דירקטוריון חברת החשמל אישר את העסקה לרכישת גז משותפות תמר
אלי גליקמן, מנכ"ל חברת החשמל: "בימים של משק חברתי מחיר הקוטג' האמיתי נגזר ממחיר החשמל, כך שבטווח הארוך מחיר החשמל יהיה טוב יותר לצרכנים". החוזה הוא למכירה של 3 מיליארד מ"ק של גז טבעי עם אופציה ל-2 מיליארד מ"ק נוספים. היקף העסקה הראשונית הוא כ-8 מיליארד דולר, אך במידה ותמומש האופציה לרכישה נוספת תגיע העסקה ל-17 מיליארד דולר
עסקת הגז הטבעי הגדולה בתולדות ישראל יצאה לדרך - דירקטוריון חברת החשמל אישר הערב (ה') את מתווה עסקת רכש הגז מול שותפות "תמר".
היקף העסקה כשמונה מיליארד דולר (TAKE PF PAY), כלומר עסקת בסיס בערך מהוון של כעשרה מיליארד דולר ובהיקף של כ-3 מיליארד מ"ק עם אופציה לרכישה גבוהה יותר בעתיד בהיקף של עוד 2 מיליארד מ"ק ובשווי של 5 עד 7 מיליארד דולר שתתבצע לאחר השלמת צינור הולכה שני באשקלון, נוסף על זה הבודד שקיים היום באשדוד. צעד זה נועד לאפשר לשחקנים אחרים לרכוש גז במקביל לחברת החשמל.
מנכ"ל חברת החשמל, אלי גליקמן, הסביר שטרם חתימת ההסכם התייעצה חברת החשמל עם חברות ייעוץ בינלאומיות ומקומיות תוך השוואת מחירי הדלקים והסכמים שונים בעולם. "המחיר שהגשנו הוא מחיר מייטבי שיאפשר לנו לספק חשמל בתעריף זול יותר מהיום. השאלה שמונחת על הכף הייתה מי יהנה מהמחיר הזול של הדלקים שמשמשים להנעת תחנות כוח - הצרכנים, היצרנים הפרטיים או חברת החשמל. בימים של משק חברתי מחיר הקוטג' האמיתי נגזר ממחיר החשמל, כך שבטווח הארוך מחיר החשמל יהיה טוב יותר לצרכנים", אמר.
"העיקרון הכי חשוב הוא זה מבטיח לאזרחים את המחיר הדלק הזול ביותר שיימכר לאזרחים", סיכם יו"ר דירקטוריון חברת החשמל יפתח רון טל.
כפי שנחשף בשבוע שעבר ב"כלכליסט" חוזה הגז בין הצדדים הוא הגדול בשוק (כ-17 מיליארד דולר) והדרישה עלתה כדי להגן על השוק מפני השתוללות מחירים מצד אחד וכדי למנוע משותפות "תמר" לשריין לקוחות במחיר נמוך מצד שני.
במסגרת העסקה דרשה חברת החשמל לקבל את המחיר הטוב ביותר בשוק (מחיר רצפה), תנאי שטרם התקבל על ידי שותפות תמר. לשם השוואה, צריכת הגז בישראל ב-2010 הסתכמה בכ-5.3 מיליארד מ"ק גז טבעי. בימים האחרונים ספגה חברת החשמל ביקורת על כך שמחיר העסקה עלה מ-4.5 דולר ליחידת אנרגיה במסגרת הסכם המקורי בין הצדדים מלפני כשנתיים לכ-5.5 דולר ליחידת אנרגיה כיום.
עם זאת, החוזה הנוכחי זכה לברכת משרד האוצר שבחן את ההבדלים בין התמחור המקורי לתמחור הנוכחי ביחס לשינויים שנעשו במהלך התקופה בשלושה משתנים: מחירי האנרגיה בעולם, שער הדולר ומדד המחירים לצרכן. בכל אחת משלושת עוגני הבחינה הגיעו בחברת החשמל (ובאוצר שפיקח על העסקה) לתמחור הנוכחי, שזה כאמור לברכת הדרך בדירקטוריון החברה. יצוין שהעסקה עדיין דורשת את אישור רשות החשמל ורשות ההגבלים העסקים, אולם מאחר והאוצר היה שותף סוד לתמחור ולפרטים סיכויי ההתנגדות נמוכים.
המגעים בין הצדדים החלו לפני כשלוש שנים, מה שהוביל לחתימת הסכם עקרונות בדצמבר 2009 לרכישת 2.7 מיליארד מ"ק בעלות של כ-10 מיליארד שקל. עם זאת, בעיות רגולטוריות שונות כגון הקמת מתקן קליטה באזור זכרון יעקב (יוני 2010) או הקמת ועדת ששינסקי (שמסקנותיה אושרו במרץ 2011) עכבו את המגעים בין הצדדים ומנעו חתימת חוזה מחייבת. באוגוסט 2010 פרסמה חברת החשמל מכרז שני לרכש 2.24 מיליארד מ"ק, אליו ניגשה רק שותפות "תמר", כך שהיקף הרכש המבוקש כמעט והוכפל.
בפברואר 2011 נרשם הפיצוץ הראשון בצנרת הגז שמובילה ממצרים לישראל, וכיום, שמונה פיצוצים וכעשרה חודשים לאחר מכן, שותפות "תמר" נשארה ספק הגז היחיד בישראל. המגעים בין הצדדים חודשו לפני כחצי שנה לא לפני שהמדינה הקימה את ועדה לפיקוח על מחירי הגז הטבעי והממונה על ההגבלים העסקיים הודיע לשותפות "תמר" שהוא שוקל להכריז עליהם כמונופול.
חוזה הגז הנוכחי מפשיר למעשה את ההקפאה שנוצרה במשק האנרגיה הישראלי. מאחר וחברת החשמל מספקת כ-95% מהביקוש לחשמל בישראל, עסקת הגז שלה נחשבת לעוגן תמחירי של כלל השחקנים בשוק. יצוין שלחברת החשמל יש זוג הסכמי עקרונות עם דליה אנרגיות, שמקימה תחנת כוח פרטית בצפית (בעלות של כמיליארד דולר) ועם מפעלי סיליקט שבדימונה (בעלות של כחצי מיליארד דולר).
הבעלות על מאגר הגז "תמר" מתחלקות בין נובל אנרג'י (36%), שמשמשת גם כקבלו הקידוח, דלק אנרגיה 31.25% (בחלקים שווים בין דלק קידוחים לאבנר), ישראמקו (28.75%) ודור גז (5%).