$
פרסום ושיווק

ניתוח כלכליסט

מיזוג 10־רשת אושר, המירוץ ליציבות הטלוויזיה רק החל

מה יהיה הרכב בעלי המניות בערוץ הממוזג? מי יהיה מנכ"ל הערוץ? והאם ועדת הריכוזיות תעניק אישור למהלך? אישור מועצת הרשות השנייה למיזוג רשת וערוץ 10 התקבל וזירות הקרב החדשות נפתחו

יואב סטולר 21:2310.11.18

בתעשיית הטלוויזיה נשמו בסוף השבוע לרווחה, לאחר שמועצת הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו הכריעה לטובת המיזוג בין ערוץ עשר ורשת. עם תשעה קולות בעד וקול אחד נגד, זה של יושבת הראש יוליה שמאלוב ברקוביץ', אישרה המועצה את הבקשה ושמה קץ למחול השדים שהסעיר בשבועות האחרונים שוק התקשורת כולו. כעת, עם שוך הסערה, נראה כי הארץ המובטחת, היציבות בשוק הטלוויזיה המסחרית, קרובה מאי פעם, אך מכשולים רבים עדין עומדים בדרך.

 

הקרב על השליטה

 

שאלת הרכב השליטה בערוץ הממוזג היא שאלת מיליון הדולר. בעלת השליטה בערוץ 10 היא RGE‏ שבבעלות לן בלווטניק, אביב גלעדי ומשפחת רקנאטי (51%). בעלי המניות הנוספים הם אנשי העסקים יוסי מימן (33.5%) וארנון מילצ'ן (15.5%). רשת נמצאת בשליטת אודי אנג'ל ועידן עופר (51%), כאשר בעלי המניות האחריו הם אנדמול (33%) ומשפחת שטראוס (16%). מי מבעלי המניות יישאר בתמונה, מי יהפוך לדמות הדומיננטית ומי יצא מהמירוץ ־ אלו השאלות הבוערות שעולות עם אישור המיזוג.

 

 

 

 

"הרכב השליטה בערוץ הממוזג עשר־רשת עתיד להיות מסוכם בעשרת הימים הקרובים", כך מעריך גורם בכיר בסביבת בעלי המניות של ערוץ 10 בשיחה עם "כלכליסט". אישור מועצת הרשות השנייה לטלוויזיה ולרדיו מאיץ את הקרב על הרכב הבעלות בערוץ הממוזג.

 

בשבוע שעבר, עם התגברות ההערכות לפיהן המיזוג יאושר, תיאר אותו מקור הבקיא במו"מ כי התעניינותם של בעלי המניות הנוכחיים גברה, כמו גם בעלי המניות הפוטנציאליים בשותפות בערוץ הממוזג. "בעלי מניות שרצו לצאת רואים בזה פתאום ערוץ חזק ומבקשים "תכניסו אותי". בעלי מניות חיצוניים רוצים גם הם חלק, ועל כן המצב עדיין לא סגור. עכשיו, אחרי השימוע, אפשר יהיה להיות ברורים הרבה יותר".

 

שמו של איל־התקשורת, אלי עזור, עלה כמי שצפוי להיכנס כשותף בערוץ החדש. עזור מחזיק במספר כלי תקשורת בהם מעריב, רדיו 103FM, רדיו אקו 99, ג'רוזלם פוסט וצ'רלטון. על פי הערכות ייתכן שעזור ייכנס לשותפות באמצעות קבוצת משקיעים שתתגבש סביבו ותחזיק ביחד בנתח משמעותי. עזור מנוע מלהחזיק באופן ישיר בחלק ניכר מהערוץ על פי חוק הריכוזיות, אולם גורמים המעורבים בפרטים מספרים כי בדומה לפעילויות אחרות בהן עוסק עזור, אם ייכנס, ירצה להיות דומיננטי.

 

גורמים בכירים בתעשייה הביעו את דאגתם בשיחות עם "כלכליסט" מפני המצב, אותו כינה אחד מהם, "מרבה בעלים, מרבה בלאגן". לדברי אחד הגורמים, החזקה שכזו ובייחוד בערוץ טלוויזיה עלולה להביא לשיתוק ברגע שבו הבעלים לא יראו עין בעין. לפיכך העריך הגורם כי בדומה למקרי עבר בטלוויזיה המסחרית, גם בערוץ הממוזג ייתכן ונראה תהליך בו חלק מהבעלים יצאו לאורך הדרך, ושניים יבססו את מקומם מרכזיים ביותר. "עם זאת, בהתחלה כשנדרשת הזרמת כספים גדולה, אף אחד לא רוצה להיות שם לבד". בין היתר, הודות לדומיננטיות שמיוחסת לעזור בשוק התקשורת, יש מי שהעלו את האפשרות כי אם ייכנס לערוץ הממוזג תיתכן התעצמות בשידורי תכני הספורט, כמו גם שיתופי פעולה עיתונאיים עם יתר הגופים בהם הוא מחזיק בדגש על הפעילות האינטרנטית, זירה בה הערוצים רשת ועשר מדשדשים בענק, ביחס למקבילה של רשת — מאקו.

 

מי יהיה מנכ"ל הערוץ הממוזג?

