הערכות בענף האופנה: צניחה של 30% במכירות בספטמבר
החגים, השרב והתיירות הנמוכה הובילו ל"ספטמבר השחור במסחר" ולירידה משוערת של 10% ביחס לשנה שעברה. מנגד, מכירות המזון עלו בשבועיים הראשונים של החודש לעומת אשתקד
מגמת המכירות הנמוכות נמשכה בחודש שהקמעונאים מכנים "ספטמבר השחור במסחר", בעיקר בענף האופנה. זאת, בין היתר בשל מיעוט ימי מסחר, מזג האוויר השרבי, התיירות הנמוכה ותקופת החגים שחלה מוקדם בהשוואה לשנה שעברה.
הקמעונאים טוענים כי על פי המכירות הירודות בתקופת החגים נרשמו בספטמבר פדיונות הנמוכים ב־30% לעומת החודשים הקודמים, וירידה של 10% לעומת ספטמבר 2014.
במקביל, מכירות המזון והשתייה עלו בשבועיים הראשונים של החודש, לקראת ראש השנה.
בהתאם, חנויות האופנה כבר פצחו במבצעי סוף השנה על אף שמוצרי החורף נכנסו לחנויות רק לפני כחודש.
גם בחודש אוגוסט נרשמו נתוני מכירות נמוכים בענף הקמעונאות בכלל, ובענף האופנה בפרט. נתוני חברת ריס, האוספת מידע על פדיונות בחנויות השונות, מצביעים על ירידה של 4.3% במכירות בענף האופנה לעומת אוגוסט אשתקד, והעידו שהירידה בפאוור סנטרים ובמרכזי הקניות הפתוחים היתה חדה במיוחד ועמדה על 7.1%. המגמה השלילית מאפיינת גם את ענף הקוסמטיקה, החשמל ועוד.
חג הסוכות פגע גם הוא במכירות החודש הנוכחי, אף שמדובר בהפסד של 1.5 ימי עבודה בלבד, משום שהחג הראשון חל ביום ראשון ושני, ולכן אזרחים רבים עזבו את הארץ לכל תקופת חול המועד. גם היום, שבו חל אסרו חג, צפוי לייצר פדיונות נמוכים במיוחד.
מנכ"ל אחת מרשתות האופנה ציין כי חלה ירידה של 20%–40% בכמות העיסקאות, סל הקניה ירד בכ־25% ובסך הכל חלה ירידה של לפחות 30% במכירות ביחס לשנה שעברה.
גורם בענף הקניונים אמר: "אין אור בקצה המנהרה וגם ב־2016 אני לא צופה שינוי מגמה. למחסור בימי עבודה בשל החגים מתווספות נסיבות כמו מזג האוויר השרבי, המצב הכלכלי, החוסר בהכנסה פנויה, האינתיפאדה בירושלים והעובדה שהשנה היא שנה מעוברת, כך שפסח הבא יחול רק בסוף אפריל וכן שהחודשים אוקטובר ונובמבר יהיו ללא ימי חופש".
בכיר אחר בענף אומר "מלבד ביג ירכא, שמצליח משום שהוא אאוטלט ואנשים מחפשים מציאות בזול, יתר הקניונים והמרכזים המסחריים שנפתחו בשנה האחרונה בערים כמו כפר סבא, יבנה ונהריה מתקשים להתרומם".