דרעי יוזם את סגירת תאגיד השידור הציבורי; נתניהו תומך
בישיבת ראשי המפלגות הסכימו כל הנוכחים מלבד שר האוצר משה כחלון להצעת שר הפנים. הסיבה: רייטינג נמוך וחיסכון של מעל 700 מיליון שקל בשנה. שר התקשורת קרא: "סוף לבזבוז כספי ציבור"
בישיבת ראשי מפלגות שנערכה היום (א') עלה לנושא הקיצוץ התקציבי הצפוי ואחד הרעיונות שעלו על יד שר הפנים אריה דרעי הוא לסגור את תאגיד השידור הציבורי. הרעיון קיבל את תמיכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושל שאר ראשי המפלגות, למעט שר האוצר משה כחלון. גורם בכיר בקואליציה אמר ל"כלכליסט" כי אין למהלך היתכנות בשלב זה לאור התנגדותו של כחלון. בנוסף, העניין עומד ותלוי בבג"ץ והדיון הבא בנושא ייערך בתחילת נובמבר.
- המדינה לבג"ץ: פיצול חטיבת החדשות מתאגיד כאן לא פוגע בחופש הביטוי
- מירי רגב תקפה בחריפות את התאגיד על פיטורי שדרנית שלא פוטרה
- המדינה ביקשה דחייה במתן תשובתה לסיבת פיצול התאגיד
מי שנראה תומך במהלך והיה מודע לכך שהנושא יעלה בישיבה הוא שר התקשורת איוב קרא שמיהר לצייץ בחשבון הטוויטר שלו: "שמחתי לקבל את ברכתו של רה"מ לסגירת התאגיד הציבורי. סוף לבזבוז כספי הציבור". כמה דקות לאחר מכן מחק קרא את הציוץ וניסח אותו מחדש: "היו פניות אליי מראשי הקואליציה לסגירת התאגיד הציבורי, פניתי לרה"מ ועם קבלת החלטה סופית בעניין אעדכן בהתאם".
במערכת הפוליטית מציינים כי הסיבה הרשמית שבגינה מקדמים את המהלך הוא רייטינג נמוך והתחושה כי מבוזבזים כספי ציבור - מעל 700 מיליון שקל בשנה. במהלך הדיון העלו ראשי המפלגות הצעות שונות כיצד להתמודד עם הקיצוץ הצפוי במשרדי הממשלה, כשבין ההצעות שהועלו הייתה קיצוץ רוחבי לכל המשרדים וכעת ההצעה החדשה שעלתה על הפרק היא סגירת התאגיד. במהלך הדיון אמר אריה דרעי כי בנובמבר הקרוב צפוי ערוץ 2 להתפצל ויפעלו שלושה ערוצים מסחריים, מה שעשוי לפגוע עוד יותר ברייטינג של התאגיד.
נתניהו לא היה מרוצה מהקמת התאגיד ופעל נמרצות לדחות את מועד העלייה לשידור. בסוף חודש מרץ האחרון, כחודש לפני מועד העלייה של התאגיד, נגלע משבר קואליציוני בין נתניהו לכחלון בעניין התאגיד. במשך שבועיים ניהלו הצדדים מגעים למצוא פתרון שישרת את שני הצדדים.
במתווה הפשרה הוצע על הפרדת חטיבת החדשות מהתאגיד (והקמת תאגיד ייעודי עבורו), שתהיה במתכונת חברות החדשות בערוצים המסחריים, שלא תהיה כפופה לתאגיד ותכלול את עובדי רשות השידור. עוד הוחלט כי ראשי התאגיד, היו"ר גיל עומר והמנכ"ל אלדד קובלנץ, יישארו בתפקידיהם, אולם בפועל יעמדו בראש גוף שאין לו כל סמכות בתחום שידורי החדשות. במטרה לממש את מתווה הפשרה הוחלט לדחות בשבועיים את מועד העלייה לשידור.
נגד המתווה הוגשו מספר עתירות לבג"ץ המתדיינות בימים אלה. יום לפני פיצול התאגיד החליטו שופטי בית המשפט העליון להורות על צו על תנאי שמונע את הפרדת חטיבת החדשות מהתאגיד.
נתניהו: אבחן את הנושא עם כחלון
תגובת ראש הממשלה: "בישיבת ראשי הקואליציה היום העלה השר דרעי הצעה לבחון את סגירת תאגיד השידור כדי למצוא מקורות תקציביים לפרויקטים ממשלתיים. מדובר בחיסכון שנתי של כחצי מיליארד שקלים. רה"מ נתניהו אמר כי יבחן את הנושא יחד עם שר האוצר כחלון, במסגרת דיוני תקציב 2019".
מ'כאן בהרצה' נמסר בתגובה: "אנו ממשיכים כרגיל, ע"פ חוק ובמלוא הכוח עם עלייה של עשרות אחוזים בנתוני הרייטינג בהשוואה לעבר, חשיפה דיגיטלית למיליוני גולשים, אלטרנטיבה איכותית לשידורים המסחריים וחיסכון של מאות מיליוני שקלים בכספי ציבור. אנחנו מזמינים את הצופים להתרשם מ-5 תוכניות חדשות שיעלו השבוע ב-כאן 11 וממהדורת חדשות עצמאית ונקייה מאינטרסים פוליטיים ומסחריים".