ניתוח כלכליסט
מחפש תשובה: רמי לוי מנסה לשמור שבת, וגם על הרווחיות
בעלי שיווק השקמה קרוב לרכישת דלק ישראל ורוקם מתווה לעסקה שיאפשר תדלוק בשבת, בלי חנויות הנוחות. אך פשרה כזו תפגע ברווחיות שמראש משכה אותו לדלק
מכירת דלק ישראל לרמי לוי ואבי לוי מתעכבת, על רקע התעקשותו של רמי לוי להוביל את מתכונת ניהול העסק. לוי מוכן לחתום על הסכם הרכישה, תחת התנאי שהוא יקבע איך תתנהל פעילות החברה בשבת.
בכוונתו של לוי להשאיר את מתחמי התדלוק פתוחים בשבת לטובת תדלוק עצמי, אך לסגור את חנויות הנוחות. העמדה של לוי אינה תוצר של האיומים המגיעים מצד גורמים במגזר החרדי להחרים את עסקיו, כי אם מתפיסתו האישית שלא לעשות עסקים בשבת.
- לקראת הכרעה בדלק ישראל: הסכמות בין להב ורמי לוי, ארבל מצרפת את הפניקס, מיטב דש ואיילון
- רמי לוי נקנס ב-2.6 מיליון שקל - מכר בשר טחון במחיר הגבוה ב-67% ממה שהתחייב אליו
- ניסיון להגיע להסכמות לקראת המכירה של דלק
לוי ולהב אל.אר מבקשים לרכוש 60%–70% מדלק ישראל שבבעלות קבוצת דלק, בשליטת יצחק תשובה, לפי שווי חברה של כ־750 מיליון שקל. בפני לוי, בעל השליטה בשיווק השקמה המונה 50 סניפי סופרמרקט כשרים, עומד מכשול מהותי, נוכח פעילות תחנות הדלק וחנויות הנוחות של החברה בשבת.
לוי אינו אדם דתי, אך רבים מבני משפחתו דתיים. החיבור של הדת לעסקיו ניכר באופן מובהק בהקמת בתי כנסת בכל אחד מסניפי רשת שיווק השקמה.
חלק ניכר ממכירות חנויות הנוחות מתבצע בשבת, ולא ברור כיצד מתווה כזה של פעילות ישפיע על המכירות של חנויות אלה שרווחיותן גבוהה. לוי מנסה לשכנע את שותפיו בימים האחרונים בכך שהפגיעה שתיגרם לדלק מסגירת החנויות בשבת תקוזז בערך המוסף שתקבל החברה מהקהל המסורתי שיעריך את המהלך. על פי המתכונת שלוי מציע, אובדן המכר בחנויות שייסגרו יושב על ידי העדפת הקהל שומר המסורת והדתי בקנייה בחנויות אלה באמצע השבוע. זאת, בנוסף לערך המוסף של לוי עצמו ויכולתו לתרום לשיפור פעילות ורווחיות חנויות הנוחות.
זקוק לזרוע עירונית
דו”חות שיווק השקמה לרבעון השני של השנה הבהירו כמה חסרה הרשת זרוע עירונית שמפעילה חנויות שכונתיות, כשהכנסותיה ירדו (1%–) בזמן ששוק המזון זינק. החשש של הצרכנים בימי קורונה להגיע לחנויות הגדולות המרוחקות מביתם הוביל לעלייה במכירות החנויות הזהות של שופרסל וויקטורי ב־6.5% ו־10.2% בהתאמה, ואילו מכירות החנויות הזהות של לוי ירדו ב־4.6%. זאת בדומה לרשת יוחננוף שרשמה ירידה של 3.9% במכירות החנויות הזהות. המשותף לשתי הרשתות הוא שהן מתמחות בהפעלת חנויות גדולות בפאתי ערים, וכמעט שאין להן דריסת רגל בלב השכונות.
