$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

הסגר קוטע שבועיים של צמיחה בקניונים

מרכזי המסחר סוגרים את שעריהם בפעם השלישית מאז פרוץ הקורונה, ולאחר עלייה של 23% בפדיונות בשבוע של חנוכה וצמיחה של 45% בשבוע שאחריו. הקמעונאים מאיימים: “בלי סגר מלא שום חנות לא תישאר סגורה אחרי 9 בינואר”

אורנה יפת 07:4028.12.20

הקניונים ומרכזי המסחר הפתוחים סגרו אתמול אחר הצהריים את שעריהם בפעם השלישית מאז פרוץ משבר הקורונה, וזאת דווקא לאחר שבועות שבהם הפדיונות זינקו.

 

מנתוני ריס שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי מערב חנוכה עד סיום החג רשם ענף האופנה בקניונים ובמרכזי המסחר הפתוחים עלייה של 23.5% בפדיונות, בהשוואה לשבוע החנוכה ב־2019.

 

 

 

המגמה של התחזקות הפאוור סנטרים על חשבון הקניונים נמשכה גם בחג. הפאוור סנטרים צמחו ב־42.2% בחנוכה השנה לעומת חנוכה שעבר, והפדיון הממוצע למ"ר הגיע ל־56 שקל. פדיונות מרכזי המסחר הפתוחים, שגודל החנויות בהן קטן בהשוואה לפאוור סנטרים, צמחו בחנוכה ב־35%, והפדיון עמד על 60 שקל.

 

לעומת זאת, הפדיונות בקניונים האזוריים עלו בכ־15% ל־87 שקל למ"ר, ובקניונים סגורים שאינם אזוריים עלו הפדיונות הממוצעים ב־15.6% ל־75 שקל למ"ר.

הקניונים נסגרים הקניונים נסגרים

 

 

גם השבוע שעבר, שבו התגברו הדיווחים על הסגר המתקרב, שלח את הציבור להיערך עם קניות. בחינת הפדיונות בענף המסחר בשבוע שעבר בהשוואה לפדיון הממוצע של 2019 מלמדת כי הפדיונות בכל מתחמי המסחר — הפתוחים, הסגורים וברחובות הערים — עלו ב־44.8%.

 

”לא יקרה”

 

הקניונים טרם הודיעו לשוכרים על מתווה התשלומים שידרשו בסגר השלישי. הקבוצה היחידה שדאגה להסיר את אי הוודאות מעל ראשם של השוכרים היא קבוצת עזריאלי, שהודיעה כי לא תגבה דמי שכירות בסגר, רק דמי ניהול חלקיים בגובה 25% מהסכום הקבוע. עזריאלי גם מסרה כי תחזיר דמי שכירות עבור ארבעת הימים האחרונים של דצמבר, שכן הסגר החל אתמול בערב. ההטבות לא יינתנו לעסקים שההסכם שלהם עתיד לפוג בסוף חודש מרץ 2021 ואשר בחרו לא לחדש אותו.

 

הקמעונאים זועמים על החלטת הרגע האחרון לאפשר את הלימודים גם בכיתות ה’־י’ בבתי הספר בערים ירוקות וצהובות, וטוענים כי הממשלה מתעללת רק בענף המסחר. "זה לא סגר מלא, זה שקר מלא, והוא מתגלה במלוא כיעורו בהחלטות של היום. מתחילת המשבר הממשלה הזו מתעללת במסחר וב־350 אלף העובדים בו", אמר ל”כלכליסט” שחר תורג'מן, יו"ר התאחדות רשתות האופנה והמסחר. "רק המסחר משלם את מחיר המשבר הזה".

 

המדינה אמנם הכריזה כי הסגר יימשך עד 9 בינואר, אך הרוחות המנשבות ממשרד הבריאות מלמדות כי הסגר עשוי להימשך שבועיים נוספים. בהתאם לכך הודיעו הקמעונאים כי ב־10 בינואר המסחר ייפתח. "אומרים שם שאין מנוס מסגר של חודש ימים, ואנחנו אומרים לא יקרה”, אומר תורג’מן. “יש פה תהליך רמייה. ניהלו איתנו דיאלוג ואמרנו שאנחנו מוכנים להיכנס מתחת לאלונקה לסגר מלא. אך ורק מלא, אבל הממשלה חוררה אותו”.

 

לדברי תורג'מן, “אם מישהו מדמיין שיהיה יום אחד סגר לאחר 10 בינואר, שיסגור קודם את נתב"ג, שיאכוף את ההנחיות במגזר הערבי והדתי ובהר הבית. אנחנו חורקים שיניים, רותחים מזעם, אבל לא תהיה אף חנות סגורה מעבר ל־10 בינואר”.

 

חודשים של מאבקים

 

בחודשים האחרונים ניהלו רשתות האופנה והקניונים מאבקים עיקשים אל מול הממשלה ומשרד הבריאות. כאשר קיבלה הממשלה החלטה לפתוח את המסחר רק ברחובות הערים, מרדו השוכרים בהחלטה, וברוח גבית של קבוצת ביג פתחו את החנויות במרכזי המסחר שאינם מקורים. לאחר מכן סירבה הממשלה לפתוח את הקניונים, ואלה הציעו מתווה שהובילו לפיילוט שבסופו נפתחו כל הקניונים, על אף התנגדותו של שר הבריאות יולי אדלשטיין וראשי משרדו.

 

"אל תזלזלו בנו", קורא תורג’מן. "בעוד שבועיים כל המסחר בישראל ייפתח. אני מצפה מהציבור שלא נפגע מהקורונה, מ־700 אלף עובדי המדינה שלא נפגעו שיסתכלו עלינו. מי שנפגעו אנושות הם ענפי התיירות, התרבות, המסעדנות והמסחר". 

x