$
בורסת ת"א

בלעדי ל"כלכליסט": האוצר שוקל להנפיק אג"ח מיועדות גם לגמל

האג"ח בעלות התשואה המובטחת קיימות כיום רק בתחום הפנסיה. נשקלת אפשרות להנפיק אותן רק לחוסכים מבוגרים - בפנסיה ובגמל. שריג מרחיב את חובת הדיווח גם לתחום הנוסטרו

רחלי בינדמן 06:5722.02.11

הממונה על שוק ההון, הביטוח והחיסכון במשרד האוצר פרופ' עודד שריג מקדם בימים אלו כמה מהלכים משמעותיים ובראשם צעד שעשוי להחיות את שוק הגמל בישראל. ל"כלכליסט" נודע כי האוצר בוחן אפשרות להרחיב את הנפקת איגרות החוב המיועדות גם לתחום הגמל. כיום מונפקות האג"ח הללו רק עבור קרנות הפנסיה. כך יבוטל יתרון מסוים שממנו נהנים החוסכים בקרנות הפנסיה - ששליש מתיק ההשקעות שלהם מוקצה לאג"ח מיועדות המעניקות לחוסכים תשואה שנתית מובטחת שאינה מושפעת מתנודות השוק.

 

בהנפקת האג"ח המיועדות המדינה מסבסדת למעשה חלק מהחיסכון הפנסיוני. הרחבה של האג"ח המיועדות גם לתחום הגמל עלולה לפרוץ את המסגרת התקציבית, ואחד הפתרונות הנשקלים באוצר הוא להפסיק את הנפקת האג"ח המיועדות לחוסכים צעירים (רף הגיל טרם נקבע). בשורה התחתונה, אם המהלך ייצא אל הפועל, הן קופות הגמל והן קרנות הפנסיה יזכו לאג"ח מיועדות - אך רק מגיל מסוים ומעלה, בעוד שלתיקי החוסכים הצעירים לא יונפקו כלל אג"ח מיועדות (לא בתחום הגמל ולא בתחום הפנסיה).

 

אם המהלך שנבחן בימים אלו יקרום עור וגידים, הוא ישולב במסגרת המודל הצ'יליאני שכבר אושר ושעתיד להיות מיושם בהדרגה בשנים הקרובות. לפי המודל הצ'ילינאי (או מודל החכ"מ בשמו העברי), כל מוצרי החיסכון הפנסיוני יחולקו למסלולי ברירת מחדל בהתאם לגיל החוסך, כך שככל שהגיל יתקדם, רמת הסיכון בתיק ההשקעות הפנסיוני תרד. במילים אחרות, עבור החוסכים בשכבת הגיל המבוגרת יותר (לדוגמה, בני 50 ומעלה) התיק - שממילא יהיה פחות מוטה סיכון במסגרת מודל החכ"מ - יכלול גם רכיב מסוים של אג"ח מיועדות.

 

אחת התוצאות האפשריות של המהלך שנבחן הוא חיזוק האטרקטיביות של קופות הגמל - מוצר שנמצא כיום בנסיגה ניכרת. מלבד זאת, המהלך עשוי להתלוות לתוכנית אחרת של האוצר שבמסגרתה יוכלו חברות הגמל לשלב גם אלמנטים ביטוחיים בדומה לקרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים. כך תתאפשר תחרות בין מוצרי הגמל למוצרי הפנסיה. עם זאת, בכיר באוצר ציין כי "האיזון שקיים כיום בין קרנות הפנסיה לקופות הגמל הוא שדמי הניהול של קרנות הפנסיה הם נמוכים יותר, ובתמורה הן מקבלות סוג של פיצוי בדמות אג"ח מיועדות".

 

הבכיר הוסיף כי הרחבת האג"ח המיועדות לתחום הגמל נמצאת בבחינה, אך טומנת בחובה בעיות שצריכות להישקל. "מהלך שכזה עלול לסכן את המסגרת התקציבית ולפתוח מחדש את הדיון באשר לרמת המעורבות של המדינה בתחום הפנסיוני. הרי בשנים האחרונות פועלים כדי להוריד את היקף הסבסוד של המדינה, וכאן מדובר במהלך שלכאורה הוא הפוך. לכן צריך לפעול בזהירות".

 

ואמנם, עד שנות התשעים עמד שיעור האג"ח המיועדות בתיקים של קרנות הפנסיה הוותיקות על יותר מ־70%. אלא שעם הלאמת הקרנות הוותיקות ומכירת הקרנות המאוזנות אקטוארית לגופים פרטיים כגון מגדל, מנורה וכלל, החליטה המדינה להוריד את התלות של קרנות הפנסיה באג"ח המיועדות כך שכיום, רכיב האג"ח המיועדות שמנפיקה המדינה בקרנות החדשות ירד כאמור לכ־30% מתיקי ההשקעות - ולא מדובר בסוף פסוק.

 

מהלך דומה בוצע בביטוחי המנהלים: עד 1992 היו קיימות בשוק פוליסות מבטיחות תשואה שבהן התחייבה חברת הביטוח לעמיתים לתשואה קבועה ללא קשר לתוצאות התיק. בפוליסות נכלל מרכיב של אג"ח מיועדות (בשיעור של כ־30% מהתיק). החל מ־1993 אסר הרגולטור על הנפקת פוליסות חדשות מסוג זה, ובביטוחי המנהלים החדשים אין היום שום מרכיב של אג"ח מיועדות.

 

מהאוצר נמסר בתגובה: הנושא אינו עומד כרגע על הפרק.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x