$
בורסת ת"א

הצניחה בשופרסל מסבכת גם את ברונפמן ופישר

ישראלום, שאחזקתה העיקרית היא במניות שופרסל, עשויה לחרוג מההתניות הפיננסיות מול הבנקים המלווים וזקוקה להזרמת הון לפירעון חובותיה

לירוי פרי 08:2920.05.12

מתיו ברונפמן ויעקב שולם פישר צריכים למצוא פתרונות מהירים כדי לסייע לחברת האחזקות שבשליטתם, ישראלום נכסים, להתייצב מבחינה פיננסית. כיום נשענת החברה בעיקר על אחזקתה בשופרסל (19%) הנשלטת על ידי אי.די.בי. צניחת מניית שופרסל בשנה האחרונה מלחיצה את הגופים המממנים ואת חברת הדירוג S&P מעלות, שחתכה לפני כ־10 ימים את דירוג החוב של ישראלום בשלוש רמות ל־B עם תחזית שלילית. גם בעלי האג"ח לא מתעלמים מנורות האזהרה, ולאור זאת הם יכנסו ביום שלישי אסיפה - חודש בלבד לאחר הכינוס הקודם שלהם וכשבוע לפני פרסום הדו"ח הכספי של ישראלום לרבעון הראשון.

 

ישראלום היא חברה פרטית, שנחשבת לתאגיד מדווח בשל חוב לבעלי אג"ח (סדרות ד', ה', ו־ו') בהיקף כולל של כ־250 מיליון שקל (קרן וריבית). החברה פעלה בעבר בתחום הנדל"ן, אולם מאז 2009 ביצעה מימוש נכסים מאסיבי בהיקף של מאות מיליוני שקלים, וכעת נותרה עם נכסי נדל"ן ספורים. כיום נשענת, כאמור, ישראלום על 19% ממניות שופרסל, וכמו כן היא מחזיקה ב־85% ממניות פאלאס תעשיות הציבורית (בשווי שוק של 53 מיליון שקל), שעוסקת בייצור ושיווק של נרות, מגבונים ומוצרי אלומיניום ונייר. בנוסף לכך, מחזיקה החברה כ־50% מהמבנה שבו שוכנת איקאה בנתניה, בשווי של כ־107 מיליון שקל (שווי עבור 50% מהנכס) ועוד נכסי נדל"ן ומקרקעין בהיקף של כ־115 מיליון שקל.

 

חריגה נוספת מה־LTV

אחזקתה של ישראלום בשופרסל מהווה כ־67% מהפורטפוליו של ישראלום. כל מניות שופרסל משועבדות כנגד חוב בהיקף של כחצי מיליארד שקל. המחאה החברתית בקיץ 2011 הביאה, כאמור, לצניחה במניית שופרסל והביאה לחריגה של ישראלום מיחס ה־LTV (יחס חוב לשווי נכסים) המקסימלי של 78%, שנקבע לה בהתניות הפיננסיות מול הבנקים המלווים, כבר באוגוסט האחרון. בעקבות כך, גובשו הבנות (שטרם נחתמו סופית ושעשויות להשתנות) מול הבנקים המממנים, שבמסגרתן נקבע, בין היתר, כי ישראלום צריכה שלא לחרוג מ־LTV של 97% עד יוני 2012, ולאחר מכן לחזק את היחס לרמה של 92%.

 

שופרסל שופרסל צילום: סיון פרג'

 

בעת פרסום דו"ח הדירוג של מעלות ב־9 במאי עמד יחס ה־LTV על 86% ובחברת הדירוג הבהירו כי "תיקון של 10% כלפי מטה במחיר מניית שופרסל עשוי להוביל להפרה של ההתנייה". מאז פרסום הדו"ח ועד היוםאיבדה מניית שופרסל כ־8%. בעקבות כך, כתבו האנליסטים של מעלות, יובל טורבטי וצבי בוימר, כי "היות שהמרווח הקיים בין ההתניות החדשות למצב הנוכחי מצומצם מאוד ותלוי לחלוטין במחיר מניית שופרסל ובביצועים התפעוליים שלה, אנו חוששים מיכולתה של החברה לעמוד בהסכם ההתניות החדש עוד בשנת 2012". בשל העובדה כי עדיין לא נחתמו הבנות סופיות מול הבנקים, ייתכן כי יחס ה־LTV המקסימלי ישונה בהתאם לנסיבות.

 

מינוף של 120%

לישראלום חוב פיננסי נטו, בניכוי מזומן ופיקדונות בסך כ־90 מיליון שקל, בהיקף של כ־1.03 מיליארד שקל. בנק הפועלים הוא הנושה הגדול ביותר של החברה, ונכון לסוף 2011 עמד החוב שלה עבורו על כ־730 מיליון שקל. החוב עבור קרן המנוף KCPS עומד על כ־105 מיליון שקל, והיתרה, כ־250 מיליון שקל, עבור בעלי האג"ח. לחברה יש גם חוב היברידי (שטרי הון עם זכות המרה למניות) עבור בעלי השליטה בהיקף של 133 מיליון שקל.

 

שווי הפורטפוליו של ישראלום, כפי שהוערך על ידי מעלות, מסתכם בכ־840 מיליון שקל. לפיכך, השווי הנכסי הנקי של החברה הנו שלילי בהיקף של כ־200 מיליון שקל, מה שמתבטא ברמת מינוף של כ־120%. אם מנכים את החוב ההיברידי של בעלי השליטה (חוב נחות ביחס לבעלי האג"ח), השווי הנכסי הנקי יוותר עדיין שלילי בהיקף של כ־70 מיליון שקל.

 

על פי תזרים המזומנים החזוי שפרסמה החברה בחודש שעבר, כבר ב־2012 היא זקוקה לכ־200 מיליון שקל בכדי לעמוד בהתחייבויות לבעלי החוב (אג"ח וגופים פיננסיים), כמו גם לצורך עמידה בהוצאות השוטפות. ב־2013 תזדקק ישראלום לעוד 154 מיליון שקל. המשמעות: החברה תזדקק ל־354 מיליון שקל עד סוף 2013, בעוד שקופת המזומנים שלה מכילה רק 90 מיליון שקל. עם זאת, לחברה יש מוניטין כמי שעמדה בתשלומיה עד כה לצד נכונות של בעלי השליטה לתמוך בה. עמדה זו קיבלה לאחרונה ביטוי במכתב מטעם בעלי השליטה וכן בוויתור של כ־9 מיליון שקל שנצברו לזכותם בגין ריבית והצמדה על שטרי ההון.

 

התזרים החזוי נשען במידה רבה על הזרמות מצד ברונפמן ופישר, בהיקף של כ־80 מיליון שקל עד תום 2013. ביחד עם כספים נוספים מעסקי הנדל"ן שנותרו לחברה וכן דיבידנד שנתי של כ־50 מיליון משופרסל, אלו מהווים בסיס ליצירת תזרים מזומנים עבור ישראלום במהלך השנתיים הקרובות.

 

ישראלום חתמה את השנים 2010 ו־2011 בהפסד מצטבר של כ־183 מיליון שקל. אולם, מנגד נהנתה מדיבידנד ששילמה שופרסל בהיקף של כ־134 מיליון שקל (הדיבידנד לא נכלל בדו"ח רווח והפסד בשל שיטת הטיפול החשבונאית). ברקע למצבה הנוכחי של החברה, איגרות החוב שלה נסחרות בתשואות לפדיון של עד 41%.

בישראלום סירבו להגיב לידיעה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x