השנים הקשות של סולי סקאל עדיין רחוקות מסיום
איש העסקים שמתנער מביצוע תספורות וטוען כי מערכת המשפט צריכה לפעול נגד מי שמתחמק מחובות, ממשיך להחזיר כספים לבנקים ולספקים ולהיפרד מפעילויות משמעותיות. עכשיו הוא מחפש שותף לעסקי הדיוטי פרי של משפחתו
הפרסום אתמול ב"כלכליסט" על מגעים שמנהלת קבוצת סקאל למכירת פעילות הדיוטי פרי לטדי שגיא היה עוד שלב בדרך לצמצום אימפריית הקמעונאות שבנו האחים סולי ומאיר סקאל לפני 40 שנה. שגיא ככל הנראה אינו היחיד שעמו מתנהלים מגעים למכירת עסקי המשפחה, מהיבואניות הוותיקות של מותגי אופנה וחשמל לישראל.
בחודשים האחרונים סקאל איבדה את הזיכיון על מותג האופנה פולו ראלף לורן שאותו ייצגה במשך 20 שנה. וזאת לאחר שבשנים האחרונות איבדה את הייצוג של טומי הילפיגר ומכרה את הייצוג של מותגי ארקדיה ובראשם טופ שופ לקבוצת גולף תמורת 650 אלף שקל.
- טדי שגיא במו"מ מתקדם לרכישת קבוצת סקאל ב־35 מיליון שקל
- סקאל תמכור באימפוריום מותגים של יבואניות מתחרות
- גולף תשלם 650 אלף שקל לחיים סקאל עבור חלקו בטופשופ
קבוצת סקאל מגלגלת כ־400 מיליון שקל בשנה, כשפעילות הדיוטי פרי מהווה כמחצית מהיקף זה. המשא ומתן עם טדי שגיא מתנהל על שותפות בעסקי הדיוטי פרי בלבד. שגיא, שעסקיו כוללים פעילות בתחום המסחר האלקטרוני, צפוי לבצע סינרגיה בין עסקי הדיוטי פרי של סקאל לבין תחום זה.
זה כמה שנים מתמודדת קבוצת סקאל עם קשיים כלכליים וחווה עליות ומורדות. סקאל כוללת כיום את פעילות הדיוטי פרי שמרוכזת בחברת ליים שבבעלות האחים סולי ומאיר סקאל, שאותה רכשה מחברת צים של האחים עופר ב־2002. לסקאל כיום שבע נקודות מכירה בנתב"ג שכוללות חנויות לאופנת ילדים, שוקולד וצעצועים. בנוסף הקבוצה מחזיקה את חברת סקאל ספורט שמפעילה את רשת אמפוריום. סקאל ספורט מחזיקה בשתי חברות־בנות - סקאל טויס שבה מחזיקה קבוצת סקאל 50% לצד הבנים של מאיר סקאל שמחזיקים ב־50% הנותרים. סקאל טויס היא יבואנית של מותגי ענקית הצעצועים מאטל ומייבאת את המותגים ברבי, פישר פרייס ועוד.
חברה־בת נוספת שבה מחזיקה סקאל ספורט ב־50% מהמניות בשותפות עם חברת בריל היא SBN, שמייצגת את המותגים נאוטיקה, טימברלנד וקנת קול.
14 השנים האחרונות לא היו פשוטות לסולי סקאל. האיש שהקים ביחד עם אחיו לפני 40 שנה את קבוצת סקאל שהתמחתה ביבוא מותגי אופנה בינלאומיים הרבה לפני שהמותגים הללו נהרו לישראל, קם מדי בוקר לעבוד כדי להחזיר לבנקים חובות של מאות מיליוני שקלים.
אפשר להעביר ביקורת על דרך הניהול של המשפחה את עסקי הקמעונאות שלה, אבל אי אפשר לקחת מסולי סקאל דבר מהותי - הוא דוגמה לאיש עסקים שמבטיח ועומד בהחזרת חובות. מאז ומעולם סקאל התנער מאנשי עסקים שביצעו תספורות וטען כי מערכת המשפט צריכה לפעול נגד מי שמתחמק מחובות. סקאל לא הצטרף לטרנד התספורות שאפיין בשנים האחרונות כמה טייקונים ישראלים. לעומתם הוא עובר מסע ארוך שנים של החזר חובות, תשלומים לבנקים ולספקים, כשהמשפחה עומדת מאחוריו.
סולי סקאל נולד ב־1947 בלבנון. אביו, שעסק שם בבנקאות, עלה לארץ עם אשתו ושני הבנים סולי ומאיר. לאחר שהשתחרר מהצבא, הוא החל למכור עם אחיו מאיר מוצרים פטורים ממס לאנשי האו"ם. ב־1990 קיבלו זיכיון להפעלת חנות ספורט בדיוטי פרי בנתב"ג, והחלו להכנס לעסקי יבוא מותגי האופנה.
בניו של סולי סקאל שותפים בעסקי המשפחה לאורך השנים. קובי סקאל, הבן, הקים רשת חנויות נעליים תחת השם וינס קמוטו שנסגרה. חיים סקאל, בן נוסף של סולי, שהוא בין היתר מייסד ויו"ר עמותת "לב אוהב" שתומכת בילדים ונוער בסיכון, מוכר בענף האופנה כמי שיודע לשים את ידיו על מותגים בינלאומיים ולקבל את הזיכיון עליהם.