$
פרסום ושיווק

בפעם ה־10: שר התקשורת מקדם רפורמה בשידורים

השר יועז הנדל מינה את רועי פולקמן לעמוד בראש ועדה שתבחן שינוי רגולציה בתחום, בין היתר על סלקום ונטפליקס. המלצותיהן של תשע ועדות לפניו לא יושמו

אביאור אבו 08:0706.08.20

שר התקשורת, יועז הנדל, הודיע אתמול על הקמת ועדה בין משרדית לבחינת תחום השידורים בישראל בראשות חבר הכנסת לשעבר רועי פולקמן. זו הוועדה העשירית שתקום בישראל לבחינת נושא זה מאז 1996. הוועדה האחרונה בנושא — ועדת פילבר — הוקמה ב־2016. הצוות טרם גובש, אך הוא יכלול נציגים ממשרדי הממשלה — תקשורת, אוצר, תחרות ומשפטים.

 

"נעשו לא מעט עבודות בשנים האחרונות, אנחנו לא הולכים להמציא את הגלגל, אלא לחדד ולהתאים את ההמלצות", אמר פולקמן ל"כלכליסט". "המטרה שהעבודה תהיה פרקטית, ישימה וקונקרטית. היא תתחיל בשבועות הקרובים ובערך בתוך חודשיים נפרסם המלצות ראשוניות לשימוע, אליו נזמן נציגים מגופי השידורים. שוק השידורים מאוד דינאמי, הטכנולוגיה משתנה, גם המסגרת העסקית משתנה — עלייתן של סלקום, פרטנר ונטפליקס הייתה רק בשנים האחרונות. חמש שנים זה נצח בעולם הטכנולוגיה".

 פולקמן. "גם אני חושש ממציאות פוליטית שמקשה על קידום רפורמות" פולקמן. "גם אני חושש ממציאות פוליטית שמקשה על קידום רפורמות" צילום: עמית שאבי

 

על רקע התהייה בנחיצותה של ועדה נוספת, היא לא צפויה לעלויות גבוהות. פולקמן הוא היחיד שיקבל שכר בתור היו"ר, שעומד על 211 שקל לשעה בתוספת מע"מ. פולקמן מסביר את בחירתו כיו"ר: "הייתי מעורב בשורה ארוכה של סוגיות שקשורות בתקשורת בזמן ארבע שנותיי כחבר בוועדת כלכלה, כמו התאגיד, שידורי ספורט וערוצים ייעודיים. אני מכיר גם את המטריה המקצועית וגם את המורכבות הפוליטית של לקדם רפורמות".

 

אין ראייה מתכללת

 

בישראל, בשונה מהמקובל בעולם, ישנה הפרדה בין פעילות משרד התקשורת האחראי על תחום התשתיות והטלקום (אינטרנט, טלפוניה קווית וסלולר) לבין מפעילות השידורים (הרשות השנייה האחראית על השידורים המסחריים כדוגמת ערוצים 12 ו־13, מועצת הכבלים והלוויין האחראית על השידורים הרב־ערוציים אותם מספקים חברות yes ו־HOT ומועצת תאגיד השידור הישראלי כאן). ברוב מדינות ה־OECD הוקם גוף רגולטורי עצמאי — רשות תקשורת, המאפשרת ניתוק של הדרג הפוליטי, ראייה מתכללת וחסכון משאבים.

 

על פי דו"ח מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, שפורסם במאי האחרון, גם לאחר שתשע הוועדות הקודמות הגיעו למסקנה שיש להקים רשות תקשורת והממשלות אימצו את המלצותיהן בשבע החלטות שונות הן לא יושמו ונותרו על הנייר.

 

לדברי פולקמן הוועדה תתמקד בתחום השידורים בלבד. "לא נעסוק כלל בטלקום", הוא אומר. "הקמת רשות תקשורת מאוחדת זה לא במנדט שלנו".

 

על הכוונת: ניגודי עניינים

 

תחום נוסף שפרוץ ולא נתון לפיקוח רגולטורי ואותו תבחן הוועדה, הוא שידורים על גבי האינטרנט, כמו שירותי הטלוויזיה של פרטנר וסלקום ושל פלטפורמות בינלאומיות כמו נטפליקס שפוגעות בתוכן המקומי.

 

עוד תעסוק הוועדה בבחינת האסדרה על הפקה ושידור חדשות ובחינת האסדרה על הסדרי הבעלויות בשוק השידורים. "נבדוק איך מבטיחים את קיומן של החדשות כמוצר ציבורי שלא מונע על ידי אינטרסים זרים ואיפה עובר הגבול בין קבוצות תקשורת למניעה של ניגודי עניינים ומונופולים בשוק הישראלי". פולקמן התייחס גם להקמת הוועדה על רקע אי היציבות הפוליטית: "כמו כל אזרח בישראל אני חושש ממציאות פוליטית שמקשה לקדם רפורמות בכל שוק שהוא. הממשלה בהחלט צריכה לעבוד, ולשם כך נדרשת יציבות. ממשלה לא מתפקדת זו בעיה".

 

x