בלעדי לכלכליסט
שופרסל תחזור לשווק הלוואות אחרי הפסח
רשת המזון וחברת כרטיסי האשראי כאל נערכות לחידוש פעילות שיווק ההלוואות בסניפי שופרסל ו־Be, לאור הנחיות חדשות של בנק ישראל לפיקוח על אשראי צרכני
- טיב טעם תוריד מחירים של אלף מוצרים לרמת מחירי שופרסל דיל
- הציעו לכם הלוואה להכפלת התשואה בבורסה? לשכת סוכני הביטוח לא מכירה כזה דבר
כך, רשתות השיווק יחויבו לבצע את שיווק את ההלוואה במתחם יעודי שאינו קופות הרשת. מתחם זה יסומן בשילוט בולט וברור שמציג את זהות התאגיד הבנקאי ואת השירות המוצע, וכולל אזהרות למקרה של אי־עמידה בפירעון ההלוואה. בנוסף, תידרש החברה נותנת האשראי לקבל מהלקוח אישור נוסף לנטילת ההלוואה שלא ברצפת המכירה. אישור זה יוכל להימסר טלפונית או און־ליין, ובמסגרתו תציג החברה ללקוח את התנאים המהותיים של מתן האשראי.
כעת, עם פרסום ההנחיות החדשות של הרגולטור, תפשיר רשת המזון את המיזם שהוציאה עם חברת כרטיסי האשראי כאל, והוקפא בידי המפקחת על הבנקים חדוה בר.
הניסיון הקודם של שופרסל נבלם בידי בנק ישראל
בינואר אשתקד חשף "כלכליסט" ששופרסל מתכננת להרחיב את פעילותה בתחום ההלוואות ולפרוס משווקי אשראי למתן הלוואות בתוך סניפי הרשת — אך לאחר הפרסום הפיקוח על הבנקים התערב, והקפיא את המיזם. מה ש"הקפיץ" את המפקחת על הבנקים חדוה בר היה סרטון פנימי שהפיץ אברכהן לעובדי שופרסל: "אנחנו יוצאים לדרך ב־2019 עם מוצר פיננסי משמעותי מאוד לחברה — מתן הלוואות", נראה אברכהן אומר בסרטון (ראו תמונה).
הפיקוח על הבנקים פנה למנכל כאל לוי הלוי וכן ללילך אשר טופיליסקי, אז מנכ"לית בנק דיסקונט, שמחזיק בשליטה בחברת כרטיסי האשראי. השניים הסכימו לעצור את המיזם המשותף ולהמתין לבדיקת הפיקוח. עם זאת, בשופרסל לא התכוונו לוותר בקלות על פרת המזומנים שעל פיתוחה עמלו כשנה.
לחשיפת הצבת משווקי אשראי בתוך הסניפים קדם פיילוט נקודתי שביצעו שופרסל וכאל במשך שלושה חודשים: דיילי מכירות הוצבו באחד מסניפי רשת המזון ושיווקו הלוואות לחברי מועדון כרטיסי האשראי המשותף לשופרסל ולכאל.
הפיילוט הוגדר כהצלחה והחברות נערכו להשיק בסניפי שופרסל דיל מתחמים שבהם יפעלו דיילים ייעודיים לשיווק הלוואות חוץ־בנקאיות. שופרסל אף קיימה כנס למנהלי הסניפים והציגה להם את התוכנית להעמקת פעילות מתן ההלוואות ואת תוכנית העבודה שעליהם ליישם בסניפים.
פעילות שיווק ההלוואות תותנה בהכשרת הדיילים
מיזם ההלוואות נועד להיות השלב השני בתוכנית של אברכהן. שנה קודם לכן, בינואר 2018, הוא השיק שיתוף פעולה עם כאל, שהחליף את השותפות בת 10 השנים שניהלה שופרסל בתחום האשראי עם לאומי קארד.
במסגרת שיתוף הפעולה עם כאל הקימה שופרסל עמדות להחתמת לקוחות על הסכם להנפקת כרטיס האשראי החדש המשותף לשתי החברות, והעניקה לכל לקוח הטבות במאות שקלים כמתנת הצטרפות. בעקבות מבצע הגיוסים, בסיום תשעת החודשים הראשונים של 2019 עמד מספר מחזיקי כרטיס האשראי החדש על 586 אלף לפי דו"חות החברה.
הכנסות מגזר ניהול מועדון לקוחות כרטיסי אשראי בתקופה זו הסתכמו ב־78 מיליון שקל — שיפור של 34.5% לעומת 58 מיליון שקל בתקופה המקבילה ב־2018. בנוסף, הרווח התפעולי של הפעילות עבר מהפסד תפעולי של 13 מיליון שקל בינואר־ספטמבר 2018 לרווח תפעולי של 49 מיליון שקל בתשעת
אברכהן רואה בזרוע הפיננסים מנוע צמיחה משמעותי לשופרסל, שמועדון לקוחותיה כולל 1.9 מיליון בתי אב. עוצמת הרשת, שמחזיקה ב־294 סניפי מזון בפריסה ארצית וב־83 סניפי הפארם של Be הובילו אותה גם לפיתוח אפליקציית תשלומים משלה לאחר שדחתה את בקשות הבנקים הגדולים שתכבד תשלומים בקופות מהאפליקציות ביט, פפר פיי ופייבוקס.
בשופרסל מעריכים שיתרונה במפגש עם הלקוח ברצפת המכירה של הרשת ותדירות הביקורים הגבוהה תוביל את פעילות ההלוואות להניב הכנסות של מאות מיליוני שקלים בשנה. יתרון זה עומד גם בבסיס חשש הפיקוח על הבנקים ממתן הלוואות "על הדרך" לאוכלוסיה שחלקה מוחלשת. על רקע זה צפוי הפיקוח להתנות את הפעילות בהכשרה של דיילי ההלוואות כך שיזהירו את הלקוחות מהשלכות אי עמידה בתנאי ההחזר.