ההתחייבויות של תשובה יכריעו את עתיד הסדר החוב בדלק נדל"ן
בעלי אג"ח מכים על חטא לאחר שחתמו על מתווה ההסכם ללא נוסח מוסכם להתחייבויות של תשובה. בכיר שהשתתף במו"מ: "אנחנו מתקשים לישון בלילה. אם תשובה לא יספק התחייבות אישית חזקה וישירה תישקל האופציה של פתיחת ההסכם מחדש"
לא חלף שבוע מרגע שהוגש לבית המשפט המחוזי בת"א המתווה להסדר החוב ב דלק נדל"ן, וכבר נראה ששמחתם של אנשי החברה היתה מוקדמת מדי. במהלך סוף השבוע צצו מחסומים שעלולים להכשיל את התוכנית שגיבש בעל השליטה בדלק נדל"ן, יצחק תשובה, ושנראתה כסותמת את הגולל על מחאות בעלי האג"ח.
המתווה להסדר החוב נחתם מול הנציגויות של בעלי סדרות האג"ח ד' וה', שמחזיקות בחוב פארי של 150 מיליון שקל ו־1.4 מיליארד שקל בהתאמה (72% מסך החוב). המתווה כולל תספורת של כ־30% לפחות לבעלי האג"ח, ומציע למחזיקים להמיר אג"ח בהיקף של 2.15 מיליארד שקל בשתי סדרות ארוכות ומובטחות חלקית בהיקף כולל של 1.3 מיליארד שקל, ובנוסף לקבל 46% ממניות דלק נדל"ן.
נציגי סדרה ה' שחתמו על ההסכם הם יוני שר שמייצג את קבוצת הראל, שמואל אשל, נציגה של מנורה מבטחים, ועו"ד אלון בנימיני. את סדרה ד' ייצגו במעמד החתימה הנציגים עופר גזית, מנחם מרדר ועו"ד גידי קירש. נציגיו של יצחק תשובה במעמד החתימה: יד ימינו עידן וולס, מנכ"ל דלק נדל"ן ערן מיטל ועורכי הדין אמיר ברטוב, עופר צור ופיני רובין. בתווך פעלו לקידום ההסכם מאחורי הקלעים בכירים מהשוק המוסדי, כגון מנהלי ההשקעות הראשיים של מנורה מבטחים ושל קבוצת הראל, יוני טל ואמיר הסל, וכן בכירים נוספים שסייעו לסלול את הדרך לחתימה.
הסירוב של תשובה
במסגרת המו"מ מול שתי הנציגויות הללו, סירב תשובה להעמיד עירבון אישי מצדו לטובת תשלום החוב למחזיקי האג"ח. לבסוף הושגה פשרה, שלפיה חברות פרטיות שבשליטת תשובה הן שיספקו את הערבות ואילו תשובה יספק התחייבות אישית, בנוסח שלא נקבע. ככל הנראה מדובר בטעות מצד הנציגויות שנגרמה בשל לחץ הזמנים, כי הרי גם החברות הפרטיות של תשובה הן חברות בע"מ. הנוסח הסופי של ההתחייבות של תשובה צפוי להיות מוגש היום, ובו ייחשף עד כמה הוא מוכן להתחייב להחזר החוב.
ל"כלכליסט" נודע כי נציגי בעלי האג"ח מתכוונים לבחון את הנוסח ולהעמיד בפני תשובה שלוש דרישות עיקריות. הראשונה, שתשובה יתחייב אישית כי החברות הערבות יהיו בעלות איתנות פיננסית גבוהה משמעותית ביחס להיקף ההתחייבויות הנלקחות. השנייה, תשובה יידרש להציג בעלות מלאה על אותן חברות, מעתה ועד תום תקופת ההסדר (15 שנים).
הדרישה השלישית תהיה הצהרה של תשובה שהוא מודע להיקף החובות שאותן החברות לוקחות על עצמן. דרישה זו, לדעת נציגויות מחזיקי האג"ח, תקשור את תשובה להסדר באופן אישי ותאפשר להן בעתיד לדרוש "הרמת מסך" אם אותן חברות יהפכו לחדלות פירעון, כדוגמת דלק נדל"ן.
מאז החתימה ביום שלישי, הביקורת, הן מצד משקיעים פרטיים והן מכיוונם של גופים מוסדיים שמחזיקים באג"ח של דלק נדל"ן, מתגברת. אחד הראשונים לצאת נגד המתווה היה בית ההשקעות אנליסט, שהציג קו נוקשה עוד באסיפות האג"ח הראשונות באמצעות שחר רג'ואן, אנליסט החוב של בית ההשקעות. גם כלל ביטוח ומגדל שוקי הון צפויים להתנגד להסדר.
המפתיע הוא שגם חלק מהנציגים שחתמו על ההסכם עשויים לחזור בהם. בכיר שנכח בדיונים אמר ל"כלכליסט" כי חלק מן החתומים על ההסדר "מתקשים לישון בלילה. החתימה נעשתה לאחר מרתון של דיונים ולילות ללא שינה, ובלחץ זמן שהפעיל לחץ פסיכולוגי על כולם. אני לא בטוח שבדיון כלכלי גרידא כולם היו חותמים".