רכישת דלק עשויה להיות הזדמנות לתקן את העוול שלוי חש שנגרם לו לפני ארבע שנים, כשרשות התחרות פסלה אותו כקונה למגה על רקע כוחו הרב בענף. בכדי לייצר לעצמו מנוע צמיחה עירוני, רכש לוי לפני שלוש שנים את קופיקס, המפעילה מרכולים עירוניים, וקנה השנה את ארבעת סניפי שוויצריה הקטנה שפועלת במרכזי הערים. אלא שאין בפעילות של חנויות אלו להשפיע מהותית על תוצאות החברה המגלגלת כ־6 מיליארד שקל בשנה.
מנגד, העניין בחנויות הנוחות, הפועלות על רווחיות גולמית גבוהה במיוחד של כ־32% מהמכירות, עלה לאחרונה, כשחברת פז המפעילה את רשת חנויות הנוחות yellow, חתמה בחודש שעבר על מזכר הבנות לרכישת רשת המרכולים השכונתית “סופר יודה” לפי שווי של 140 מיליון שקל. לצד התרומה של רכישת חנויות הנוחות לעסקיו שמכירותיהם יזנקו ל־11 מיליארד שקל, ללוי יכולת להשביח לו את הפעילות הקמעונאית במתחמי התדלוק. ראיה לכך ניתן למצוא בתוצאות סופר קופיקס שהרווחיות הגולמית שלה זינקה מכ־22% כשקנה את השליטה בחברה לכ־30% היום.
גם אלקו במירוץ
פרק הזמן הנדרש ללוי להגיע להבנות עם שותפיו לעסקה, חברת הנדל”ן להב אל.אר שבשליטת אבי לוי, מנכ”ל מליסרון לשעבר, מאפשר לגורמים נוספים לנסות להתמודד עם העסקה. הערכות הן כי אם לא תיחתם בימים הקרובים עסקה עם לוי, תחזור אלקו לתמונה ותנסה לרכוש את דלק ישראל כפעילות סינרגטית לאלקטרה צריכה וסופרגז שבשליטתה. “באלקו בחנו את העסקה לפני כחצי שנה, אבל ירדו מזה על רקע תג המחיר שדלק הציבה לעסקה. אם רמי לוי לא ייקח על עצמו עסק שפועל בשבת וקרן ארבל (של אמיר הסל וגבי לב, המתמודדת השנייה על רכישת דלק — נ”ק) לא תסגור עסקה מהירה, הבנקים יובילו לכך שאלקו תקבל בימים הקרובים פניה לבחון שוב את העסקה”, טוען גורם המעורה בפרטים.
לדבריו, למרות שאין מועד אחרון להשלמת העסקה, הזמן דוחק ולכן גם המחיר צפוי לרדת ממחיר שוק ל”מחיר סטרס”. בחודשים שחלפו מאז נבחנה עסקה זו, הטמיעה אלקו את סופרגז שרכשה בשלהי 2019 מידי עזריאלי ומכרה באמצעות אלקטרה צריכה את גולן טלקום לסלקום. על רקע זה, החברה פנויה ובשלה יותר לבחון מחדש את עסקת דלק.
עוד טוענים בשוק כי במקביל לנסיון לקדם את העסקה עם רמי לוי ומתוך הבנה שלוי לא יכנס כשותף בעסק מחלל שבת, פועל אבי לוי לגייס קמעונאי חלופי, שיוכל להפעיל את חנויות הנוחות. “עוד לפני שפנו לרמי הציעו לי להיכנס לעסקה הזו, אבל אין בה הגיון כלכלי ולכן ירדתי ממנה. השבוע קיבלתי פניה חוזרת לשקול שוב את הנושא”, טוען בכיר בענף קמעונאות המזון. לדבריו, אין הגיון כלכלי במתווה השותפות שאבי לוי מציע ולכן הוא לא צפוי לשנות את עמדתו.