עימות סביב ההזרמה לצים: עידן עופר נגד הרשות לניירות ערך
בחברה לישראל ביקשו שהצבעת בנק לאומי בעניין הזרמת 100 מיליון דולר לצים תיחשב כהצבעה של גורם שאינו בעל עניין - אך הרשות דחתה הבקשה
למרות העובדה כי בנק לאומי מחזיק ב-18% ממניות החברה לישראל - ולמרות שהבנק הינו נושה של צים בהיקף של כ-40-30 מיליון דולר - החברה לישראל ביקשה מרשות ניירות הערך לאפשר לה להתייחס לבנק כאילו אין לו עניין אישי בהצבעה שתתקיים ביום חמישי הקרוב בנוגע להזרמת 100 מיליון דולר מהחברה לישראל - לצים. לטענת החברה לישראל לטענתה, היקף החוב של צים כלפי הבנק אינו מהותי עבור לאומי.
צים הינה חברת בת של החברה לישראל ומצויה בקשיים תזרימים המעוררים ספקות לגבי יכולתה להמשיך להתקיים כעסק חי ללא הגעה להסדר חובות עם נושיה. בתחילת השבוע פנתה צים גם לבעלי אגרות החוב בבקשה לגשת עמם למו"מ להסדר חוב. על פי סעיף 275 לחוק החברות, עסקה בה יש לבעל השליטה עניין אישי, מצריכה גם תמיכה של לפחות שליש מבעלי המניות שאין להם עניין אישי בהצבעה.
הרשות לא קיבלה את עמדת החברה לישראל כי לבנק לאומי אין עניין אישי בהצבעה - ועל כן אם הבנק יצביע בעד הזרמת ההון לצים - החברה לישראל לא תוכל לכלול את ההצבעה במסגרת מניין הקולות הדרוש מטעם בעלי המניות ללא עניין אישי בהצבעה. המשמעות: החברה לישראל תצטרך להתאמץ יותר על מנת לשכנע את בעלי המניות מקרב הציבור בדבר כדאיות הזרמת ההון.
החברה לישראל דיווחה כי היא שוקלת לערער על עמדת רשות ני"ע בטענה כי "קיים ספק אם לבעלי השליטה ולבנק לאומי יש ענין אישי באישור העסקה"
חברת משט הפרטית שבבעלות עידן עופר, בעל השליטה בחברה לישראל, הינה נושה של צים מאחר והיא מחכירה אוניות לצים בהיקף כספי של מאות מיליוני דולרים בשנה, שלא מסוגלת עוד לעמוד בתשלומים אלו. לדברי החברה לישראל, גורמים בבנק לאומי מסרו בעל פה לחברה לישראל כי גם הם סבורים כי אין להם עניין אישי בהצבעה. לדברי החברה לישראל, היא שוקלת לערער על עמדת רשות ני"ע.
יצויין כי עימות דומה כבר אירע בין משפחת עופר לרשות ני"ע. בדצמבר 2004 החברה לישראל ביקשה מבעלי מניותיה לאשר לצים לרכוש ולחכור אוניות מהאחים עופר בסכום של 820 מיליון דולר - עסקה שהוכרזה כעסקת בעלי העניין הגדולה ביותר בתולדות הבורסה. גם אז דרשה רשות ני"ע כי ההצבעה של בנק לאומי, שהחזיק אז ב-20% ממניות החברה לישראל, תיספר תחת הקולות של בעלי עניין אישי בהצבעה. בסופו של דבר העסקה אושרה ובדיעבד התברר כי תוכנית ההצטיידות המאסיבית של צים, שכללה את רכישת האוניות מידי משפחת עופר, היא שהחמירה את מצבה הפיננסי של חברת הספנות, שנאלצת כיום לקבל הזרמת הון מהחברה האם ווויתור על חוב מצד נושיה.