לדברי גורם נוסף שמקורב לנושא, "קשה להתעלם מהביקורת הציבורית שפוגעת חזק וישיר", תוך שהוא מתכוון לביקורת שמוטחת בקבוצת הראל ובמנורה מבטחים שחתמו על המתווה. כזכור, רק לפני כחודש הודיעו במנורה: "החלטנו שלא להשתתף בהנפקות וגיוסי חוב של חברות שבבעלות תשובה, כל עוד לא יהיה הסדר חוב בדלק נדל"ן אשר יניח את הדעת ויהיה מקובל על קבוצת מנורה מבטחים".
"אופציה לפתיחת ההסכם"
בכירים המקורבים להסדר מצד בעלי האג"ח אמרו כי נשקלת אפשרות לפתוח בדרך עקיפה את המתווה למו"מ למרות הקושי הקיים מבחינה משפטית. "כולם ממתינים להתחייבות של תשובה. עורכי הדין שלו ביקשו שהנציגים יחתמו ושהוא כבר ייתן התחייבות שתספק את כולם", אמר אחד מהם שמעריך כי למרות מחלוקות קטנות נוספות שקיימות בין הנציגים השונים, המכתב המדובר "הוא לשון המאזניים שתקבע אם הצדדים הולכים קדימה. אם תשובה לא יספק התחייבות אישית חזקה וישירה, לכל החתומים על ההסכם תהיה עילה להתנגד למתווה. אם המכתב של תשובה יהיה עקיף מדי ולא יספק ערבות כלכלית, אכן תישקל האופציה של פתיחת ההסכם מחדש".
ביום רביעי מיהרה דלק נדל"ן להכריז כי השופטת ורדה אלשיך נעתרה לבקשת החברה וקבעה שתתקיים אסיפת נושים בלתי מובטחים אחת בלבד - מהלך שעשוי לקדם את הסדר החוב לעבר חתימה סופית. עו"ד גיא גיסין, בא כוח נציגות אג"ח כ"ה שהחוב כלפיה עומד על 584 מיליון שקל (כ־28% מסך החוב לבעלי האג"ח), טען כי הפרשנות של דלק נדל"ן לקביעת אלשיך איננה נכונה, וכי הדברים הוצגו באופן מוטעה, כיוון שלא הושגה הסכמה עם רוב בעלי האג"ח, אלא עם הנציגויות בלבד.
גיסין ביקש מאלשיך ארכה של 20 יום כדי להציג את טיעוניו — מדוע יש לכנס אסיפות סוג שבמסגרתן כל סדרה תערוך הצבעה נפרדת על הסדר החוב המוצע, וזאת בשל התנגדותה החריפה של נציגות כ"ה להסדר. בין היתר טען גיסין כי לא ייתכן שנושה בדמות קבוצת דלק שבשליטת תשובה, שלה אינטרסים אחרים לגמרי, תשב ביחד עם מחזיקי האג"ח באותה אסיפה.
למחרת קיבל גיסין תמיכה מאלשיך, שקבעה: "אין ולא יכול להיות מקום לספק כי לסדרה כ"ה זכות לטעון טענותיה בעניין אופן עריכת האסיפות, וזאת טרם כינוסן בפועל. להסרת ספק, החלטתי מאתמול (רביעי, ל"פ) בבקשת החברה אינה אלא בגדר אישור לעריכת אסיפות נושים ובוודאי שלא קביעת מסמרות או מעשה בית דין בעניין אופן עריכתן".
אלשיך קבעה כי בתוך חמישה ימים יצטרך גיסין להמציא בקשה מנומקת ועניינית שתתמוך בטענותיו ולפיהן יש לקיים אסיפות סוג. המשמעות: כבר בתוך יומיים צפויים להיחשף טיעוניהם של גיסין ושותפו לנציגות אדוארד קלר. ובינתיים, הנאמן כלל פיננסים נאמנויות הודיע כי מתוך תשלום הריבית הקרוב על סך 13 מיליון שקל למחזיקי אג"ח כ"ה (שישולם ב־15 בפברואר) יקוזזו 640 אלף שקל שישולמו לכיסוי הוצאותיהם של גיסין וקלר וכן של הנאמן עצמו. מאנליסט נמסר בתגובה: "אנליסט מתנגד למתווה ההסדר הנוכחי המוצע. לדעתנו נדרשת תרומת בעלים גבוהה יותר בטווח הקצר וכן השארת רכיב אפסייד גבוה יותר לבעלי האג"ח".
תגובת הראל השקעות: "הראל מקבלת החלטות מקצועיות וענייניות כשטובת העמיתים לנגד עיניה. הראל עשתה מאמצים כבירים וההסדר שנחתם אכן השיג תרומה פוטנציאלית טובה עבור עמיתיה, של מיליארד שקל מבעל השליטה. חלופת פירוק החברה הנה רעה מאוד לכל בעלי החוב".
תגובת מנורה מבטחים: "הקבוצה כפי שפעלה בהסדרי חוב קודמים, פעלה בהסדר זה לטובת לקוחותיה וכך תמשיך לפעול גם בעתיד".
מדלק נדל"ן לא נמסרה תגובה.