסחר חדשים בתל אביב, חיפה, ראשון לציון ודימונה, מה שיעלה את מספר סניפיה במתחמים מסוג זה לתשעה.
בתחילת דרכה לפני כשנה וחצי סירבו הקניונים לאפשר לקופיקס לפתוח סניפים בתחומם כדי להגן על רשתות הקפה ששוכרות אלפי מ"ר בתחומיהם ומהוות שוכר עוגן. אף שרשתות אלה שוכרות שטחים של 100–250 מ"ר, הן משלמות שכר דירה גבוה של 300–600 שקל למ"ר בהתאם לחוזק הקניון ולמיקום וגודל הסניף. במקומות מסוימים מגיעים דמי השכירות שמשלם סניף בית קפה בגודל 80 מ"ר עד ל־100 אלף שקל בחודש. הקניונים גובים שכר דירה קבוע או אחוז מהפדיון, הגבוה מביניהם, ובקניונים מובילים יכולה השכירות להגיע ל־17% ממחזור המכירות.
היחס השתנה
הנהלות הקניונים חששו לפגוע ברשתות הקפה ששוכרות שטחים ברבים מהמתחמים שלהם, ומנעו כניסה של קופיקס לקניונים. אלא שכעת נראה שלהנהלות חשוב יותר להשכיר שטחים מתים מלשמר שוכרים גדולים. קופיקס אולי לא תיכנס בקרוב לקניון רמת אביב או לעזריאלי תל אביב החזקים, אבל הסניפים החדשים שהיא עתידה לפתוח מוכיחים כי היחס אליה השתנה.
לפני שנה פתחה הרשת את סניף הקניון הראשון בקניון הזהב בראשון לציון בקומה השלישית, שעד לאותו מועד כללה חנויות ריקות רבות עם שלטי ענק הנושאים את הכיתוב Coming Soon ללא שם של שוכר. כחצי שנה לאחר מכן הכניסו אלי להב וקבוצת מליסרון את קופיקס לקומת המרתף בגרנד קניון בבאר שבע, ומאז פתחה הרשת בשלושה מתחמי קניות נוספים.
בעוד חודש וחצי תפתח הרשת סניף ראשון בקניון של קבוצת עזריאלי, בחיפה בקומת הכניסה, ובמקביל יפתח סניף בדיזנגוף סנטר בתל אביב. בשבוע הבא ייפתח סניף של בית קפה משולב בבר אלכוהול על שטח של 150 מ"ר בקומה הקרקע במתחם חונים קונים בראשון לציון שבבעלות מליסרון, ובתוך שלושה שבועות ייפתח סניף במרכז מסחרי במרכז העיר דימונה.
רשתות בתי הקפה הוותיקות יתקשו לבוא בטענות לקניונים על הכנסת קופיקס לשטחים הפחות אטרקטיביים, אך אין ספק שהרשת צפויה לנגוס להן במכירות ובעיקר בשעות הבוקר בהן עובדי הקניונים מנצלים את ההנחה שלרוב ניתנת להם לרכישת קפה.