רשות ההגבלים תמליץ: מתן תמריצים לרשתות הפארם לפיתוח תחליפי חלב
הבדיקה של השפעת ההסכם על התחרות החלה לפני כשנה. דו"ח הרשות שיופץ בקרוב ימליץ על התמריצים כדי לשווק מותגים פרטיים שיתחרו במותגים המובילים — מטרנה וסימילאק
הסכם הפשרה שאליו הגיעה רשות ההגבלים העסקיים ב־2014 עם יצרניות תחליפי החלב, לפיו תבוטל הבלעדיות שלהן בבית החולים שבתורם יציעו לפחות שני תחליפי חלב ליולדות, לא הצליח להוביל להגברת התחרות בשוק ולפיכך לירידה במחירים. זוהי המסקנה שתעמוד בבסיס דו"ח שתפיץ בשבועות הקרובים הרשות לעיון משרדי הממשלה.
- משרד הבריאות יבדוק: האם שופרסל עברה על ההנחיות - בעקבות תמונה שפרסמה רותם סלע
- הרופאים נגד יצרניות תחליפי החלב: "מלחמת המותגים תפגע בשיעורי ההנקה"
- בעקבות המהלך של שופרסל: סימילאק מעמיקה את המבצעים
במסגרת הדו"ח בחנה הרשות את השפעת ההסכם על התחרות בשוק תחליפי החלב. הדו"ח צפוי לכלול גם המלצות להגברת התחרות, שטרם נקבעו סופית. אחת ההמלצות שנשקלת היא מתן תמריצים שונים לרשתות הפארם לחבור ליצרני מזון בינלאומיים, וזאת כדי לשווק מותגים פרטיים שיתחרו במותגים המובילים — מטרנה וסימילאק.
הבדיקה של השפעת ההסכם על התחרות החלה לפני כשנה. בסוף 2013 החליטה הרשות להכריז על חברות תחליפי החלב — אסם שמפיצה את מטרנה, פרומדיקו יבואנית סימילאק, טבע משווקת נוטרילון ומדיצ'י מדיקל יבואנית אופטימל (תחליף שיצא מהשוק) — כקבוצת ריכוז בכפוף לשימוע. זאת על מנת שתוכל לתת לחברות הוראות שונות כדי להגביר תחרות. עם זאת בעקבות מגעים בין הצדדים, הוחלט לוותר על ההכרזה ולהגיע לפשרה (צו מוסכם). הצו שאושר ב־2014 קבע בין היתר שיבוטלו הסדרי הבלעדיות של החברות מול בתי החולים.
אלא שבמבחן הזמן, כך קובע הדו"ח, ההסכם לא השיג את מטרותיו. דו"ח הבדיקה העלה כי הנאמנות של ההורים למותגים המובילים חזקה מאוד, ושאלת המחיר היא פחות משמעותית.