$
בורסת ת"א

בלעדי ל"כלכליסט": יולי עופר בדרך לרכישת מניות שוקרון ברציו ב־270 מיליון שקל

לאחר סכסוך ממושך, שכלל מעורבות של העולם התחתון, מתגבשת פשרה בין מייסדי רציו יגאל לנדאו וליגד רוטלוי לשותף שלומי שוקרון: יקבל 15% ממניות השותף הכללי ברציו בתנאי שימכור אותן לצד שלישי. שוקרון ישיג תשואה של פי 45 על ההשקעה. חברת פרימיום שבשליטת עופר אישרה את הידיעה

גולן חזני וענת רואה 12:0201.06.11

המאבק הממושך בין שלומי שוקרון, בעלי חברת גלובוס, לבין יגאל לנדאו וליגד רוטלוי, מייסדי ובעלי רציו – עומד להגיע לסיום מפתיע. ל"כלכליסט" נודע כי לנדאו ורוטלוי הביעו הסכמה עקרונית להקצות לשוקרון 15% ממניות השותף הכללי, שעל קבלתן הוא נאבק בהם, וזאת בתנאי שהאחזקות יימכרו לצד שלישי שיהיה מוסכם עליהם, כך ששוקרון ייצא מהשותפות.

 

פרטי העסקה גובשו בימים האחרונים בין הצדדים אך הם עדיין כפופים לאישור סופי מצד רציו. הצד השלישי בעסקה הוא קבוצת משקיעים בראשות יולי עופר, שהסכימה לשלם תמורת המניות סכום עצום של 260–280 מיליון שקל. עופר פועל לאחרונה לכניסה לתחום חיפושי הגז והנפט ואף הקים באוגוסט האחרון את חברת "יולי חיפושי נפט", שמתעתדת להיכנס כשותפה במספר רישיונות לחיפוש גז מול חופי ישראל. חברת פרימיום PIH בשליטת יולי עופר אישרה לקראת הצהריים את הדיווח. 

 

להשתלשלות האירועים בסכסוך בין מייסדי רציו לשלומי שוקרון לחץ כאן

 

מבחינת שוקרון מדובר בניצחון גדול, שכן רק לפני שנתיים וחצי סירבו לנדאו ורוטלוי לשלם לו 6 מיליון שקל תמורת הסתלקותו מרציו, ניהלו מולו הליכי בוררות ממושכים והציעו לו לקבל מיליון שקל בלבד. כעת שוקרון הולך הביתה עם יותר מרבע מיליארד שקל.

 

הפתרון שלפיו צד שלישי ייכנס לרציו במקומו של שוקרון טוב גם ללנדאו ורוטלוי, אשר מצליחים בכך "להיפטר" משוקרון שנאבק בהם במשך שנים, ובנוסף הם עצמם אינם נדרשים לשלם לו מאומה אלא הקונה.

 

"יותר אין הנפקות"

 

שוקרון, שהיה עד לאחרונה איש עסקים אלמוני מאשקלון, החל להשקיע ביחידות ההשתתפות של רציו בשנת 2000 ובתוך זמן קצר הגיע לאחזקה של 26% בחברה, אחזקה שהובילה לכך שלנדאו ורוטלוי היו זקוקים להסכמתו כדי לאשר גיוסי הון.

 

בראיון למוסף "כלכליסט" במרץ 2011 סיפר שוקרון כי "לפני כל הנפקה שיגאל וליגד רצו לבצע הם בדרך כלל הזמינו אותי לאיזו ארוחת צהריים ודיברו איתי על למה הם רוצים להנפיק. בשלב מסוים התחלתי להבין שהם קונים אותי בנזיד עדשים ובארוחות צהריים. אבל אחרי שראיתי שאני מפסיד אמרתי להם: 'יותר אין הנפקות עד שאתם לא משתפים אותי בחגיגה שלכם'".

 

"רציו היתה על הפנים"

 

באפריל 2005, כשרציו עמדה בפני קריסה כלכלית, שוקרון התנגד למהלך גיוס הון נוסף שכן חלקו דולל בכל פעם מחדש. כתוצאה מכך הסכימו השניים להעניק לו 15% מהשותף הכללי וחתמו עמו על הסכם עקרונות, ובתמורה הסכים שוקרון להנפקה הגורלית שאפשרה לרציו להמשיך ולהתקיים.

