כבל לנתניהו: הדחת מנהל חטיבת החדשות של התאגיד – הפרה בוטה של ההתחייבות לבג"ץ
יו"ר ועדת הכלכלה התייחס לצו שהוציא בג"ץ בעניין המינויים בתאגיד ומאיים בפנייה נוספת לערכאות. ברוך שי הוא העובד היחיד שצפוי לאבד את עבודתו מיד עם הקמת תאגיד החדשות החדש
יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת איתן כבל (המחנה הציוני) כתב לראש הממשלה בנימין נתניהו כי הדחת מנהל חטיבת החדשות של תאגיד השידור הציבורי "כאן", ברוך שי, באמצעות חקיקה מהווה הפרה בוטה של התחייבות המדינה לבג"ץ.
- בדקה ה-90: הדיון בכנסת לדחיית שידורי התאגיד יתקיים 5 ימים לפני עלייתו לאוויר
- בג"ץ דחה את הבקשה לצו ביניים נגד הקמת תאגיד החדשות החדש
- משרד המשפטים פרסם את תזכיר החוק להקמת תאגיד החדשות
כבל עתר אשתקד נגד הנסיונות לבטל את התאגיד. בצו שהוציא בג"ץ בעתירת כבל נכתב כי "רשמנו בפנינו את הצהרת בא-כוח המדינה כי מקובל על המשיבים לשמור על הוראות הדין בכל הנוגע למינויים בתאגיד". שי הוא עובד התאגיד היחיד שצפוי לאבד את עבודתו מיד עם הקמת תאגיד החדשות ובמקומו ימונה מנהל זמני לתאגיד החדש.
במכתב ששלחו פרקליטיו של כבל, עורכי הדין יובל יועז ודורון ברקת, לנתניהו הם מפרטים את השגותיו לשני תזכירי החוק לדחיית שידורי התאגיד ולהקמת תאגיד חדשות נפרד. התזכירים הופצו בראשית השבוע להערות משרדי הממשלה והציבור. עורכי הדין טוענים שהתזכירים נגועים ב"אי חוקיות בוטה". השניים כותבים, כי "מרשנו לא יהסס לפעול בכל האמצעים המשפטיים העומדים לרשותו, לרבות פנייה לערכאות משפטיות, כדי למנוע את אי-החוקיות הבוטה".
במכתבם טוענים עוה"ד יועז וברקת בשם כבל, כי "התיקונים המוצעים לחוק נעשים לתכלית שאינה ראויה, ללא נימוק כלשהו וסותרים החלטות בג"ץ שהתקבלו במסגרת עתירותיו הקודמות שהגיש בעניין התאגיד". לדבריהם, התיקונים "יגרמו להארכת תקופת האי-ודאות המקצועית, התעסוקתית, העיתונאית והיצירתית שבה פועלים כלל העובדים הן ברשות השידור (בפירוק) והן בתאגיד השידור 'כאן'. התיקונים נעשים ללא היוועצות בגורמים המקצועיים, ובארגוני העובדים; הם נעשים תוך הפרת התחייבויות מפורשות של המדינה לבית המשפט הגבוה לצדק, ומשכך הם נעשים שלא כדין ויש בהם משום ביזיון בית המשפט; ויש בהם כדי לפגוע באופן בלתי חוקתי בזכויות יסוד חוקתיות".
הדיון בדחיית שידורי התאגיד – ברגע האחרון
על פי החוק הקיים התאגיד אמור לעלות לשידור ב-30 בחודש. במסגרת הסכם הפשרה שהושג בקואליציה, תופרד חטיבת החדשות מהתאגיד. כדי לבצע את השינוי תידחה תחילת שידורי התאגיד ל-15 במאי. לצורך ביצוע ההסדר הוכנו שתי הצעות חוק, אחת שדוחה את תחילת השידורים ואחת שמקימה תאגיד חדשות נפרד.
