בלעדי לכלכליסט
תנובה שכרה חוקרים פרטיים שיבדקו את הדלפת הדו"חות
החוקרים תחקרו עובדים ובדקו את היסטוריית השיחות וההודעות בטלפונים הסלולריים שלהם, בניסיון לאתר את מקור הדלפת הדו"חות הכספיים. באוגוסט חשף כלכליסט את הנתונים לרבעון הראשון של 2017, שהציגו ירידה חדה בתוצאות חטיבת החלב
תנובה שכרה את משרד החקירות ויצמן יער כדי לחקור את מקור הדלפת דו"חות החברה. באוגוסט האחרון חשף "כלכליסט" את הדו"חות הכספיים של החברה לרבעון הראשון של 2017. זו הפעם הראשונה בתולדות החברה שבה משרד חקירות חוקר את העובדים.
ל"כלכליסט" נודע כי חוקרי המשרד הגיעו למשרדים השונים של תנובה ותחקרו עובדים בכירים, כולל מההנהלה הבכירה והזוטרה. החוקרים שאלו את הבכירים אם שוחחו עם עיתונאים, אם הדליפו את הדו"חות הכספיים של החברה לעיתונאים ואם יש להם קשר לעיתונאים.
- צניחה של 14% ברווח התזרימי של חלב תנובה
- לראשונה: מכירות תנובה צנחו אל מתחת למחצית משוק החלב
- נמשכות העזיבות של בכירי תנובה: גם החשב פורש
החשיפה של "כלכליסט" עוררה סערה בהנהלת תנובה, שכן המסמכים היו נגישים לקבוצה קטנה יחסית של בכירים בחברה.
בנוסף נודע ל"כלכליסט" כי החוקרים בדקו את הטלפונים הסלולריים של העובדים. החוקרים עברו על היסטורית שיחות הטלפון וההודעות הכתובות במכשירים של העובדים, שהתבקשו למסור את המכשירים שברשותם לבדיקה בנוכחות חוקר שישב מולם.
ככל הנראה, החוקרים בדקו גם הודעות דואר אלקטרוני שיצאו מהמחשבים של אותם עובדים. בחברה מכחישים כי החוקרים בדקו מכשירים סלולריים.
החקירה עדיין נמשכת
הבדיקה נמשכת בימים אלה לגבי עובדים נוספים. לדברי גורמים בקרב עובדי תנובה, החקירה נעשית תוך רמיסת הפרטיות ובאווירה לא נעימה. בחקירות מעורבים ככל הנראה גם קציני הבטחון של תנובה עצמה. הדו"חות שנחשפו אז הצביעו על כך שמאמצים אגרסיביים שבהם נקטה החברה להקטנת נתח השוק של מותגי חלב מתחרים עלו לה בשחיקה משמעותית של הרווחים. המאמצים אמנם הצליחו להקטין את הנתח של המתחרים, ובראשם מותג החלב הפרטי של שופרסל, אך גבו מהחברה מחיר כבד.
לפי הנתונים, חטיבת החלב של תנובה רשמה התרסקות של ממש ברבעון הראשון של 2017. הדבר ניכר במיוחד בצניחה ברווח התפעולי תזרימי (EBITDA) של חטיבת החלב, שהיא החטיבה המרכזית של תנובה.
ברבעון הראשון של 2017 רשמה החטיבה EBITDA של 92 מיליון שקל בלבד, לעומת 107.3 מיליון שקל ברבעון המקביל ב־2016 - ירידה של 14.1%. החברה החמיצה יעד EBITDA שעמד על 107.6 מיליון שקל. נתון זה ממחיש את המשבר שבו מצויה חברת מוצרי החלב הגדולה בישראל מאז שהשליטה בה נמכרה לחברת ברייט פוד הסינית ב־2014.
ההנחות הניבו הפסדים
עוד עלה מהדו"חות כי במהלך הרבעון העניקה תנובה הנחות בהיקף של 25.9 מיליון שקל על מוצרי חלב ברשתות השונות, כנראה מתוך מאמץ לבלום את הירידה במכירות מוצרי החלב. המאמץ הזה תרם ל־EBITDA של החטיבה 11.4 מיליון שקל בלבד ברבעון - כשליש מההוצאה של החברה על ההנחות והפחתות המחירים.
מקרה בולט נוסף של שימוש במשרד חקירות נחשף לפני כשנה בבורסה לניירות ערך. אז, חשף "כלכליסט" כי יו"ר הבורסה אמנון נויבך שכר חברת חקירות ושילם לה עשרות אלפי שקלים עבור פעילות שטיבה לא נודע עד היום. באותה תקופה, נויבך היה מצוי בסכסוך עם מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט וממלאת מקומו גל לנדאו יערי. במקביל, גם ועד עובדי הבורסה היה מצוי בסכסוך עם ההנהלה.
מתנובה נמסר בתגובה: "תנובה, ככל חברה מסחרית אחרת, פועלת בדרכים מקובלות כדי לשמור על הסודות המסחריים שלה. בהמשך לשאלתכם, לא נבדקו טלפונים, לא נבדקו מיילים ולא בוצעו בדיקות פוליגרף".