 

על האירועים באותה תקופה סיפר לנדאו בדיעבד: "רציו היתה בלי כסף בקופה, על הפנים, ולא היה מאיפה לעשות קידוחים או לעשות חיפושי נפט. היינו חייבים לעשות גיוס, שאלמלא כן רציו היתה פשוט נסגרת. שלומי כעס עלינו כי הוא הפסיד כסף. אמרתי לו: 'אתה יודע מה? אני אתן לך חלק מהשותף הכללי'".

 

שוקרון פעל בהתאם להסכם ואישר את ההנפקה הגורלית, אלא שזמן קצר לאחר החתימה על הסכם העקרונות הצדדים הסתכסכו והסכם מפורט לא נחתם מעולם. ב־2008 החלה בוררות בין שוקרון לבין רציו, בתביעתו של שוקרון לקבל מהחברה 6 מיליון שקל. בהסכם הבוררות נקבע כי ימונה מעריך שווי שיאמוד את השווי הכלכלי של ה־15% שמגיעים לשוקרון, כשבאותו מועד היו בעלי שווי זניח, רציו תשלם לו את הסכום והצדדים ייפרדו.

 

ב־2009, כשהחל שווייה של רציו לזנק, הפכה הזכות ל־15% לבעלת משמעות כלכלית גדולה. בספטמבר 2010 פנה שוקרון לביהמ"ש המחוזי וביקש לבטל את הבוררות בנימוק שהבורר, עו"ד אסף ברם, התמנה בידי אנשי העולם התחתון.

 

האיום של "יחזקאל הגרוזיני"

 

לנדאו ורוטלוי טענו כי לאחר ששוקרון נעזר בשירותיו של איש גדול ממדים המכונה "יחזקאל הגרוזיני", הם נאלצו להגן על עצמם ופנו לחברת אבטחה בבעלות אהרון אביטן, אחיו של הרצל אביטן, שיצר קשר עם מאיר אברג'יל. אברג'יל זימן את לנדאו ושוקרון לפגישה בחצר ביתו בכפר טרומן. שוקרון, לעומתם, טען כי יחזקאל נכנס לתמונה רק לאחר שהוא קיבל זימון להגיע לביתו של אברג'יל, שנשכר על ידי רציו, והוא פחד להגיע לשם בגפו.

 

כך או כך, בפברואר 2011 נענה השופט יהודה זפט לבקשה וביטל את הבוררות לאחר שקבע כי מעורבותו של מאיר אברג'יל מטעם רציו במינוי הבורר נוגדת את תקנת הציבור.

 

באותו שלב הוערכה זכותו של שוקרון ל־15% בשותף הכללי בשווי של 100 מיליון שקל, ורציו, שערערה על ההחלטה לביהמ"ש העליון, פעלה נמרצות כדי לנסות להגיע לפשרה עם שוקרון שתביא ליציאתו של שוקרון – שהצליח להביך מאוד את לנדאו ורוטלוי, שהסתבכו בפרשת מאיר אברג'יל.

 

שוקרון עצמו סירב באותו שלב לקבל כסף תמורת אחזקותיו, ודרש שהמניות יירשמו על שמו, כך שהוא יהיה באופן רשמי שותפם של לנדאו ורוטלוי. לפני חודשיים בדיוק הגיש שוקרון תביעה להורות לרציו לרשום את המניות על שמו ולהקצות לו אותן. לנדאו ורוטלוי מצדם היו מוכנים לשלם הרבה כסף, העיקר ששוקרון לא יהפוך לשותפם.

 

כעת, במסגרת הפשרה הנוכחית בין הצדדים תודיע רציו לבית המשפט העליון כי היא מבקשת למחוק את הערעור שהגישה על ההחלטה לבטל את הבוררות בינה לבין שוקרון.

 

מרציו נמסר בתגובה שטרם הושג הסכם פשרה כלשהו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x