הדיון בכנסת בהצעת החוק לדחיית שידורי התאגיד יתקיים ב-25 באפריל, חמישה ימים לפני המועד שבו התאגיד אמור להתחיל לשדר. זאת, בעקבות הנחיה של היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. בקואליציה קיוו לאשר את הצעת החוק כבר ביום רביעי הקרוב, 19 באפריל. אלא שתזכיר שתי הצעות החוק הופץ להערות משרדי הממשלה והציבור רק בראשית השבוע ומנדלבליט קבע שיש לתת זמן מספיק להעברת תגובות.
כמובן שהעברת הצעת החוק לדחיית השידורים דחופה מבחינת היוזמים. בשל לוח הזמנים הצפוף, צפוי שהיא תועבר בהליך מזורז בשלוש קריאות כבר ביום שבו תובא לדיון. החוק לשינוי מבנה התאגיד יובא לעומת זאת לאישור רק בתחילת מאי.
המנהל הקבוע יוכל לבצע שינויים ולפטר עובדים
תזכיר הצעת החוק לדחיית שידורי התאגיד קובע שדחיית השידורים תדחה כאמור מה-30 באפריל ל-15 במאי. זאת, על פי דברי ההסבר לתזכיר הצעת החוק, בשל "רצון הממשלה לשנות בחקיקה את מבנה תאגיד השידור הישראלי ואת מתכונת שידורי החדשות, ענייני היום והאקטואליה לפי חוק השידור הציבורי, ולהקים תאגיד ייעודי שיהיה אחראי לשידורי החדשות". בתזכיר מוערכת עלות הדחייה בשבועיים ב-17 מיליון שקל.
הצעת החוק השנייה מציעה להקים "תאגיד שידור נפרד ועצמאי שייוחד כולו לשידורי חדשות, במבנה דומה לתאגיד השידור הישראלי בפיקוחה של מועצה ייעודית נפרדת". ארבעה מעשרת חברי מועצת תאגיד החדשות "יהיו בעלי מומחיות וניסיון מתחומי השידורים והעיתונות".
החוק הופך את תאגיד החדשות לספק החדשות של תאגיד השידור. הוא קובע שתהיה במסגרת התאגיד רשת רדיו שתעסוק בעניינים אקטואליים (בדומה לרשת ב' של היום) וכן יקבעו זמני שידור מינמליים בטלוויזיה. המשמעות: לא ייקנו תחקירים מגורמים חיצוניים. ביצוע תחקירים משמעותיים בתאגיד החדש יהיה תלוי בעצמאות חטיבת החדשות.
עובדי חטיבת החדשות בתאגיד השידור יעברו לתאגיד החדשות באותם תנאים ותפקידים. תנתן עדיפות לעובדי רשות השידור בקליטת עובדים לתקנים המעטים שעדין לא אוישו. המשרה היחידה שתתבטל היא כאמור זו של מנהל חטיבת החדשות ברוך שי.
מועצת התאגיד החדש תוקם עד ל-15 באוגוסט והיא שתמנה מנהל קבוע לתאגיד. עד אז ימנה האפוטרופוס הכללי מנהל זמני, שיוכל להתמודד על תפקיד המנהל הקבוע. המנהל הזמני לא יוכל לפטור עובדים או לשנות את מבנה התאגיד. בניגוד למנהל הזמני, המנהל הקבוע "יהיה רשאי לערוך שינויים במבנה תאגיד החדשות הציבורי, העובדים בו ותפקידיהם".
תקציב תאגיד החדשות יעמוד על 135 מיליון שקל. הוא יפעל ממשרדי ואולפני תאגיד השידור וישלם לו עבור השימוש במתקנים. כדי למנוע פריצה תקציבית יקבע כי "תאגיד החדשות הציבורי לא ינהל מטה כפול. כל ההתקשרויות והרכש להם תאגיד החדשות נדרש (למעט תשלומי שכר לעובדיו) יבוצעו על ידי ובאמצעות תאגיד השידור הישראלי בלבד". כן יקבע כי "היקף כוח האדם בתאגיד החדשות הציבורי יהיה זהה להיקף כוח האדם בחטיבת החדשות של תאגיד השידור". בפועל סביר שכללים אלה יפרצו ותקציב תאגיד החדשות יגדל משמעותית.