 

בעקבות חישוב המסלול מחדש בעניין מבנה השליטה, זהותו של מנכ"ל הערוץ המשותף דווקא כבר הוסכמה. בעבר, היה זה אבי צבי שיועד להישאר על כיסאו ולקלוט לשורותיו את חדשות עשר, אולם בעקבות התחזקותו הצפוייה של לן בלווטניק, מבעלי ערוץ עשר, וחשיבותו להזרמת הכספים לקראת ההשקה — יוסי ורשבסקי, מנכ"ל ערוץ עשר, יהיה זה שיעמוד בראש הערוץ הממוזג.

 

עובדי ערוץ 10 בישיבת מועצת הרשות השנייה עובדי ערוץ 10 בישיבת מועצת הרשות השנייה צילום: ארגון העיתונאים

 

 

ורשבסקי צועד עם בלוונטניק תקופה ארוכה ולא פשוטה, הוא האיש שאותו בעלי המניות מצד עשר רוצים לראות בראש.

 

כמו כן, ריבוי הראשים המסתמן יצטרך להגיע יחד לכדי דירקטוריון מחודש לערוץ ולחברת החדשות. משימה לא פשוטה גם במקרה של שני שותפים, ושנעשית מורכבת עוד יותר עם חבורה שלמה.

 

זה לא נגמר לפני אישור ועדת הריכוזיות

 

לפני שיברכו לחלוטין על המוגמר, הערוצים עשר ורשת יצטרכו לקבל את אישורה של ועדת הריכוזיות, בראשה עומדת הממונה על ההגבלים העסקיים, מיכל הלפרין, שתדון במיזוג. עם זאת, כלל השחקנים בתעשייה משדרים רוגע וביטחון גבוה מאוד בצליחת הוועדה כשבאמתחתם אישור הרשות להגבלים עסקיים והרשות השנייה. כמו כן, ביזור אחוזי הבעלות בערוץ הממוזג מבטל עוד יותר את החשש מפני הריכוזיות כשבמקומם של שניים או ארבעה ייתכנו גם שישה ושמונה בעלי מניות סך הכל.

 

מוקש ושמו חברת החדשות

 

על מנת לממש את אישור הרשות להגבלים עסקיים נדרש מרשת להשלים את מכירת חברת החדשות (לשעבר חדשות 2) לקשת, צעד שלכאורה נחשב לפשוט ומוגמר, אבל גורמים בשוק מעריכים כי יגבה מרשת מחיר רב. רשת מגיעה למשא ומתן כרגע כשהיא עם הגב לקיר וקשת יודעת את זה ועל כן תמתח את הגבול. גורם בסביבת רשת העריך בשיחה עם "כלכליסט" כי קשת תוסיף להקשות במשא ומתן בעניין חברת החדשות בניסיון לעלות שוב את המחיר: "קשת כמו קשת, לא סופרת אף אחד. יש להם קודים אתיים של עכבר מת. איפה שאפשר לסובב את הסכין יעשו זאת בניסיון לגרד עוד דולר".

 

אמירה קשה זו שמגיעה אחרי כבר שתי טיוטות שהסכימו עליהם הצדדים במשא ומתן, ועתה עם אישור הרשות השנייה המשא ומתן מגיע לנקודת הרתיחה. אותו גורם הבקיא בפרטים הוסיף והביע את החשש מכך ש"בקשת יפעלו מתוך האגו ולא השכל הישר, ויעדיפו למשוך זמן רב בו הם עתידים להפסיד יותר מאשר שירוויחו במשא ומתן על חברת החדשות". גורם בתחום התקשורת הוסיף והתבטא בשיחה עם "כלכליסט" כנגד ההתנהלות הצפויה של קשת במהלך: "קשת הם חסרי רחמים. אם אתה מחפש אמפתיה או סימפתיה — אז לא שם".

 

חרב הקיצוצים מרחפת מעל ראש העובדים

 

החיבור בין שני הערוצים לא צפוי להסיר את חרב הקיצוצים והפיטורים בצורה מוחלטת מעל העובדים, כשהמיזוג יביא עימו כפילויות, הן במטות והן במשבצות השידורים. בהנהלות של שני הגופים שומרים בימים אלו על ארשת פנים חתומה ולפחות בפומבי מתעקשים שהכל עוד נדון מצד אחד ושמקומו של איש לא מובטח מן העבר השני.

עתה, מעניין יהיה לראות כיצד יתנהלו הכיסאות המוסיקליים בין התכנים, המגישים ותפקידי ההנהלה – וכפי שראינו בתקופה האחרונה בקשת וב"כאן" כבר מנסים לנצל את המומנטום ולמשוך אליו את הטאלנטים.

 

מתי משדרים?

 

המועד שנקבע באישור הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו מצידה הוא האחד בינואר 2019, אבל על פי גורמים בשוק ומתוך החברות עולה התהייה לגבי היתכנות של העלאת הערוץ החדש עם תחילת השנה הלועזית החדשה. על רקע המשימות הרבות שעוד נותרו להרמת ערוץ הטלוויזיה, ישנם עוד דיונים בחדרי חדרים לגבי תאריך ההשקה המיוחל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x