כלל פיננסים על כיל: "בא הקץ על משמעת המחירים בשוק האשלג"
פסגות בעקבות הדיווחים על עיסקת סילביניט בהודו: "לדעתנו ישנו סיכון משמעותי שגל הירידות בכיל טרם הסתיים למרות הירידה החדה היום"
חצי שעה לאחר פתיחת המסחר מסתכם מחזור המסחר בכיל בכ-65 מיליון שקלים - מחזור מסחר חריג במיוחד לשעה זו בכלל וליום א' בפרט. מניות החברה רושמות בשעה זו ירידה של 9% לשער של כ-35 שקלים למניה על רקע הדיווח ברויטרס לפיו חברת סילביניט הרוסית חתמה על חוזה לאספקת אשלג להודו במחיר
אבירן רביבו, אנליסט בכלל פיננסים ברוקראז' אומר הבוקר כי "במידה והדבר נכון, הרי שבא הקץ על "משמעת המחירים" בשוק האשלג. להערכתנו המבט קדימה לא צריך להתמקד דווקא במחיר, אלא בכמויות המכירה והביקושים הריאליים לדשנים בעתיד. רווחיות החקלאים נשחקה משמעותית בשבועות האחרונים, ורמת אי הוודאות הגבוהה בשוק עלולה להפוך את התאוששות שוק האשלג לתהליך ארוך מהצפוי".
רביבו מציין כי "במחירה כיום, מניית כיל מגלמת טווח מחירים של 450-400 דולר לטונה אשלג. להערכתנו במחיר הנוכחי מגלמת המניה טווח מחירים נמוך מעט מהמדווח בחוזה ההודי. המלצתנו למניה נותרה בעינה: תשואת שוק במחיר יעד של 9.9 דולר (40 שקל) למניה".
גלעד שריג מיחידת המחקר של בנק הפועלים מוריד את המלצתו למניית כיל בעקבות הדיווח ל"תשואת שוק" (המלצה קודמת: "תשואת יתר") ומוריד את מחיר היעד ל-42 שקל למניה (מחיר קודם: 50 שקל למניה).
לימור גרובר, מנהלת מחלקת מחקר Sell Side בפסגות בית השקעות, הודיעה כי היא מעדכנת כלפי מטה את מחיר היעד למניית כיל ל-43 שקל למניה, לעומת 50 שקל למניה בהערכה קודמת. ההמלצהו נותרה על "תשואת שוק".
גרובר כותבת כי "לדעתנו ישנו סיכון משמעותי שגל הירידות בכיל טרם הסתיים למרות הירידה החדה היום. מלבד המגמה השלילית בענף האשלג חשוב לציין כי מחירי רוב הסחורות החקלאיות (מלבד הסויה) נמצאים קרוב לרמות השפל שאפיינו את סוף 2008 ואת תחילת פברואר 2009. אז מחירי מניות התשומות היו נמוכים משמעותית ממחיריהם כיום. מחירי סחורות נמוכים יותר מבטאים רווחיות נמוכה יותר לחקלאים והדבר עלול לפגוע בביקוש לתשומות חקלאיות ב-2010".
יואב בורגן מלידר שוקי הון כתב בסקירתו הבוקר כי "אם בסופו של דבר מחיר של 460 דולר לטון יהפוך למחיר רצפה מייצג עבור עסקאות אשלג בעולם, מחיר היעד אשר ייגזר ממודל ה-DCF שלנו הוא 57 שקל למניה".
גלעד אלפר מאקסלנס נשואה כותב כי "אם הדיווח נכון ואכן ההודים כופפו את ידה של סילביניט, זוהי תבוסה ליצרנים ולמשמעת של זרועות הייצוא שלהם. ברור גם שזוהי התפתחות גרועה יותר מהורדת המחירים החד צדדית שיזמה יצרנית האשלג הגרמנית K+S לפני כמה שבועות, שכן הורדת המחירים של סילביניט מלווה בעסקת אשלג גדולה, דבר אותו K+S לא עשתה".