$
פרסום ושיווק

"המסעדות לא ישרדו את רעידת האדמה הזאת"

מנהלי מסעדות ובתי קפה, שצריכים החל מהשבוע לגרוע 20% משכרם של מבקשי המקלט ולהפקידם בפיקדון המדינה, מזהירים מפני קריסה

אורנה יפת 08:5904.05.17

"מכה נוספת והרסנית", כך מגדירים בענף המסעדנות את חובת ההפקדה לפיקדון, שנדרשת ממעסיקים של מבקשי מקלט החל מהשבוע. במסגרת החוק, שנכנס לתוקף ב־1 במאי, מחויב כל מעסיק של כל מבקש מקלט שמוגדר כמסתנן להפקיד מדי חודש סכום כספי בחשבון ייעודי שמנוהל עבורו באמצעות רשות האוכלוסין וההגירה. סכומי הפיקדון ייצברו לזכות המסתנן מדי חודש והוא יוכל לקבל אותם רק בעת שהוא ייצא מישראל באופן קבוע. אי־הפקדת פקדון עבור מבקש מקלט מהווה עבירה על החוק, והחוק יבוא לידי ביטוי כבר בשכר החודש הנוכחי שמשולם ביוני.

 

 

 

על פי החוק החדש, המעסיקים מחויבים להפריש פיקדון השווה ל־36% משכר העובד, כאשר 20% מהשכר נטו יועבר מהמשכורת של העובד הזר לטובת הפקדון ועוד 16% מהשכר ברוטו יועבר על ידי המעסיק לטובת תגמולים ופיצויים.

 

הפגנת מבקשי מקלט בירושלים בינואר האחרון הפגנת מבקשי מקלט בירושלים בינואר האחרון צילום: אוהד צויגנברג

 

בענף המסעדנות טוענים כי מדובר בלא פחות מ"רעידת אדמה". כ־20% מעובדי המסעדנות הם עובדים זרים שעליהם יחול החוק החדש, והחוק החדש ייקר באופן משמעותי את עלויות ההעסקת העובדים בתחום המסעדנות. חלק מהמעסיקים כבר פנו לעובדים הזרים והודיעו להם כי משכרם יופחתו 20% ונתקלו בהתנגדות מצד העובדים שדורשים מהם לקבל את מלוא השכר בטענה כי אינם מאמינים כי המדינה תחזיר להם את הכספים הללו.

 

עו"ד עמית גרוס, שמייצג 600 מעסיקים מתחום המסעדנות ומתמחה בדיני עבודה והגירה, אומר כי מדובר בפגיעה קשה הן בזכויות של העובדים והן במעסיקים. "30 מלקוחותיי כבר פנו לעובדים שלהם ונתקלו בסירוב. זה הגיוני שעובד שהרוויח עד היום 7,000 שקל יקבל החל מהיום 5,000 שקל? העובדים טוענים ובצדק שיש להם התחייבויות ומבקשים מהמעסיק לשלם להם את מלוא המשכורת", אומר עו"ד גרוס. "העובדים הזרים לא סומכים על המדינה שתשלם להם את הסכום הזה בעתיד. מי שעשוי להיפגע זה מלונות, ברים, בתי קפה ומסעדות שמעסיקים עובדים זרים במטבח, טבחים, עובדי ניקיון ושוטפי כלים".

 

לדבריו, "זה מהלך שהיה צריך להעשות בצורה דקדקנית, היה צריך לדבר עם העובדים ולהסביר להם. יש פה חוסר הבנה של המדינה את ענף המסעדנות ובתי הקפה ויהיה תוהו ובוהו".

 

נכון להיום עומדת עתירה שהגישה לבגצ עמותת קו לעובד נגד החוק. צו הביניים בעתירה נדחה, אך לדברי גרוס הוא עדיין אופטימי. "בחודשיים הקרובים יתנהל דיון בעתירה בבג"צ, שיכול עדיין להפוך את ההחלטה".

 

איתן טרבלוס, בעלי רשת אגדיר, מוסיף ואומר: "זו עוד מכה שמנחיתים על הענף, שממילא סובל ממצוקת כח אדם. אנחנו לא רואים את עובדי הניקיון והמטבח שדופקים על הדלתות ומבקשים עבודה אצלנו. ישראלים בוחרים שנים רבות שלא לעבוד בעבודות האלה. אנחנו משלמים משכורות מעל הממוצע במשק ואנחנו עדיין לא משיגים עובדים כך שזה לא קשור לתשלום. מצד שני לא יכולים לשלם משכורת של אקדמאי לעובד ניקיון כללי. יש פה פגיעה קשה בעובדים האלה, פוגעים בכוח אדם שמחזיק את המסעדות. ראינו מה קרה בזמן שביתת העובדים הזרים, כשאנחנו המסעדנים נכנסנו לשטוף כלים. כמה זמן נוכל לעשות את זה?".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x