סימנס תשלם 800 מיליון דולר קנס על תשלומי שוחד בעולם
הרשויות בארה"ב דרשו קנס גבוה יותר אך שיתוף הפעולה של החברה עם הרשויות הביא להפחתת הקנס; בין היתר שילמה החברה שוחד של 20 מיליון דולר עבור קבלת פרוייקטים בחברת חשמל בישראל בין השנים 2002-2005
הוול סטריט ג'ורנל מדווח הבוקר כי קנסות בהיקף של 800 מיליון דולר באשמת שוחד אשר הוטלו על סימנס עשויים היו להיות גבוהים הרבה יותר, לולא נקט התאגיד הגרמני צעדים על מנת לשתף פעולה עם התביעה – על כך דיווחו גורמים רשמיים ועורכי דין בניו יורק.
כאשר התבררה חקירת ממשלת
מסמך שהוגש ביום שישי בבית המשפט בניו יורק מראה כי הרשויות דרשו פיצויי נזיקין בהיקף של 2.7 מיליארד דולר מסימנס. בטענותיהם להורדת הקנס, גורמי התביעה ציינו צעדים "יוצאי דופן" שננקטו על ידי סימנס לשיתוף פעולה עם הרשויות ולהחשת התהליכים השיפוטיים.
במסמך נאמר כי הדיווחים "התכופים והנרחבים" של דבוואה לרשויות ארצות הברית סייעו למשרד המשפטים במידה רבה מאוד, לבצע חקירה משלו.
סימנס מסרה כי שילמה יותר מ-850 מיליון דולר בהוצאות משפט ובהוצאות אחרות לדבוואה ולחברת החשבונאות דלויט. בשיאה של החקירה, דבוואה העסיק כמאה עורכי דין ולמעלה ממאה אנשי צוות נוספים על מנת לקיים את החקירה. דלוייט נעזרו ב-1,300 חשבים וצוות נוסף – מסרה סימנס.
סימנס תשלם קנסות של 450 מיליון דולר ו-350 מיליון דולר לישוב המחלוקת עם משרד המשפטים ועם רשות ניירות ערך, בהתאמה. מדובר בקנס הגדול ביורת שהוטל אי פעם במסגרת חוק השחיתות הזרה של ארצות הברית.
בנוסף, סימנס תשלם סכום של 528 מיליון דולר בגרמניה כדי ליישב חקירה פלילית שם.
הקנסות הללו הם תוספת ל-201 מיליון יורו שעליהם סוכם בבית משפט במינכן בשנה שעברה בעקבות האשמות כי החברה שילמה יותר ממיליארד דולר בכספי שוחד על מנת לזכות בחוזים, במהלך תקופה של עשור.
במסגרת ההסכם שהושג אתמול, סימנס, שבסיסה במינכן, לא הייתה צריכה להודות באשמת שוחד מה שמאפשר לה להמשיך ולהתחרות על פרויקטים בסקטור הציבורי בארצות הברית. במקום זאת, היא הודתה בקיומם של אמצעי שליטה בלתי הולמים ובשיבושים במערך החשבונאות שלה.
למעלה מעשר מדינות חוקרות חשדות לשחיתות בסימנס. החברה אמרה בשעתה כי היא עלולה לשלם קנסות נוספים או להיחשף לסנקציות נוספות בארצות הברית ובגרמניה, אך שהיא אינה מצפה שיהיו אלה קנסות גדולים.
אף שהתביעה בגרמניה סיימה את ההליכים המשפטיים נגד סימנס כחברה, היא ממשיכה לחקור את חלקם של כ-300 חשודים, בהם חברי מועצת המנהלים של החברה.
חברת חשמל בישראל - אנחנו על המפה
בישראל מיוחס קבלת השוחד לשופט לשעבר דן כהן שכיהן כדירקטור בחברת החשמל עד לשנת 2002 וכן כיו"ר ועדת המכרזים בחברה. על פי החשד סימנס ישראל שבראשה עמד עד לא מזמן אורן אהרונסון העבירה ת תשלומי השוחד לכהן, ואולי אף לגורמים אחרים. זאת כדי שכהןף בשבתו כיו"ר ועדת המכרזים בחברה יעדיף את ביצוע העיסקה לרכישת תחנות כח מתוצרת סימנס בהיקף של כ-700 מיליון דולר. על פני הצעות של חברות מתחרות כמו אלסטום ובומברדיה.
עם פרסום דבר החקירה שהחלה להגבש בישראל נגד כהן הוא נמלט לפרו מאימת הדין ולא שב מאז.
אהרונסון הודח מתפקידו כמנהל סימנס ישראל כמו גם בכירים בסימנס העולמית שהודחו בעקבות מעורבותם בשוחד.
מהדוח עולה גם כי תשלומי השוחד הועברו באמצעות חברה, אותה ניהל גיסו של מנכל סימנס ישראל, אהרונסון.
השוחד ששילמה סימנס בעולם
לאחרוה שבה סימנס להתמודד על מכרזי חברת החשמל ואף זכתה באחד מהם לאספקת שלוש טורבינות ליצור חשמל בהיקף של כ-500 מיליון יורו. זאת במסגרת הצטיידות החברה לתוכנית החירום ליצור חשמל.