פרשת הבשר המוברח: בעלי המסעדות מתנערים - "אין לנו דרך לבדוק רשיונות"
בעוד חקירת משרד החקלאות בעניין הבשר המוברח מהרשות הפלסטינית מתרחבת, חיים כהן מכחיש כי מסעדת דיקסי שבבעלותו רכשה את הבשר המוברח. בעל קצבייה: "אין לי דרך לוודא את האישורים מהמפעל"
חיים כהן, שעל פי פרסומי משרד החקלאות מסעדת דיקסי בתל אביב שבבעלותו רכשה בשר מהספק בלאק אנגוס, אמר הבוקר (ג') כי הוא כלל לא הגיש בשר של הספק במסעדה.
“בינואר פנו אלינו מבלאק אנגוס בבקשה לעבוד איתנו. יש לנו מערכת בדיקות מאוד קפדנית, וכל האישורים שהוצגו לנו לרבות רשיון משרד הבריאות, אישורים וטרינריים ורשיון יצרן נראו מאה אחוז. במהלך ינואר עשינו כמה בדיקות עם הבשר, טעמנו אותו, והוא לא היה בסטנדרט שחיפשנו. המחיר שלו, אגב, לא היה זול יותר מספקים אחרים ולא היתה כל סיבה לחשוד בספק. בסופו של דבר לא התחלנו בכלל לעבוד עם בלאק אנגוס בגלל שהאיכות של הבשר לא סיפקה אותנו".
עם זאת, אומר כהן, יש בעיה עם הפיקוח על הבשר המסופק למסעדות. “צריך למצוא איזה מנגנון שיחייב מסעדנים להתקשר למשרד החקלאות או לגוף אחר שיפקח על רשימת ספקי הבשר ויוכל לבדוק את האישורים המוגשים למסעדות ולאשר את תקינותם. זו לא הפעם הראשונה שנתפס בשר מוברח, וכולם משתאים אבל לא נעשה שום צעד אופרטיבי כדי לייעל את הפיקוח".
“אני גם כועס" מוסיף כהן "הכותרות שעשו במשרד החקלאות שטוענות שהמסעדנים שיתפו פעולה הן מוגזמות. אם מישהו מהקולגות שלי ידע ושיתף פעולה הוא צריך להיענש בצורה חמורה, אבל אני מתקשה להאמין שמסעדן ישתף פעולה עם תרמית כזאת. למסעדן אין אינטרס לעבוד ככה. אני גם לא מבין איך קרה שבמשך חצי שנה נכנסו ויצאו מהרשות הפלסטינית משאיות עם טונות של בשר מתחת לרדאר של כוחות הבטחון. באותה המידה יכלו להבריח ככה חומרי נפץ".
גם ברשת מוזס טוענים כי לא עבדו עם בלאק אנגוס. “בלאק אנגוס אינו ספק שלנו" אומרת נטע לוקר, מנכ"לית הרשת. “בינואר הספק הזה פנה אלינו בשביל שננסה לעבוד איתו, עשינו איתו נסיון של שבועיים בסניף רמת החייל של הרשת, ואחרי שבועיים החלטנו לא לעבוד איתו. הרשת עובדת כבר 15 שנה עם מפעל דבאח, ויש לנו עובד שלנו שנמצא במפעל ומפקח על כל הבשר שאנחנו מקבלים משם".
הרגשתם השפעה של הפרשה על העבודה?
“אתמול בערב היו שני סועדים ששאלו על העניין הזה, והסברנו להם. בזה זה נגמר, לא היו ביטולים ולא היתה השפעה על התפוסה במסעדות".
רפי אהרונוביץ, שקצביית ידע הבשרים ברמת אביב שבבעלותו עבדה עם באלק אנגוס אומר כי "מדובר בספק זניח יחסית שלנו בין חמישה ספקים אחרים. אבל הבעיה היא שברגע שאני מקבל בשר ממפעל שמציג את כל הרשיונות, כפי שהיה במקרה הזה, לבד מלראות ולהריח את הבשר ולהעביר אותו בדיקות מעבדה, אין לי דרך לוודא את האישורים שהמפעל מציג לי. אני יכול לומר שאחרי עשרות שנות נסיון שלי בתחום אני מזהה בשר טוב, ואת הבשר שמכרתי אכלנו גם אני והמשפחה שלי. אני מקווה שיגבירו את האכיפה בנושאים האלו".
בעלים של מפעל בשר גדול מסביר כי "להערכתי חלק מהמסעדות באמת לא ידעו מה הם קונים. אם זייפו להם את הרשיונות, אין להם דרך לבדוק את המסמכים. אם המחיר זול מאוד אתה אמור לחשוד, אבל אני מבין שמדובר במחיר קרוב למחיר השוק".
בעלי המפעל הבשר שמגיע לרשות הפלסטינית מגיע באותה הדרך, אבל הבשר שנמכר לארץ אמור להיות מוכשר, מה שפוגע במראה, במרקם ובצבע שלו. הבשר שנמכר לשטחים אינו מוכשר ולכן נראה יותר יפה. ככה שרוב הסיכויים שהבשר שקיבלו נראה יותר טוב. אני חושב שאחריות הרשויות היא לסגור את הפרצות, לא יכול להיות שהמסעדות יהיו השוטרים של הספקים. אין להן את הכלים לעשות את זה. מחר גם אותי יכולים להטעות באותה המידה. משרד החקלאות פה יצא עם כותרות, אבל בעצם הפשלה היא שלהם".